İTÜ, insan kaynakları danışmanlık firması Emerging tarafından hazırlanan ve Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2025 Küresel Üniversite İstihdam Edilebilirlik Sıralaması’nda (GEURS) dünyada 204. sırada yer alırken Türkiye’de ise birinci oldu.
Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Yük. Müh. & Bil. Dr. Mustafa Cengiz Dökmeci, 18 Kasım günü Ayazağa Kampüsümüzde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği'nin (WAITRO) 27. Genel Kurul Toplantısı'nda 2025-2026 dönemi WAITRO Başkanlığına oybirliği ile yeniden seçildi. Prof. Dr. Hasan Mandal önümüzdeki iki yıllık dönemde 70’ten fazla ülkeden 200’e yakın kurumsal üyesi olan WAITRO başkanlığı görevine devam edecek olmasının ülkemizin uluslararası görünürlüğü için önemli bir başarı olduğunu belirtti.
İTÜ, ShanghaiRanking tarafından açıklanan 2024 Alan Bazlı Sıralaması (GRAS) sonuçlarına göre beş alanda Türkiye’de 1. oldu. Üniversitemiz uluslararası sıralamada Gemi/Deniz Mühendisliği alanında 33., Tekstil Bilimi ve Mühendisliği alanında 36. olurken İnşaat Mühendisliği, Gıda Bilimi ve Teknolojisi ve Okyanus Bilimi alanlarında ise 151-200 aralığında yer aldı.
İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kulübü tarafından bu yıl 17.'si düzenlenen Uluslararası Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de 1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında uluslararası camiadan birçok saygın bilim insanını ağırladı.
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi UYGAR Merkezi işbirliğiyle Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor'un 3. döneminde düzenlenen “Pekiştirmeli Öğrenme ile Sürü Stratejisi Geliştirme” yarışmasının ödül töreni gerçekleşti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata yarışmaya olan katkılarından dolayı Yapay Zeka Merkezimize verilen plaketi teslim aldı.
İTÜ’lü akademisyenler Prof. Dr. Senem Kurşun, Prof. Dr. Tolga Görüm, Doç. Dr. Fuat Topuz ve Doç. Dr. M. Reza Nofar; ülkemizin stratejik hedeflerine katkı sunan, yenilikçi ve sürdürülebilir projeleriyle TÜBİTAK BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
İTÜ Ayazağa ve Gümüşsuyu kampüslerinde 4-7 Kasım 2024 tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen FES’24, mühendislik öğrencilerimizi sektördeki lider firmalarla buluşturarak önemli kariyer fırsatları sundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 1977 yılı Kimya-Metalurji Fakültesi mezunu Prof. Dr. Ali Erdemir, Avrupa Bilimler Akademisi'ne Yabancı Araştırmacı olarak resmen kabul edildi. Ayrıca yaptığı çalışmalarla Makina Mühendisleri Kurumu tarafından 2024 Triboloji Altın Madalyası’na değer görüldü.
İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nin binası, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, TUA Başkanı Yusuf Kıraç ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla 8 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen bir törenle açıldı.
İTÜ, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 86. yılında anmak için Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve idari çalışanlarımızın yoğun katılımla eşlik ettiği bir tören düzenledi.
İTÜ, BEDAŞ ile Marmara Bölgesi’nde olası büyük depreme karşı hazırlıklı olmak ve enerji altyapısını daha da güçlendirmek hedefiyle işbirliği protokolüne imza attı. “MASS Haberleşme Protokolüne Uyumlu Deprem İvmeölçer Sensörü Geliştirilmesi” Projesi kapsamında trafo merkezlerinin depreme dayanıklılığı önceden belirlenecek ve elde edilecek verilerle İstanbul’un deprem risk haritası çıkarılacak.
İTÜ, bilimsel üretkenliğin sayı ve kalitesini belirleyen göstergelerle hazırlanan URAP 2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralamaları’na yansıyan akademik performansıyla ülkemizin en iyi üniversiteleri arasında yer aldığını bir kez daha gözler önüne serdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği mezunları Harun Ünlüsoy ve Eren Soydaş tarafından kurulan Boosmart dijital pazarlama ajansı, Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan Google Agency Excellence Awards kapsamında kazandığı 2 ödülle Türkiye’ye büyük bir başarı kazandırdı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO 2024’te önemli işbirliklerine imza attı.
İTÜ, İSO öncülüğünde Türkiye'de ilk kez düzenlenen Ulusal Bakır Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. 31 Ekim günü Ayazağa Kampüsüzdeki gerçekleşen etkinlikte, bakır sektörünün önemli isimleri ve paydaşları sektörün gelişimi için ihracatı artırma, yeşil üretime uyum sağlama ve Ar-Ge ile inovasyonu destekleme konularını ele aldı.
İki yılda bir düzenlenen ve alanı bakımından ülkemizdeki tek akademik etkinlik olan Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu'nun 11.'si (ATMOS’24), 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde İTÜ SDKM'de gerçekleştirildi.
İTÜ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi (GİNOVA) tarafından geleneksel olarak her dönem düzenlenen ve tüm İTÜ mensuplarına açık olan "Jump Start Girişimciliğe Hızlı Başlangıç Sertifika Programı", 2024-2025 Güz dönemi eğitimlerine 23 Ekim 2024'te başladı. Programın açılışı, Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel’in "Girişimciliğe Giriş" dersiyle yapıldı.
İTÜ Matematik Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Fatma Zürnacı Yetiş, "Quantum splines" başlıklı projesiyle TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu almaya hak kazandı.
İTÜ’nün ortağı olduğu IDEA4ISTANBUL (İstanbul için Endüstriyel Tasarım Ekosistemi Ekseni) projesi kapsamında hazırlanan İstanbul Tasarım Raporu yayımlandı!
İTÜ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında ülkemiz koşullarına uygun proses tasarım kriterlerinin belirlenmesini hedefleyen bir işbirliği protokolü hayata geçirildi.
İTÜ Maden Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Sektör-Akademisyen-Öğrenci Buluşması, 22-23 Ekim 2024 tarihlerinde, İTÜ İhsan Ketin Konferans Salonu'nda düzenlendi. Etkinlik Türkiye madencilik sektörünün paydaşlarını hem akademi hem de öğrencilerle bir araya getirirken ziraat gibi alanlarda sinerjiye imkân veren bir tartışma ortamı sağladı.
İTÜ Ailesi, iki buçuk asırlık bilgi ve birikimiyle, imar ve inşasında pek çok katkıda bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. yaşını Rektörlük Atatürk Anıtı'nda düzenlenen bir törenle kutladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, kulüpler ile proje ve teknoloji takımlarının eğlenceli etkinlikleri, DJ performansları, M Lisa konseri ve sinema gösterimiyle; sanat, spor ve müzikle dolu unutulmaz bir Back To School coşkusu yaşadılar.
İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde, Filistin’in İsrail işgalinden kaynaklanan mevcut durumunun ve geleceğe yönelik mekânsal senaryoların masaya yatırıldığı “Geleceğin Filistin'i: Mekan, Jeopolitik ve Küresel Bakışlar” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenlendi.
İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz’ın Doğu Anadolu Bölgesindeki yanardağlara benzerlik taşıyan Çin’in Wudalianchi volkanik bölgesinde uluslararası işbirliğiyle yürüttüğü araştırma, yanardağ dinamikleri ve volkanik afet zararlarına yönelik değerli sismolojik bulgular ortaya koydu. Araştırma sonuçları Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Levent Trabzon yürütücülüğünde, Kimya Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Caner Ünlü’nün de dâhil olduğu bir akademik ekibin hazırladığı “Sürdürülebilir ve Verimli Tarım için Kuantum Nokta Tabanlı Nano-Optik Antenler” isimli proje; Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Departmanı ile British Council işbirliğiyle desteklenmeye hak kazandı.
İTÜ Ailesi olarak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerine gerçekleştirilen saldırı ile ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışan terör faillerini ve terörü lanetliyoruz.
EELISA Açık Bilim Elçisi Dr. Burcu Bulut, İTÜ ve EELISA’daki açık bilim çalışmaları, açık bilimin toplumsal katkısı ve gelişimine yönelik beklentilerini anlattı.
Yürütücülüğünü Afet Yönetimi Enstitüsü öğretim üyemiz Doç. Dr. Ömer Ekmekcioğlu’nun yaptığı proje, Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazandı.
Öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Oğuz Hakan Göğüş ve Prof. Dr. Osman Atilla Arıkan, projeleriyle TÜBİTAK 1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı kapsamında destek almaya hak kazandılar.
Prof. Dr. Hüseyin Toros, Prof. Dr. Berk Üstündağ, Doç. Dr. Börte Köse Mutlu ve Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları’nın katılımıyla İTÜ ve AA Çevre Haberleri Müdürlüğü Yeşilhat işbirliğinde düzenlenen etkinlikte çevre sorunları ve bu sorunların topluma aktarılmasında medyanın rolü tartışıldı.
İTÜ, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) arasında kamu taşımacılığında yeşil hidrojenli araçların kullanımı için gerekli ekosistemi oluşturmayı amaçlayan bir işbirliği protokolü hayata geçirildi.
Gemi Makineleri ve İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Çağlar Karatuğ’un denizcilik sektöründeki dijital dönüşüm ve eğitim müfredatının güncellenmesine yönelik araştırma projesi Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği (IAMU) tarafından desteklenmeye hak kazandı.
İTÜ’lü öğrencilerin tezleri ASELSAN’a katma değeri ve akademik faydaları ve makale ve patent gibi çıktıları da dikkate alınarak yapılan sıralamada Bilgisayar Mühendisliği ve Makina Mühendisliği anabilim dallarında birinci oldu.
2024-2025 Akademik Yıl Açılış Töreni, 8 Ekim günü Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törende, “Güzel Sanatlar ve Mimarlık Ödülü"ne layık görülen doktora mezunumuz Dr. Tülay Karakaş ile danışmanları Doç. Dr. Dilek Yıldız Özkan ve Doç. Dr. Gökhan İnce’ye ödülleri Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Erdal Kesgin’in “Spor Sahalarında İklim Değişikliği Koşulları Altında Sürdürülebilir Su Yönetimi: Akıllı Şehir-Akıllı Stadyum Konsepti” isimli projesi TÜBİTAK-ARDEB 1001 programı kapsamında açılan “Spor Araştırmaları” çağrısı kapsamında desteklendi.
İTÜ, 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST2024’te proje takımlarının çalışmalarını sergilediği standıyla ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Akademisyenlerimiz Prof. Dr. Nurbin Paker Kahvecioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Sinan Ertemel ve Arş. Gör. Dr. Deniz Şahin TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu kapsamında destek kazandılar.
Elektrik –Elektronik Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Atilla Bir, 10 Ekim 2024 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sevenleri, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı bir cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
İTÜ’lü akademisyenler, TÜRKPATENT tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nın (ISIF’24) TEKNOFEST Adana ev sahipliğindeki ödül töreninde 1 özel ödül, 2 altın, 4 gümüş ve 3 bronz Madalya ile toplamda 10 ödülün sahibi oldu.
İTÜ RAKE Takımı, Adana’da düzenlenen TEKNOFEST2024 Şampiyonlar Ligi’nde adalet ve merhamet ilkeleri doğrultusunda inovatif çalışmalar üreten 170 takım arasında ikinci oldu.
İTÜ araştırma ve inovasyon odaklı vizyonuyla THE Dünya Üniversite Sıralaması (THE WUR) 2025’te değerlendirmeye alınan üniversite sayısındaki artışa rağmen geçen yıl bulunduğu 501-600 aralığında yerini korurken bu aralıktaki sıralamasında artış kaydetti. İTÜ ayrıca araştırma geliri ve sanayi geliri alt metriklerinde önemli başarılar gösterdi.
2023 yılında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Bellatrix Uzay Takımı, NASA tarafından bu yıl 31.’si düzenlenecek olan insanlı keşif aracı yarışması Human Exploration Rover Challenge (HERC) 2025’te yeniden yarışmak üzere kabul aldı.
İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı doktora öğrencilerimiz Öğr. Gör. Salih Özdemir ve Merve Akdoğan önemli çalışmalarıyla TÜBİTAK 2214-A bursu almaya hak kazandılar.
3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, 27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde her iki ülkeden rektörlerin, rektör yardımcılarının ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, forumda Özbekistan’daki 6 üniversite ile yeni işbirliklerine imza atarken mevcut 3 protokolün derinleştirilmesi için görüşmeler yaptı.
İTÜ, 2024-2025 Akademik Yılını, 27 Eylül 2024 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir açılış töreniyle başlattı. İTÜ’lüler, Yeni Akademik Yıla Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Açılış Dersi ile Başladı.
İTÜ VSLI Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdüren iki ayrı öğrenci ekibimiz, 5-8 Eylül 2024 tarihinde Antalya’da düzenlenen TEKNOFEST Çip Tasarım Yarışması’nın Analog Tasarım Kategorisi’nde hem Birincilik hem de İkincilik ödülünün sahibi oldu.
İTU PIMI Laboratuvarı, 5-8 Eylül 2024 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen TEKNOFEST Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması’nda dereceye girerek büyük bir başarı ortaya koydu.
İTÜ ATA Takımımız, 12-18 Eylül 2024 tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFEST Savaşan İHA Yarışması’nda “Mansiyon İkinciliği” ödülünün sahibi oldu.
İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Sema Alaçam’ın tasarlamış olduğu bilimsel çalışma bünyesinde gerçekleştireceği araştırmalar, TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu kapsamında destek almaya hak kazandı.
İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü, Türkiye ve Azerbaycan arasında çatı rolü üstlenen ve iki ülke arasında yükseköğretim alanındaki işbirliğiyle bağları güçlendirmeyi amaçlayan TAÜ’deki öğrencileriyle 23 Eylül’de ders başı yaptı.
2008 yılı Makina Mühendisliği Bölümü mezunumuz Hande Ergitürk, Volvo’nun yeni elektrikli araç modelinin ürün lideri olarak geçtiğimiz günlerde yapılan tanıtım etkinliğinde yeni aracı tanıttı.
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit’in, İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu’yla birlikte Türkçe doğal dil işleme konusunda yaptığı etki odaklı araştırmalar ülke güvenliğine katkı sağlayan ve dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesinde önemli rol oynuyor.
İTÜ RAKE Takımımız, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Afet Yönetimi Yarışması’nda birincilik ödülünün sahibi oldu.
İTÜNOM İnsansız Hava Aracı Takımımız, 12-18 Eylül 2024 tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFEST Savaşan İHA Yarışması’ndan “En İyi Tasarım Ödülü”yle döndü.
İTÜ DEHA Takımımız, 2024 TEKNOFEST İnsansız Deniz Araçları Yarışması’nda kazandığı “En İyi Takım Ruhu” ödülüyle önemli bir başarıya imza attı.
Elsevier ve Stanford Üniversitesi işbirliğiyle yıllık olarak açıklanan dünyanın en etkili bilim insanları 2023 listesinde “Yıllık Etki” kategorisinde İTÜ’den 66 akademisyen, “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde ise 72 akademisyen yer aldı. Listeye dahil olan İTÜ’lülerin sayısında son 5 yıldır kesintisiz bir artış gerçekleşti.
İTÜ Ailesi olarak, mimarlık ve şehircilik tarihi alanındaki bilimsel katkılarıyla tanınan merhum öğretim üyemiz Prof. Doğan Kuban’ı vefatının 3. yılında saygıyla anıyoruz.
İTÜ Gökbörü Havacılık ve Uzay Takımı, 2024 TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması’nda kazandığı 88,96 puanla birincilik ödülüne layık görüldü.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK tarafından 16-17 Eylül 2024 tarihlerinde Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Araştırma Üniversiteleri” ve “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu” toplantılarına katılarak katkı sundu.
İTÜ’lü akademisyenlerin “SunGel: İleri İnce Film Güneş Teknolojisi” projesi; Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Departmanı ile British Council işbirliğiyle desteklenmeye hak kazandı.
Üç İTÜ’lü, 2024 TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Temel Bilimler alanlarında ödüle layık görüldüler.
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Çiğdem Oral hazırlamış olduğu bilimsel projeyle TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu almaya hak kazandı.
İTÜ Pars Roket Takımımız, kendi imkânlarıyla tasarlayıp geliştirdiği hibrit motorlu roketi, 15 Eylül 2024 günü Aksaray’da başarıyla fırlattı.
Araştırma Görevlimiz Dr. Sıddıka Mertdinç Ülküseven, hazırladığı proje ile TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu almaya hak kazandı.
İTÜ, YÖK’ün açıkladığı Araştırma Üniversiteleri 2023 Yılı Performans Sıralaması’nda bir önceki yıla göre 16 göstergede performansını arttırdı ve devlet üniversiteleri arasında ikinciliğini korudu.
İTÜ Gökbörü, 15 Eylül 2024 tarihinde Ankara’daki TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi’nde, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen “Dikey İnişli Roket Yarışması”nda finale kaldı.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla 11 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi: Güçlükler, Potansiyeller ve Fırsatlar” başlıklı konferans, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirildi.
Personelimiz Dr. Ömer Vanlı, hazırladığı proje ile TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu almaya hak kazandı.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, bilim ve inovasyon ekosistemini bir araya getiren 17. Pujiang İnovasyon Forumu’na katıldı. 7-10 Eylül 2024 tarihlerinde Şanghay’da düzenlenen forum, bilim insanları, teknoloji girişimcileri ve endüstri liderlerini buluşturdu.
İTÜ’lü öğrenciler proje takımlarıyla yurtiçinde ve uluslararası alanda iki önemli başarı daha elde etti. İTÜ RAKE, TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji-Afet Yönetimi kategorisinde “En İyi Sunum Ödülü”nü kazanırken İTÜ Rover Takımı Polonya’da düzenlenen European Rover Challenge 2024’te üçüncülük elde etti.
İTÜ ev sahipliğinde YÖKAK tarafından düzenlenen “Kurumsal Akreditasyon ve Dış Değerlendirme Programları 2024 Yılı Değerlendirici Eğitimi” toplantısı, 5 Eylül 2024 tarihinde İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Gülay Özkan’ın yürütücüsü olduğu tarımsal atıklar ve yerel kaynakları kullanarak gıda teknolojisi alanında katma değerli ürün eldesini hedefleyen proje TÜBİTAK 1001 2024 yılı 1. döneminde desteğe hak kazandı. Proje ekibinde Prof. Dr. Funda Karbancıoğlu Güler ve Arş. Gör. Dilara Devecioğlu yer alıyor.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Meteor Kulübü tarafından 1-2 Eylül 2024 tarihlerinde Ataköy Uluslararası Gençlik Merkezi’nde düzenlenen 1. Uluslararası Gençlik Bilim Kongresi’ne katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal 21 Ağustos günü Ankara’ya yaptığı ziyarette görevine atandığına dair mazbatayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın elinden teslim aldı.
İTÜ Hyperbee Takımı, İsviçre’de EHW Hyperloop Yarışması’nda “Çekiş”, “Yönlendirme” ile “Algı ve Kontrol” kategorilerinde ödül kazandı. Takımımız TEKNOFEST Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda ise ikinci oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü görevini 14 Ağustos 2020 tarihinden bugüne sürdüren Prof. Dr. İsmail Koyuncu görevi yeni İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’a devretti.
İTÜ AUV Takımı, California’da 5-11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen prestijli RoboSub Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden tek ekip olarak önemli başarılar kazandı.
İTÜ, Kore yarımadasında barış ve işbirliğinin geliştirilmesine küresel bir bakış açısı sunan ve yeni bir uluslararası düzen arayışına odaklanan 25. Kore Dünya Forumu’na 14-15 Ağustos tarihlerinde ev sahipliği yaptı.
İTÜ, EUNGINEER projesi ile AB Erasmus+ Jean Monnet Modülleri’nden fon desteği almaya hak kazandı.
İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri 2023-2024 Bahar Dönemi bitirme projelerinde Bodrum’un arkeolojisi ve ekolojisine odaklandı. “Alt Kotlar; Halikarnasos’un Gizil Peyzajlarını Ortaya Çıkarmak” temalı çalışmalar Bodrum’daki sergide 12 Ağustos’a kadar görülebilir.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Uluslararası Su Birliği (IWA) tarafından “Fellow” üyeliğine seçildi.
İTÜ Mimarlık Fakültemiz tarafından çıkarılan e-dergi “A|Z ITU Journal of the Faculty of Architecture”ın Temmuz 2024 sayısı “Material” yayımlandı.
İTÜ, EULead_SusMan projesi ile AB Erasmus+ Jean Monnet Modülleri’nden fon desteği almaya hak kazandı. Sürdürülebilirlik yönetimini odağına alan proje, 1 Ocak 2025’te başlayacak ve üç yıl sürecek.
Nitelikli akademik çalışmaları desteklemek amacıyla geleneksel olarak gerçekleştirilen “İTÜ Ödülleri”nin son başvuru tarihi 27 Eylül 2024 olarak duyuruldu.
Metalurjik süreçlerin bilimsel ve mühendislik yönlerine teorik ve deneysel makalelerle yer veren “ ITU Journal of Metallurgy and Materials Engineering” dergisinin ilk sayısı çıktı.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğretim üyemiz Doç. Dr. İsa Yıldırım’ın “Derin Öğrenme Tabanlı Öz-Denetimli ve Görev Uyarlamalı Sayısal Meme Tomosentezi Rekonstrüksiyon Algoritması” başlıklı projesi TÜSEB’ten destek kazandı.
İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri, 20 Temmuz - 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında Ayazağa yerleşkemizde aday öğrencilerin yüksek katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Teknopark, girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak amacıyla “Bee Talks” adlı etkinlik serisinin ilkini düzenledi. Etkinlikte, Avrupa Birliği (AB) projeleri üzerine bilgiler paylaşıldı.
“ITU Journal of Computer Science, AI, and Robotics” ilk sayısıyla yapay zeka, robotik ve bilgisayar bilimi üzerine yapılan en güncel araştırmaları okurla buluşturuyor.
İTÜ ve 1773 İTÜ Teknopark’ın aralarında bulunduğu paydaşların ortaklığında kurulan “AI EDIH Türkiye” konsorsiyumu yaklaşık 2 milyon Avro’luk bütçeye sahip “AI EDIH Türkiye: AI-Enabled Manufacturing for Twin Transition” başlıklı projesiyle desteklenmeye ve Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (EDIH) ağına katılmaya hak kazandı.
Kariyer.net’in “İşveren İlgi Endeksi”nin son analiz sonuçlarına göre üniversite-bölüm bazında Türkiye’de en hızlı işe girenler İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunları...
2024 YKS sonuçları açıklandı ve genç öğrenci adaylarının geleceklerini şekillendirecek olan üniversite tercih süreci başladı. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, adayların doğru bir tercih için 20 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihleri arasında İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’ni ziyaret etmelerini öneriyor.
Öğrencilerimiz YÖK’ün Memnuniyet Anketi’ni yanıtlayarak hem beklentilerini paylaşma ve iyileştirilecek alanlara katkı sunma imkânı buluyor hem de çekilişe katılarak ödül kazanma şansı yakalıyor. Son gün 31 Temmuz!
İTÜ, EELISA partnerleri ve işbirlikçileri arasında 3. Ortak Çağrı sonuçlarına göre desteklenmeye değer görülen 13 proje arasında 2 liderlik ve 9 ortak organizatörlük göreviyle etkin bir rol oynuyor.
Endüstriyel Tasarım Bölümümüzde yürütülen proje stüdyosu kapsamında öğrencilerimizin hazırladığı “DRAN_Disaster Response Aerial Network” isimli proje dünya çapındaki 7000 başvurudan ilk 75 arasına girerek iF Tasarım 2024 Öğrenci Ödülü’ne layık görüldü.
Dünyadaki en köklü teknik üniversitelerden biri olmasıyla mühendislik ve mimarlık öğretimi ile özdeşleşen İTÜ, iki buçuk asırlık kurumsal hafızasını “İTÜ 250. Yıl Külliyatı” ile gelecek kuşaklara aktarıyor.
İTÜ’lü 7 akademisyen, projeleriyle TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2024 yılı 1. döneminde desteklenmeye değer görüldü.
İTÜ, URAP Araştırma Laboratuvarı’nın üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı 2023-2024 dünya alan sıralaması sonuçlarına göre 78 bilim alanı içinde sıralandığı 27 alan sayısıyla Türkiye'den en fazla sayıda alanla listelenen üniversite oldu. İTÜ, Mühendislik ve Mimarlık dâhil 21 farklı bilimsel alanda Türk üniversiteleri arasında 1. sıraya yerleşti.
İstanbul Teknik Üniversitesi, aday öğrencileri ve ailelerini; 20 Temmuz - 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleşecek olan Tercih ve Tanıtım Günleri’ne davet ediyor.
Mezunumuz Bora Bozkurt ve yüksek lisans öğrencimiz Emirhan Zor’un Doç. Dr. Ferkan Yılmaz danışmanlığında hazırladığı “Unlocking Potential: Integrating Multihop, CRC, and GRAND for Wireless 5G-Beyond/6G Networks” başlıklı bildirisi 8-11 Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen ICCSPA’24’te “En İyi Bildiri Ödülü”ne değer görüldü.
İTÜ Racing IST-24 Lansmanı, 12 Temmuz 2024 günü, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirildi.
İTÜ tarafından yayımlanan; atmosfer bilimleri, meteoroloji, iklim ve hidroloji alanlarındaki araştırmaları ve gelişmeleri takip etmek, bu alanlara bilimsel katkılarda bulunmayı amaçlayan “Atmosfer ve İklim Dergisi”nin ilk sayısı çıktı.
İTÜ ve İŞKUR arasında yapılan işbirliği protokolüyle 1773 İTÜ Teknopark koordinasyonunda nitelikli işgücü yetiştirilmesine yönelik mesleki eğitim kursları düzenlenecek. Destekleyici kuruluşlar MÜSİAD ve MAKFED bu eğitimlerle nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayabilecek.
10 Temmuz 2024 günü gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik Komisyonları Ödül Töreni; alanın ilgililerini, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM Senato Salonu’nda bir araya getirdi.
İTÜ, akademik derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds tarafından Avrupa bölgesindeki üniversitelerin derecelendirildiği 2025 QS Avrupa Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre 123. sıraya yükseldi.
NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu tarafından düzenlenen “Tasarım Optimizasyonu” Ders Serisi, 8-9 Temmuz 2024 tarihleri arasında İTÜ’nün ev sahipliğinde Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirildi.
İTÜ’nün 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı lisans ve yüksek lisans mezunları, 5 Temmuz 2024 akşamı Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen Türkiye'nin en kalabalık mezuniyet töreninde büyük mutluluk ve coşku yaşadılar.
İTÜ’nün Küresel Etki Yılı’nda 5 Proje Takımımız daha yurtiçi ve yurtdışındaki yarışmalarda üniversitemizi ve ülkemizi başarıyla temsil ederek dikkat çeken dereceler elde ettiler.
İTÜ 2024 Doktora Mezuniyet Töreni, 4 Temmuz 2023 günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
İTÜ öğrencileri için yeni bir yurt daha... Ayazağa Yerleşkesi’nde inşa edilen Haşim Gürdamar Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışı, 3 Temmuz 2024 tarihinde yapılan bir törenle gerçekleştirildi.
İTÜ ve SAHA İstanbul ortaklığıyla düzenlenen “Milli Mühendislik Yazılımları Çalıştayı” 3 Temmuz 2024 günü, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de alanın ilgililerini ağırladı.
İTÜ 1773 Teknopark ve Halk Yatırım AŞ arasında derin teknoloji girişimciliğine destek amaçlı işbirliği protokolü imzalanıyor.
İTÜ bünyesinde eğitim veren üç yüksek lisans programı, MÜDEK tarafından akredite edildi. Böylece Türkiye’de ilk kez bir üniversite, lisansüstü seviyesinde akreditasyona sahip oldu.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreni, 1 Temmuz 2024 günü, Tuzla Yerleşkemizde görkemli bir törenle gerçekleştirildi.
İTÜ Vefa Takımı, ABD merkezli Spaceport America Cup’24 roket yarışmasında, on bin fit kategorisinde dünya şampiyonu oldu.
İTÜ, dünya genelindeki üniversitelerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gerçekleştirmedeki başarılarını değerlendiren Times Higher Education (THE) Etki 2024 Sıralaması sonuçlarına göre dünyanın en iyi 34. üniversitesi oldu, Türkiye’de ise 1. sırada yer aldı.
İTÜ'nün EELISA ortaklarından Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi’nde (BME) 10-11 Haziran’da ikincisi düzenlenen EELISA Bilim Yarışması’na katılan öğrencilerimiz yürüttükleri araştırmalarla ödüle değer görüldü.
İTÜ’nün koordinatörlüğünde hazırlanan ve akıllı telefon ve teknoloji bağımlılığıyla mücadeleye odaklanan Technological Wellness for Young People (TechWell) Projesi’nin açılış toplantısı İTÜ ev sahipliğinde gerçekleşti.
22 Haziran 2024 günü hayata gözlerini yuman Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Metin Hayri Acar, İTÜ SDKM’de düzenlenen törenin ardından sevenleri ve öğrencileri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
İTÜ’lü doktora öğrencileri Hatice Kübra Özkan ve Çiğdem Çakıcı, TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Bursu almaya hak kazandılar. Öğrencilerimiz, aldıkları burs kapsamında yurtdışında bilimsel araştırmalar yürütecek.
İTÜ’de EELISA Avrupa Üniversitesi kapsamında düzenlenen ilk yaz okulu olan “Platform Şehirciliği”, 5-7 Ağustos 2024 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsünde gerçekleşecek. 4 AKTS kazanma fırsatı sunan yaz okuluna son başvuru tarihi 28 Haziran!
İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Fatma Neşe Kök’ü aramızdan ayrılışının ikinci yılında arkadaşları, öğrencileri ve meslektaşlarına sorduk...
Times Higher Education (THE) Etki 2024 Dünya Sıralamasında ilk 50’de yer alan ilk ve tek Türk Üniversitesi olarak ülkemize gurur yaşatan İTÜ, THE tarafından organize edilen Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi’nde sonuçların açıklanmasını öğretim üyelerimizle takip etti.
İTÜ öğretim görevlisi Gülçin Kubat, TÜBİTAK tarafından verilen “2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursu”nu almaya hak kazandı.
İTÜ ev sahipliğinde SKD Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Afetler Sonucu Oluşacak Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi Lansmanı” 12 Haziran 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de ziyaretçilerini ağırladı.
İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü araştırma görevlileri 15-18 Mayıs tarihlerinde düzenlenen IEEE SIU 2024 Kurultayı’ndaki En İyi Sözlü-Görsel Sunumu Makale Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı.
Ufuk Avrupa Programı Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Doktora Sonrası Bursları 2024 yılı çağrısına başvurmak isteyen araştırmacılara yönelik deneyim paylaşımı etkinliği 31 Mayıs günü Ayazağa Yerleşkemizde gerçekleştirildi.
“Milli Teknoloji Hamlesinin Eğitime Yansımaları” Konferansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla 10 Haziran 2024’te İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirildi.
İTÜ Maden Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Celâl Şengör Avrupa’nın en prestijli akademilerinden biri olan Bavyera Bilimler Akademisi üyeliğine seçilerek üniversitemizi gururlandırdı.
Uluslararası Sıralamalarda Üniversitelerimiz Hakkında Dile Getirilen İddialara Dair Kamuoyu Duyurusu
İTÜ, MEM-TEK ve IWA ortaklığıyla düzenlenen 18. Dünya Anaerobik Çürütme Konferansı, 2-6 Haziran tarihleri arasında dünya akademisyenlerini İstanbul’da bir araya getirdi.
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya merkezli TerrArctic Projesi’nin bilimsel koordinatörü ve araştırma lideri oldu. Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi, proje kapsamında Kuzey Kutbu’nda sürdürülebilir arazi kullanımını geliştirmeyi hedefliyor.
İTÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması (QS WUR) 2025 sonuçlarına göre 78 basamak birden yükselerek bu yıl 326. oldu ve bugüne kadarki en iyi derecesini elde etti. “Uluslararası Araştırma Ağı” ve “Sürdürülebilirlik” ölçeklerinde Türkiye’de 1. sırada yer alan İTÜ ayrıca, son beş yılda büyük ivme kaydeden üniversitelere verilen QS "En Hızlı Yükselen Avrupa Üniversitesi" Ödülü'nü almaya da hak kazandı.
IEEE ICC 2024 kapsamında, öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü ve Prof. Dr. Berk Canberk ile araştırma görevlilerimiz Kıymet Kaya, Elif Ak ve Sümeyye Baş’ın birlikte hazırladığı bilimsel çalışma “en iyi makale” ödülüne layık görüldü.
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Kübra Altuntaş yaptığı çalışmalarla ERA Fellowship Planı kapsamında desteğe değer görüldü.
İSO ve İTÜ, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasını sağlamak için bir protokol imzaladı. Protokol kapsamında İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nin kurulması kararlaştırıldı.
251. İTÜ Günü, 26 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen bir törenle, meslekte 70, 60, 50 ve 40. yılını geride bırakmış olan mezunlarımızı ve ailelerini, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de bir araya getirdi.
İTÜ MEM’de öğrencilerimize yönelik düzenlenen 3B Yazıcılar Öğrenme İstasyonu eğitimi 25 Mayıs 2024 tarihinde tamamlandı. 30 saatlik eğitimle, lisans ve yüksek lisans öğrencilerimiz diploma eklerine yansıyacak 1 AKTS mikrokredi kazandı.
Öğretim üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay öncülüğünde yürütülen çalışmada kas güçsüzlüğü ve hareket kısıtlılığı yaşayan insanlar için gündelik yaşamda kullanılma potansiyeline sahip çığır açıcı bir yumuşak aktüatör geliştirildi.
İTÜ öğretim üyeleri, 17 Mayıs 2024 tarihinde 1.’si düzenlenen “Bee2B Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı”nda Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde firma temsilcileriyle bir araya geldi.
Fen-Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi, 23 Mayıs 2024 günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sevenleri, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı bir törenin ardından son yolculuğuna uğurladı.
22-26 Mayıs tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi; ses getiren konser, turnuva, söyleşi ve sahne gösterileriyle İTÜ 250. Yıl Şenlikleri’ne ev sahipliği yapıyor.
Türkiye jeolojisi alanında en önemli yerbilimcilerinden Prof. Dr. Aral Okay 12 Kasım 2023’te aramızdan ayrıldı. Ülkemize sağladığı bilimsel katkılarla, uluslararası ilgi toplayan çalışmalarıyla jeoloji bilim tarihine kalıcı eserler bırakan hocamızı yakınları, çalışma arkadaşları ve öğrencilerine sorduk.
İTÜ Staj ve Mülakat Günleri kapsamında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden mühendislik ve teknoloji yöneticileri, insan kaynakları ve yetenek kazanım uzmanları İTÜ’lü genç mühendis adayları ile bir araya geldi.
İTÜ Futbol Takımımız, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen İstanbul Şampiyonluğu’nda ikinci oldu. Tüm öğrencilerimizi, antrenörlerimizi ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyoruz.
İTÜ ve MMG işbirliğiyle düzenlenen Euritech Zirvesi, 15-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de üniversiteleri, teknoparkları, teknoloji firmalarını ve Ar-Ge merkezlerini; teknolojik gelişmelerin geleceğini konuşmak üzere bir araya getirdi.
İTÜ, AKM’de 2-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 4. İstanbul Dijital Sanat Festivali’nde atölyeler, paneller ve “Geçmişten Günümüze İTÜ” sergisi gibi birçok etkinlikle ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Denizcilik Fakültesi öğretim üyemiz, TÜBİTAK MAM Başkanı ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, MÜSİAD tarafından düzenlenen Türkiye’nin Gücü Ödülleri’nde, “Akademinin Gücü” Ödülü’ne layık görüldü.
TÜBİTAK ile İTÜ Projeler ve Ticarileştirme Yönetimi Ofisi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Ufuk Avrupa Programı Finansal Konular Eğitimi”, 3 Mayıs 2024’te Afet Yönetimi Enstitüsü’nde gerçekleşti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2024 THE Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda 1.127 üniversite içinde 92. sırada yer aldı.
İTÜ’nün 250. Yılı dolayısıyla düzenlenen Fakülteler Arası Voleybol Turnuvası, 8 Mayıs 2024 günü gerçekleştirilen final karşılaşmasıyla birlikte sona erdi.
İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı tarafından 9 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen “Doğan Kuban Semineri”, İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde bu yıl “Güncel Koruma Uygulamaları” temasıyla ziyaretçilerini ağırladı.
İTÜ ve Bingöl Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Deprem Çalıştayı” 6-7 Mayıs 2024 tarihleri arasında Bingöl’de gerçekleştirildi.
8-10 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenen 3. Uluslararası Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de farklı alanlarda akademik çalışmalar yürüten akademisyen ve lisansüstü öğrencileri bir araya getirdi.
İTÜ MMMK tarafından düzenlenen “9. Malzeme Günleri”, 7-8 Mayıs 2024 tarihlerinde İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi D-201’de gerçekleştirildi.
6-7 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen “9. İstanbul Karbon Zirvesi”, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de uzman akademisyenleri ve sektör temsilcilerini; alanın ilgilileriyle bir araya getirdi.
İTÜKON tarafından düzenlenen 16. Robot Olimpiyatları 2-4 Mayıs 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirildi.
TÜSEF tarafından organize edilen 100.Yıl Voleybol 1. Ligler sezonu İTÜ Erkek Voleybol Takımımızın 2., Kadın Voleybol Takımımızın 3.’lük başarısıyla sona erdi.
İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 29-30 Nisan tarihlerinde İTÜ Markalaşma Kulübü tarafından İkiz Dönüşüm Zirvesi düzenlendi.
İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi, Progroup ve TDKF işbirliğiyle düzenlenen “Turquality ve Marka Uzmanlık Vizyon Programı” 30 Nisan’da Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen diploma töreni ve özel ders ile sona erdi.
İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu akademisyenlerimiz, 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Doğal Dil İşleme Çalıştayı’nda bu alandaki sunumlarıyla TDK’nın ihtiyaçlarına yönelik olası teknolojik açılımları tartıştı.
İTÜ, “Türkiye’nin Patent Raporu 2023”te, Ticarileştirme Şampiyonu Üniversiteler kategorisinde 3. sırada yer aldı.
YÖK’ün Türkiye genelinde 20 farklı üniversitede açacağı 71 yapay zekâ temelli eğitim programıyla ilgili süreçlerde İstanbul Teknik Üniversitesi koordinatörlük görevi üstlenecek.
İTÜ EELISA öğrenci temsilcileri, 5-7 Nisan 2024 tarihinde Madrid Politeknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen EELISA Öğrenci Konseyi Toplantısı’na katıldı.
İTÜ Akademik Performans Ödülleri, 25 Nisan’daki törenle bu yıl üçüncü kez sahiplerini buldu. Akademisyenlerimiz, bilimsel çalışmalarıyla üç farklı kategoride ödüllendirildi.
NASA tarafından düzenlenen HERC 2024’e katılan ilk ve tek Türk öğrenci grubu olan İTÜ Bellatrix Uzay Takımı, “Artemis Educator” ödülüne layık görülerek uluslararası bir başarıya imza attı.
İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay’ın kanser tedavisine yönelik bilimsel projesi, TÜSEB 2023-C3-KANSER proje çağrısı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Hattat Erol Dönmez’in eserlerinin yer aldığı “Kutlu Yolda 40 Yıl: Hüsn-i Hat Sergisi”, 17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen bir törenle açıldı. Sergi, 1 Mayıs 2024 tarihine kadar sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor.
İTÜ ve KBÜ ortaklığıyla düzenlenen “Şirket Yönetiminin Geleceği Çalıştayı”, alanında yetkin 30 şirket yöneticisinin katılımıyla 19 Nisan 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirildi.
İTÜ Sismik Takımı, 9-12 Nisan 2024 tarihlerinde ABD’de EERI tarafından düzenlenen 2024 Sismik Tasarım Yarışması’nda “Kendini En Çok Geliştiren Takım Ödülü”ne layık görüldü.
İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Ekosistem Günleri” 19-20 Nisan 2024 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İTÜ’nün hayata geçirdiği özel kampanyalar ve indirimler bütün İTÜ’lülere cazip avantajlar sağlıyor. Sağlık, gıda, eğitim ve hizmet sektöründe “İTÜ'lüye Özel Fırsatlar” web sayfasında sunulan avantajları kaçırmayın.
İTÜ tarafından yayımlanan ve mimarlık sahasında erişilen güncel bilimsel bulgulara yer veren akademik yayınlara ev sahipliği yapan A|Z ITU Journal of the Faculty of Architecture, “Dayanıklılık” konulu yeni sayısıyla çıktı.
İTÜ SANALTTO; sanayiciler, akademisyenler, girişimciler ve buluşçuların ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş hizmetler sunuyor. Bu dijital platform üzerinden üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri, fon ve hibe takipleri, teknoloji ticarileştirme faaliyetleri ve girişim-şirketleşme adımları çevrimiçi, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
İTÜ’nün koordinatörlüğünde hazırlanan ve akıllı telefon ve teknoloji bağımlılığıyla mücadeleye odaklanan TechWell Projesi AB tarafından desteklenmeye hak kazandı. Uluslararası paydaşlı proje, Prof. Dr. Bülent Güloğlu, Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel ve Öğr. Gör. Dr. Alper Yurttaş tarafından yürütülecek.
Romanyalı sanatçı Constantin Brancusi’nin sanatsal mirasını mercek altına alan “Brancusi: Evrensel Sanata ve Kültüre Katkısı Uluslararası Sempozyumu” 18 Nisan 2024 tarihinde İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
EELISA Avrupa Üniversitesi ortaklarımızdan FAU’da düzenlenen InnoCORE EELISA Next Level Demo Day yarışmasında İTÜ’lülerin Syntonym girişimi birinciliğe değer görüldü. İTÜ; öğrenci ve mezunlarının dahil olduğu 4 girişimle yarışmaya katılırken, 15 EELISA girişimi arasında da dikkat çekti.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Turkcell ve Ericsson işbirliğiyle kurulan 5G Teknoloji Kampüsü, 15 Nisan 2024 tarihinde imzalanan protokolle faaliyete başladı. Özel sektör ve akademiyi bir araya getiren Ar-Ge işbirliği kapsamında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulan birimde, 5G teknolojileri geliştirilecek ve nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlanacak. Kampüs içinde kullanılan otonom otobüs, Teknoloji Kampüsü’nün odaklandığı ilk çalışmalar arasında yer alıyor.
İnşaat Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu ile İnşaat Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Mehmet Özger tarafından yazılan “Applied Computational Hydraulics for Engineers” başlıklı kitap ABD NOVA Yayınevi tarafından yayımlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 2024 QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 95. sıraya yükselirken ülkemizdeki lider konumunu sürdürdü. İTÜ, 12 alanda Türkiye'de 1. olurken yaklaşık 5 bin üniversitenin değerlendirildiği listede 3 alanda dünyada ilk 100’e, toplam 10 alanda ise ilk 200’e girerek büyük bir başarıya imza attı.
“31 Mart 2024 Yerel Seçimleri”nin ardından belediye başkanlığına seçilen 15 İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu, mazbatalarını alarak göreve başladı.
İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen Jump Start Girişimciliğe Hızlı Başlangıç Programı, eğitim sürecini tamamladı. Dört haftadır devam eden program, 17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek “Jump Start Demo Day” ile sona erdi.
İTÜ MEM, Akademisyenlere Yönelik Öğrenme İstasyonu Tasarımı Eğitimi’nin 2. oturumunu gerçekleşirdi. Oturumda öğretim üyelerimiz tasarladıkları Öğrenme İstasyonlarını tanıttılar.
İTÜ SAVTEK tarafından 3-5 Nisan 2024 tarihleri arasında , İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirilen Savunma Teknolojileri Günleri; savunma sektörünün alanında yetkin temsilcileriyle genç mühendisleri bir araya getirdi.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 2023-2024 Bahar Yarıyılında, İTÜ’lü lisansüstü öğrencilere yönelik vereceği “Special Topics in Aeronautical and Astronautical Engineering” dersinin açılışı, 4 Nisan 2024 günü, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirildi.
EELISA Sürdürülebilirlik Topluluğu (SuSCo) Çalıştayı, sürdürülebilir bir geleceğin önünü açmak için İTÜ’de toplandı.
Maden Fakültesi Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Güven Önal, 2 Nisan 2024 günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sevenleri, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı bir törenin ardından son yolculuğuna uğurladı.
İTÜ Fizik Mühendisliği Kulübü’nün düzenlediği Yüksek Enerji Fiziği Çalıştayı 1 Nisan 2024 tarihinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. İlgi çekici konu başlıklarında uzman bilim insanları ve öğrenciler bir araya geldi.
Akademisyenlerimizin bilim ve teknolojiye sağladığı katkıları odağına alan “Bilim ve Teknoloji Söyleşileri” serisi, İTÜ’nün Youtube hesabında izleyiciyle buluşuyor.
İTÜ Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi (MEM) tarafından düzenlenen Akademisyenlere Yönelik Öğrenme İstasyonu Tasarımı Eğitimi 20 Mart günü gerçekleştirildi. İTÜ MEM, önümüzdeki haftalarda öğrenciler ve EELISA Avrupa Üniversitesi akademisyenleri için de eğitimler verecek.
İTÜ Sıfır Atık Kulübü “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” kapsamında bir sergi düzenledi. Tekstil atıklarından oluşan sanatsal çalışmaların yer aldığı sergi 28 Mart-6 Nisan 2024 tarihleri arasında İTÜ İnşaat Fakültesi giriş katında ziyaretçilerini ağırlıyor.
“İşgal ve Dirençlilik Arasında: Filistin’in Mirasını ve Kimliğini Korumak” Paneli, 27 Mart 2024 tarihinde, İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde alanın uzman akademisyenlerini bir araya getirdi.
25 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de düzenlenen “Dünya Su Günü Buluşması” su kaynaklarının geleceğini konuşmak üzere alanın uzmanlarını bir araya getirdi.
İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlimiz Ceyhun Erman, TÜBİTAK tarafından verilen “2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursu”nu almaya hak kazandı.
Prof. Dr. Tolga Görüm, yürütücülüğünü üstlendiği “deprem sonrası heyelan tehlikesinin izlenmesi”ne yönelik bilimsel projeyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.
İTÜ’lü doktora öğrencileri, tezlerinden hareketle tasarladıkları projelerle “TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Bursu” almaya hak kazandılar.
İTÜ’nün katkılarıyla gerçekleştirilen Seddülbahir Kalesi Restorasyonu, Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri’nde 167 proje arasından seçilen 25 projeden biri olarak uluslararası bir başarıya imza attı.
12 Mart’ta düzenlenen EELISA Birim-Program Koordinatörleri toplantısında EELISA’nın ikinci aşamasında; öğrenci, akademisyen ve idari bileşenlerin etkin şekilde süreçlere dahil edilmesi amacıyla üniversitemizin her birim ve programından birer EELISA Koordinatörü seçildi.
İTÜ METAR tarafından düzenlenen “AEROMET Zirvesi” 20 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de alanın ilgililerini bir araya getirdi.
İTÜ Yelken Kulübü, Marmaris Uluslararası Yat Kulübü tarafından düzenlenen 16. Campus Cup Yelkenli Yarışları’nda iki kategoride başarı elde etti.
İTÜ, 1773 İTÜ Teknopark ve Agrotech AŞ arasında tarım teknolojileri ve gıda mühendisliği alanlarında yapay zekâ teknolojilerini ön plana çıkaran bir işbirliği protokolü imzalandı.
Türkiye’nin ilk üniversite radyosu olma özelliğini taşıyan İTÜ Radyosu’nun sürdürdüğü yayınları, zengin arşivi ve radyo yayıncılığı açısından tarihsel önemi üzerine merak edilenleri, radyomuzun yayın koordinatörü Öğr. Gör. A. Suha Çalkıvik anlattı.
Başarılı bilimsel çalışmaları ve ülkemize katma değer sağlayan akademik faaliyetleri desteklemeyi amaçlayan İTÜ Ödülleri, 8 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle ikinci kez sahiplerini buldu.
Akademik çalışmalarıyla ve bilim dünyasına yaptığı büyük katkılarla bilinen öğretim üyemiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı’yı 30 Ocak 2023’te kaybettik. Arkadaş canlısı kişiliğiyle ön plana çıkan değerli hocamızı öğrencilerine ve çalışma arkadaşlarına sorduk…
İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen “Jump Start 2024 Girişimcilik Eğitimi” 13 Mart 2024 tarihinde, ilk modülüyle kapılarını İTÜ’lülere açtı.
13 Mart 2024 tarihinde İTÜ ve Hamburg Teknik Üniversitesi arasında mezun ilişkileri ve sürdürülebilirliği odağına alan bir deneyim paylaşımı toplantısı gerçekleşti.
İTÜ Mühendisliğe Hazırlık Kulübü tarafından düzenlenen CivilCon 2024, 8-12 Mart tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirildi.
1977 Kimya-Metalurji Fakültesi mezunumuz Prof. Dr. Ali Erdemir’e 13 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de düzenlenen bir törenle fahri doktor unvanı verildi.
İTÜ, EELISA Topluluklarına yönelik verimli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. 7-8 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 8. İş Paketi Temsilciler Toplantısı’nda katılımcılar gelecekteki ortak çağrılar, veri yönetimi, kalite modeli ve geliştirilecek süreçler gibi konularda bir yol haritası oluşturdular.
Bu yıl beşinci kez düzenlenen TechXtile Yarışması Ödülleri, 5 Mart 2024 tarihinde Bursa’da düzenlenen bir törenle, sahiplerini buldu. İki ayrı kategoride üç ödüle birden layık görülen İTÜ’lüler, başarılı projeleriyle dikkat çekti.
İTÜ GALEN Takımı, moleküler biyoloji alanında hazırladığı projeyle, GOGEC 2024’te “Altın Madalya” ve “En Değerli Proje Ödülü” almaya hak kazandı.
TÜBİTAK’ın bu yıl 55.’sini düzenlediği 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölge Yarışması proje sergileri ve değerlendirmeleri 4-7 Mart tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, British Council tarafından düzenlenen 2024 Study UK Mezun Ödülleri kapsamında “Yaşam Boyu Başarı” ödülünün sahibi oldu.
2024 Türkiye Üniversiteler Kick Boks Şampiyonası 15-18 Şubat tarihlerinde Mersin’de gerçekleşti. İTÜ Kick Boks Takımından üç öğrencimiz müsabakalar sonucu 3.’lük madalyası almaya hak kazandılar.
İTÜ BMT KAUM tarafından düzenlenen “İlham Veren Kadın Mühendisler” Paneli, 5 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Prof. Dr. Nahit Kumbasar Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen “Find Your Co-Founder” Etkinliği, 28 Şubat 2024 tarihinde farklı bölümlerden öğrencileri Ayazağa Yerleşkesi’nde bir araya getirdi.
İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde “Dış Yatırımcı Neye Bakar” konu başlığı ile gerçekleşen İnovasyon Zirvesi, akademisyen ve öğrencileri yatırımcılarla bir araya getirdi.
Kamuoyu Duyurusu
İTÜ, son on yılda değerlendirilen üniversite sayısının altı kattan fazla artmasına ve değişen akademik sıralama ölçütlerine rağmen QS ve THE gibi dünya çapındaki kuruluşların yaptığı değerlendirmelerde en iyiler arasındaki yükselişini sürdürüyor.
3 Mart 2024 tarihinde İTÜ TMDK 49. Yıldönümü Buluşması, İTÜ Maçka Yerleşkesi, Mustafa Kemal Amfisi’nde Türk müziğinin seçkin örneklerini müzikseverlerin ilgisine sundu.
1773 İTÜ Teknopark’ın düzenlediği “1773 Girişim Hızlandırma Programı”nı başarıyla bitiren girişimciler 28 Şubat 2024’te yapılan Demo Day’24 etkinliğinde katılım sertifikalarını aldı. Etkinlik kapsamında konuk olan yatırımcılar, girişimcilerle sektör deneyimlerini paylaştılar.
İTÜ EPGİK tarafından, 26-27 Şubat 2024 tarihleri arasında düzenlenen Makinistanbul, Gümüşsuyu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Yerleşkesi’nde otomotivden savunma sanayisine birçok sektörün öncü şirketleriyle mühendislik öğrencilerini buluşturdu.
İTÜ mezunu ve öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının yıldönümünde İTÜ Gümüşsuyu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Yerleşkesi’nde düzenlenen bir konferansla anıldı.
İTÜ’lü öğrenciler ÜNİLİG Salon Okçuluk yarışmasında klasik yay kadın ve makaralı yay erkek kategorilerinde Türkiye 3.’sü oldu.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Sektör Kampüste” programı kapsamında 2023-2024 Bahar Yarıyılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü düzeyde ders verecek.
İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi tarafından düzenlenen Kariyer Zirvesi, 19-23 Şubat 2024 tarihleri arasında sektörün lider firmalarından temsilcilerle mühendislik öğrencilerini buluşturdu.
TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Merkezi’nin belirlediği koşullar çerçevesinde ARDEB tarafından yapılan KUTUP-1001 çağrısı kapsamında desteklenecek 13 projenin yer aldığı 2024 yılı listesi açıklandı. Listede yer alan 4 İTÜ’lü akademisyen, kutuplara yönelik bilimsel projeleriyle dikkat çekti.
İTÜ Personel Voleybol Turnuvası’nda bir sezon daha tamamlandı. 21 Şubat günü final ve üçüncülük karşılaşmalarının oynandığı turnuvanın şampiyonu İnşaat Yapı Takımı oldu.
İnsanlı keşif aracı yarışması NASA HERC’e kabul edilen ilk ve tek Türk takımı olarak önemli bir başarı gösteren İTÜ Bellatrix Takımı deprem bölgesinde yer alan Doğanşehir Fen Lisesi öğrencileriyle Uzay ve Bilim Şenliği’nde bir araya geldi.
21 Şubat 2024 tarihinde düzenlenen “Sürdürülebilir Mobilitenin Geleceği Paneli ve Elektrikli Araçlar Ekosistemi” Programı, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Gemi Mühendisliği Günleri, uzman isimlerin ve sektörün öncü şirketlerinden temsilcilerin katılımıyla, 15-16 Şubat 2024 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de gerçekleştirildi.
Öğrencilerimizin fakülteleri adına yarıştığı voleybol turnuvası 19 Şubat’ta Merkez Spor Salonu’ndaki karşılaşmayla başladı. Açılış maçında kadınlar kategorisinde Denizcilik Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi karşı karşıya geldi.
“Akbank Kampüste 2023” adlı program kapsamında yapılan yarışmada, İTÜ’lü öğrenciler tasarladıkları “Digiport” projesiyle üçüncülük ödülünün sahibi oldular.
İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen Town Hall Seminerleri bünyesinde, İş Bankası Yapay Zekâ Fabrikası koordinatörü Kadir Bulut, 14 Şubat 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde öğrencilerle buluştu.
İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi tarafından bu yıl 20. kez düzenlenen Kariyer Zirvesi, 19-23 Şubat 2024 tarihleri arasında sektör temsilcileri ile öğrenci ve yeni mezunları bir araya getirecek.
Yüksek lisans öğrencimiz Fatma Elik, Kahramanmaraş Depremleri üzerine hazırladığı bilimsel çalışmayla, IEEE GRSS tarafından düzenlenen “The Earth at Risk Image Contest”te ikincilik ödülünün sahibi oldu.
İTÜ Autobee Takımı 5-11 Şubat 2024 tarihlerinde Florida’da düzenlenen RoboBoat Yarışması’nda, otonom robotik tekneleriyle sergiledikleri başarılı performansla dünya şampiyonu oldu.
14 Şubat 2024 tarihinde düzenlenen “Batarya Teknolojileri Çalıştayı” İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi Senato Salonu’nda uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Öğretim Görevlimiz Dr. Alper Yurttaş, TÜBİTAK tarafından verilen “2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu”nu almaya hak kazandı.
1 Şubat 2024 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi ve Loughborough Üniversitesi arasında akademik işbirliği imkânlarına odaklanan bir toplantı gerçekleştirildi.
İTÜ’de fikri mülkiyet hukuku alanına yönelik bir staj programı olan Pan-Avrupa Mührü’nün tanıtım toplantısı 6 Şubat 2024 tarihinde çevrimiçi olarak yapıldı.
İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi, Progroup ve TDKF işbirliğiyle düzenlenen Uçtan Uca Turquality ve Marka Uzmanlık Vizyon Programı açılış töreni ve ilk dersi özel bir oturumla 9 Şubat 2024 günü Ayazağa Yerleşkesinde başladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, yaklaşık yüz yıllık bir kurumsal geleneğin anısını onurlandırmak için kuruluşunun 250. yıldönümüne özel bir hatıra rozeti tasarladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuruluşunun 250. yıldönümü anısına basılan hatıra pulları özgün ve estetik tasarımıyla İTÜ’lülerin beğenisini kazandı.
Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. Yılı dolayısıyla basılan hatıra parası, İTÜ’lü koleksiyonerlerin ilgisine sunuldu.
“İTÜ 250. Yıl Belgeselleri” serisinin Aralık 2023 tarihinde yayınlanan İTÜ’de Yaşam ve İTÜ’lü Olmak başlıklı bölümleri üniversitemizdeki kampüs yaşantısını odağına alıyor.
İTÜ 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden geçen bir yılda birçok teknik ve bilimsel çalışmayla afetin boyutlarının daha iyi anlaşılması ve şehirlerin depreme dirençli hale getirilmesini hedefledi, sosyal destek faaliyetleriyle depremden etkilenen vatandaşların ve öğrencilerin yanında oldu.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı, vefatının yıldönümünde sevenlerinin katılımıyla 2 Şubat 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirilen bir programla anıldı.
“250. Yılda 250 Bin Fidan” kampanyası kapsamında, Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan Hüsamlar bölgesinde İTÜ’lülerin katılımıyla iki bin adet fidanın dikim töreni gerçekleştirildi.
“İTÜ 250. Yıl Belgeselleri” serisinin, Aralık 2023’te izleyiciyle buluşan bölümleri geniş çapta bir ilgi uyandırdı. Seyirci tarafından beğeniyle karşılanan belgeseller, İTÜ’nün köklü geçmişini ve kurumsal kimliğini ele alıyor.
EELISA stratejik planına yönelik verimli tartışmaların yapıldığı EELISA Yürütme Kurulu toplantısı; üniversitemizden temsilcilerin katılımlarıyla 25-26 Ocak 2024’te, Madrid Politeknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
İTÜ Rektör Yardımcımız ve Bilişim Enstitüsü öğretim üyemiz Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, Women in 6G tarafından hazırlanan “6G’deki 100 Zeki ve İlham Veren Kadın” listesinde yer aldı.
İTÜ TMDK Klasik Türk Müziği Topluluğu tarafından Türk müziğinin önemli örneklerinin icra edildiği “Türkiye Cumhuriyeti 100. Yıl Konseri” 26 Ocak 2024 tarihinde Saraybosna’da, müzikseverlere unutulmaz anlar yaşattı.
Öğretim üyemiz Prof. Dr. Cenk Yaltırak, ülkemizdeki şehirlerin deprem direncini detaylı şekilde ölçmeye büyük katkı sağlayacak olan Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) hakkında merak edilenleri yanıtladı.
İTÜ TMDK’da çok sayıda öğrenci yetiştiren ve Türk sanat müziğinin en önemli isimleri arasında gösterilen Erol Sayan’ın 70. Sanat Yılı onuruna 28 Ocak 2023 tarihinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda bir konser düzenlendi.
İTÜ’nün 250. Yılı için özel olarak hazırlanan 13 tematik belgeselden üçü İTÜ’nün araştırma bakımından öncülüğünü aynı zamanda üniversitemizin küresel vizyonunu anlatıyor.
Kimya Mühendisliği Bölümü mezunumuz Dr. Uğur Bozüyük, alanında ses getiren doktora teziyle ETH Zürih Madalyası’na layık görüldü.
İTÜ bünyesinde Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle deprem araştırmaları yapacak olan MATAM, 25 Ocak 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM Senato Salonu’nda düzenlenen bir imza töreniyle kamuoyuna tanıtıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde hayata geçirilen “Akıllı Kent/Kampüs” projesi, İTÜ’lüleri sürdürülebilir, akıllı teknolojilerle uyumlu ve güvenli bir kampüs hayatıyla buluşturuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi öncülüğünde 2023 Kahramanmaraş Depremleri üzerine yapılan araştırmanın güncel bulguları dünyaca ünlü Science dergisinde yayımlandı.
İTÜ öğrencilerinin oluşturduğu Bellatrix Takımı, NASA’nın insanlı keşif aracı yarışması olan Human Exploration Rover Challenge (HERC) 2024’e kabul alan ilk ve tek Türk takımı olarak önemli bir başarı kazandı.
Öğretim üyemiz Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, arı figürü koleksiyonuna dair sorularımızı yanıtladı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, kurum-sembol ilişkisinin en güzel örneği olan İTÜ ve arı eşleşmesinin önemini gözler önüne serdi.
19 Ocak 2024 günü “Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu” kapsamında ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun gerçekleştiği tarihi anlara şahitlik için ilklerin üniversitesi İTÜ, fırlatma töreninin gerçekleştirildiği ABD-Kennedy Uzay Merkezi’ndeydi.
İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından çıkarılan Mimoza dergisi, “İTÜ 250. Yıl Hatıra Sayısı” yayımlandı.
İTÜ öğrencileriyle İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde bir araya gelen NASA Ingenuity Mars Helikopteri Baş Elektrik Mühendisi Loay Elbasyouni, Dünya dışı bir gezegende uçurulan ilk hava aracı olan Ingenuity Mars helikopteri hakkında bir seminer verdi.
16 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen “Yapay Zekâ Çalıştayı” eğitim sahasında yapay zekânın sağladığı imkânları konuşmak üzere İTÜ Gümüşsuyu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Yerleşkesi, Dr. Üzeyir Garih Senato Salonu’nda uzmanları bir araya getirdi.
İTÜ’nün 250. Yılı için özel olarak hazırlanan 13 tematik belgeselden üçü İTÜ’nün tarihsel temellerine ışık tutarken, aynı zamanda üniversitemizin başarı hikâyesinin köklerine de uzanıyor.
Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Hatice Köse 2023 yılında ilk kez verilen EELISA Çeşitlilik Ödülü’nün sahibi oldu. Prof. Dr. Köse, çalışmaları ve bu ödülün önemi üzerine merak edilenleri yanıtladı.
İTÜ’ye ait tarihin dönüm noktalarını yılın her gününe not düşerek İTÜ’lüleri kurumsal hafızamızın ilham verici kilometre taşlarıyla buluşturmayı hedefleyen 2024 İTÜ Takvimi çıktı.
250. Yıl Etkinlikleri kapsamında planlanan çalışmalardan olan “Hafıza Yolu”, “250. Yıl Anıtı” ve “250. Yıl Meydanı” 12 Ocak 2024 günü yapılan törenle ziyarete açıldı.
İTÜ Dergisi’nin yeni sayısı, “250. Yıl Külliyatı Özel Sayısı” başlığı ile yayımlandı. Dergi, açık erişimli olarak okurların ilgisine sunuldu.
TÜBİTAK doktora araştırma bursuna hak kazanan İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencimiz Gül Aydın ile tarihimizdeki ilk kadın mühendislere ilişkin bir söyleşi yaptık.
İTÜ’nün kuruluşunun 250. yıldönümü dolayısıyla hazırladığı “Arıların 250 Yıllık Hikâyesi” ile birlikte tematik 14 bölümlük İTÜ 250.Yıl Belgeselleri Serisi, zengin bir içerikle Youtube kanalımızda yayında!
İTÜ ve TBV öncülüğünde kurulan AITR tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “İstanbul Yapay Zekâ Zirvesi, 23 Aralık 2023 tarihinde iş dünyası ve akademiyi yapay zekânın güncel olanaklarını konuşmak üzere bir araya getirdi.
2023 yılında İTÜ’nün; QS, GreenMetric, THE gibi derecelendirme kuruluşlarında sürdürülebilirlik temalı sıralamalardaki başarısı dikkat çekti. Ayrıca akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz geliştirdikleri sürdürülebilir teknolojilerle birçok başarı elde ettiler.
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi dünyanın en büyük denizcilik enstitülerinden biri olan MARIN (Hollanda) ile işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında lisansüstü öğrencilerimiz burs alacak.
İTÜ GİNOVA ve İTÜ Projeler Ofisi ortaklığıyla girişimcileri bilinçlendirmek için düzenlenen Fikri Sınai Haklar ve Ticarileşme Stratejileri Etkinliği kapsamında İlay Öziş ve Cihat Çetin, öğrencilerle bir araya geldi.
İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlimiz Samet Aksoy, IEEE GRSS tarafından verilen “En İyi Yüksek Lisans Tezi” ödülünün sahibi oldu.
Öğretim üyelerimiz, kazandıkları 2023 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülleri’ni Ankara’da düzenlenen törenle aldılar.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Finans Merkezi (İFM) finans sektöründeki bilgi teknolojileriyle ilgili işbirliği protokolü, 29 Aralık 2023 tarihinde İFM’de imzalandı.
İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi’nde Makina Fakültesi mezunumuz Dr. Üzeyir Garih anısına yapılan Senato Salonu yenilendi. 21 Aralık günü düzenlenen açılış törenine İTÜ mezunları yoğun ilgi gösterdi.
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan İnce yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve tarımsal atıkların anaerobik çürütme yoluyla değerlendirilmesine dayanan araştırma projesi, 17 Ağustos 2023 tarihinde tamamlandı.
28 Aralık 2023 günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirilen Yıl Sonu Toplantısı’nda, kuruluşunun 250. Yılında İTÜ’nün ortaya koyduğu akademik ve kurumsal başarılar değerlendirildi. Yoğun bir katılımla düzenlenen etkinlikte İTÜ için 2024, “Küresel Etki Yılı” ilan edildi.
ÇEVKO Vakfı tarafından verilen 2. Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri farklı kategorilerde ikincilik ve üçüncülük elde ettiler.
İTÜ GİNOVA tarafından 2-23 Aralık tarihlerinde düzenlenen “Kodlama ve Teknik Bilgiye İhtiyaç Duymadan Dijital Dönüşüm” etkinliğinde, girişimci adayı öğrenciler kod ve teknik bilgi gerektirmeden uygulama geliştirerek işlerini inovatif bir şekilde dijitale dökme fırsatı yakaladı.
Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı ve Ali Rifat Çağatay’ın bestelediği “Köse İmam Opereti” İTÜ TMDK öğretim görevlisi Hüseyin Kıyak tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Mehmet Âkif’in doğumunun 150. yıldönümü dolayısıyla, bestelenişinin 100. yılında ilk kez sahnelenen operet, dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.
İnşaat sektörü kaynaklı küresel karbon salınımını azaltmak amacıyla doğal ve çevre dostu malzeme kullanımının önemine işaret eden İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Börte Köse Mutlu, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, kenevirin dolgu ve izolasyon alanında kullanım imkânlarına dikkat çekti.
“Bilimin Öncüleri vs. Potanın Efsaneleri: Gösteri Maçı”, 25 Aralık 2023 tarihinde İTÜ Merkez Spor Salonu’nda sporseverleri buluşturdu ve İTÜ’lülere heyecanlı anlar yaşattı.
İTÜ Maçka Yerleşkesi, Mustafa Kemal Amfisi’nde düzenlenen İTÜ MTMT Konseri, 22 Aralık 2023 tarihinde Şef Murat Sıvacı yönetiminde, dinleyicileri Türk müziğinin seçkin örnekleriyle buluşturdu.
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde çıkan çatışmada şehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerimize acil şifalar diliyoruz.
İTÜ, yükseköğretim derecelendirme sistemi QS Stars tarafından gerçekleştirilen akademik performans ölçümleri sonucunda “beş yıldız” alarak, yüksek kurumsal standardını ve eğitim kalitesini bir kez daha tescilledi.
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirilen “Türkiye Yüzyılı’nda Enerji Politikaları” başlıklı konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, 22 Aralık 2023 tarihinde İTÜ’lülerle bir araya geldi.
YÖK tarafından 18 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen Yükseköğretim Üretken Yapay Zekâ Çalıştayı, aralarında İTÜ’nün de bulunduğu 28 farklı üniversiteden akademisyenleri bir araya getirdi.
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü mezunumuz İpek Kışlalı’nın, “2023’e Cumhuriyetimizin 100. Yılına Mektup Kampanyası” kapsamında yazdığı mektup, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’a ulaştırıldı.
İTÜ’nün 250. Yılı olan 2023’te, İTÜ Haberler zengin içeriğiyle 250’ye yakın haber üretti. İTÜ’lülerin başarıları, yayınlanan haberler arasında en yüksek paya sahip oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi 250. Yıl Türk Müziği Korosu’nun, 18 Aralık 2023 tarihinde Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nde verdiği konser dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.
Yazarları arasında Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Lale Tükenmez Ergene’nin yer aldığı “Eddy Currents: Theory, Modeling, and Applications” isimli kitap Wiley tarafından yayımlandı.
Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. İbrahim Akduman, tıp alanındaki önemli projesiyle 2023 İlim Yayma Ödülleri’nde “Büyük Ödül”ün sahibi oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 2023 UI GreenMetric sıralamasında, “Dünyanın En Sürdürülebilir 46. Kampüsü” oldu. Doğa ile barışık, ekolojik duyarlılığa sahip bir kampüs hayatına ev sahipliği yapan ve Avrupa üniversiteleri arasında 26. sırada yer alan İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, altı yıldır olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en yeşil ve en sürdürülebilir kampüsü seçildi.
İTÜ Maden Fakültesi tarafından TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’in katılımıyla düzenlenen “Enerji ve Ortak Geleceğimiz Konferansı”, 14 Aralık 2023 günü İTÜ Maden Fakültesi, İhsan Ketin Konferans Salonu’nda alanın ilgililerini ağırladı.
İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı ile birlikte yaklaşık 30 kişilik ABD’li bir bilim insanı grubu tarafından yürütülen Salda Gölü’ndeki araştırmalarda gölün, Mars’taki Jezero krateri ile benzerliğinin tespit edilmesinin ardından yeni bir aşamaya geçilerek, Mars’ın jeolojik ve iklimsel geçmişine odaklanıldı.
İTÜ Mimarlık Fakültesi araştırma görevlimiz Burak Belli, TÜBİTAK tarafından verilen “2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursu” ile Oxford Üniversitesinde bilimsel araştırma yapmaya hak kazandı.
İTÜ Makina Mühendisliği Bölümü doktora öğrencimiz Cem Turutoğlu, ABD’de düzenlenen ASME IMECE 2023 Etkinliği kapsamında verilen “En İyi Makale Ödülü”nün sahibi oldu.
İTÜ senatosunun kararıyla İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’e 12 Aralık 2023 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de düzenlenen bir törenle fahri doktora verildi.
İTÜ’de öğrencilerin mikrokredi kazandıkları ilk alan dışı eğitim dersi İletişim Direktörlüğü tarafından açıldı. “Yeni Medya ve İletişim” adını taşıyan dersle birlikte öğrenciler mühendislik müfredatında olmayan özel beceri ve ilgilerini geliştirebilme fırsatı buluyorlar.
İTÜ Denizcilik Fakültesi ve İTÜ DEFAMED tarafından düzenlenen 139. Geleneksel Balık Günü, İTÜ Tuzla Yerleşkesi, Ruhi Sarıalp Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.
ELECO 2023 Konferansı kapsamında, İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlimiz Osman Can Soygenç, Prof. Dr. Ayten Kuntman En İyi Öğrenci Makalesi Ödülü’nün sahibi oldu.
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Ceren Çıracı Muğan, Türk İmmünoloji Derneği tarafından Prof. Dr. Talal Chatila öncülüğünde verilen “Işıl Berat Barlan Bilim İnsanı” ödülüne değer görüldü.
İTÜ Projeler Ofisi, Ankara’da 22-23 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen Ulusal Patent Fuarı ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi’ne katıldı.
3 Aralık 2023 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Merkezi Derslik A Binası’nda “Eğitim Mekânlarında Yaratıcı Dönüşüm” temasıyla bir atölye çalışması düzenlendi.
İTÜ’deki KKTC Günü etkinliğinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a 6 Aralık 2023’te Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle fahri doktora beratı takdim edildi.
2 Aralık 2023 günü düzenlenen 60. TÜBA Genel Kurulu’nda öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven ve Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin, TÜBA Üyesi seçildi.
Doğaya Dönüş: Eski Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” Etkinliği, 4 Aralık 2023’te İTÜ Maden Fakültesi, İhsan Ketin Konferans Salonu’nda alanın ilgililerini buluşturdu.
İTÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması: Sürdürülebilirlik 2024’te dünyada 1403 üniversite arasından 221. oldu. İTÜ “Çevresel Etki” kategorisinde dünyada 148. sıraya yerleşirken, Türkiye’de ise yine ilk sırada yer aldı.
4-5 Aralık 2023 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de düzenlenen İTÜ Havacılık Günleri, havacılık sektörünün önde gelen isimlerinin deneyimlerini, alanın ilgilileriyle buluşturdu.
Filistin meselesinin tarihsel sürecine ve güncel durumuna ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Gazze: Dün, Bugün, Yarın Paneli”, 1 Aralık 2023 günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İTÜ, 26-30 Kasım 2023 tarihleri arasında 3. Akdeniz Yerbilimleri Birliği (MedGU) Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Yakın zamanda kaybettiğimiz Prof. Dr. Aral Okay’a ithaf edilen sempozyum, 91 ülkeden 400 bilim insanını bir araya getirdi.
İTÜ’lüler, hazırladıkları doktora ve yüksek lisans tezleriyle 2022 İlhan Tekeli Tez Ödülleri’nde Doktora Kategorisi Teşvik Ödülü, Yüksek Lisans Ödülü ve Yüksek Lisans Teşvik Ödülü’nün sahibi oldu.
İTÜ GİNOVA tarafından 22 Kasım günü düzenlenen Demo Day etkinliğinde girişimci adayı öğrenciler atölye çalışmaları ve sunumlarla iş fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı.
İTÜ’nün 2022’den bugüne sürdürdüğü Antalya Hacımusalar Höyüğü Kazısının başkanlığını yürüten öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent Arıkan, sorularımızı yanıtlarken bölgenin tarihsel önemine dair ilginç bilgiler verdi.
TÜBA, 2023 GEBİP ve TESEP Ödülleri’nin kazananlarını açıkladı. 4 ödül birden alan İTÜ’lü akademisyenler, bilimsel başarılarıyla dikkat çektiler.
İTÜ, “2023-24 Küresel Üniversite İstihdam Edilebilirlik Sıralaması”nda dünyada 205. sırada yer alırken Türkiye’de ise birinci oldu.
İTÜ Mimarlıkta İleri Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen “Yapılı Çevrenin Dönüşümü: Döngüsel ve Sayısal Geçişin Hızlandırılması Uluslararası Sempozyumu” 21 Kasım 2023 tarihinde İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde alanın ilgililerini ağırladı.
İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi tarafından düzenlenen FES’23 etkinliği 21-23 Kasım tarihleri arasında, İTÜ Ayazağa ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde geleceğin mühendis adaylarını sektörün öncü isimleriyle buluşturdu.
İTÜ, YÖK’ün açıkladığı Araştırma Üniversiteleri 2022 Yılı Performans Sıralaması’na göre puanını bir önceki yıla göre arttırdı ve devlet üniversiteleri arasında ikinci oldu.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a 20 Kasım 2023 tarihinde İTÜ tarafından Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle fahri doktora unvanı verildi.
İTÜ Eklemeli İmalat Takımı tarafından düzenlenen Eklemeli Düşünmek Konferansı, 16-17 Kasım 2023 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirildi.
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencimiz Mevlüt Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Ceren Bilgin Güney danışmanlığında hazırladığı yüksek lisans teziyle balast suyu yönetim sistemlerinin (BWMS) gelişimine katkı sağlayacak bir çalışma ortaya koydu.
13-14 Kasım 2023 tarihlerinde Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen 2. Özbekistan-Türkiye Eğitim Forumu’nda İTÜ de yer aldı. Program kapsamında eğitimde işbirliği imkânları ele alındı.
“Ölümden Uzak Bir Yer” adlı kitabıyla 2023 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü kazanan öğretim üyemiz Doç. Dr. Kerem Eksen, ödüllü romanıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
İTÜ, Karsan ve ADASTEC işbirliğiyle geliştirilen otonom sürücüsüz otobüs e-ATAK, Busworld Digital Awards Digitally Enhanced Driving kategorisinde ödüle değer görüldü.
12 Kasım Pazar 2023 günü hayata gözlerini yuman İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Aral Okay; İTÜ SDKM’de düzenlenen törenin ardından sevenleri ve öğrencileri tarafından son yolculuğuna uğurladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 1972 Makina Fakültesi mezunu Hasan Büyükdede’ye 9 Kasım 2023 tarihinde İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle fahri doktora unvanı verildi.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. Yıldönümü için İTÜ tarafından düzenlenen anma töreni, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İTÜ’nün proje takımlarından İTÜNOM’un solar İHA projesi Anatolia’nın tanıtım toplantısı İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirildi.
İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Nihan Yıldırım, TÜBİTAK tarafından verilen “2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu”nu almaya hak kazandı.
DELIVERS.AI tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen Yemeksepeti’nin otonom robotu YEBO, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Yerleşkesi’nde yemek siparişi teslimatına başladı.
İTÜ, MÜSİAD Vizyoner 2023 Zirvesi’nde düzenlenen Uniq Zone Patent Yarışması kapsamında “Yeşil Teknoloji” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu.
İTÜ, TÜBA ve İTÜ KKTC’nin düzenlediği “Mikroplastikler, Endokrin Bozucular ve Çevresel Etkileri Çalıştayı” 3-5 Kasım 2023 tarihleri arasında KKTC’nin Girne şehrinde gerçekleşti.
İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü’nün, Çin merkezli Siçuan Üniversitesi IDMR ile ortak düzenlediği “Kahramanmaraş Depremi Sonrası Yeniden Yapılanma Semineri” 31 Ekim 2023 tarihinde, Prof. Dr. Remzi Ülker Konferans Salonu’nda uzmanları buluşturdu.
İTÜ, Bloomberg HT tarafından hazırlanan “Cumhuriyet ekonomisinin 100’ü” listesinde 4. sırada yer aldı. Dünyanın en köklü teknik üniversiteleri arasında yer alan İTÜ, listede ülkemizin birçok köklü kuruluşuyla birlikte sıralandı.
İTÜ, Times Higher Education Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması (THE World University Rankings by Subject) 2024 sonuçlarına göre değerlendirilen tüm mühendislik disiplinlerinde, “Mühendislik ve Teknoloji” ve “Genel Mühendislik” alanlarında 301-400 aralığına yükseldi.
Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü, İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde kutlandı. Rektörlük Atatürk Anıtı önündeki törende İTÜ’lüler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunu paylaştılar.
İTÜ’de geleneksel olarak düzenlenen Back to School Festivali, 25-26 Ekim 2023 tarihleri arasında bir kez daha Ayazağa Yerleşkemizde misafirlerini ağırladı. Proje takımlarımızın ve öğrenci kulüplerimizin kurduğu stantlar dikkat çeken çeşitli kültürel, sportif ve teknik etkinliklere sahne oldu.
İTÜ ev sahipliğinde düzenlenen 6. ASELSAN Akademi Çalıştayı, 27-28 Ekim 2023 tarihleri arasında Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de uzmanları bir araya getirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Makine Federasyonu (MAKFED) ve Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ile birlikte Makine Sanayi Teknoloji Geliştirme Platformu adıyla bir girişim başlattı. İTÜ’nün yeni nesil teknoloji geliştirme bölgesi 1773 İTÜ Teknopark bünyesinde yer alacak olan platform, makine imalatçılarının Ar-Ge ihtiyaçlarını belirlenmesi ve bu kuruluşların dünya piyasasında inovasyonla avantaj sağlaması için önemli bir rol üstlenecek.
İTÜ Mimarlık Fakültesi ve MİMARDER işbirliğiyle düzenlenen “Depremlere Bağışık Şehirler” açık oturumu ve sergi açılışı, 26 Ekim 2023 tarihinde İTÜ Taşkışla Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Kazım Yavuz Ekşi, 16-20 Ekim tarihleri arasında Paris’te düzenlenen toplantıda KM3NeT İşbirliği üyeliğine kabul edildi.
İTÜ, ADASTEC ve CCNY ortaklığında otonom araçlar üzerine uzman yetiştirmeyi hedefleyen uluslararası işbirliği projesi, ABD Ulusal Bilim Vakfı Fonu’ndan 300 bin dolar destek aldı.
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyemiz Dr. Gülşah Yıldız Altıntaş, hazırladığı projeyle “2565 TÜBİTAK-MCST ile İkili İşbirliği Programı” kapsamında desteğe hak kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Strathclyde Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 7. Uluslararası Deniz Endüstrisi İçin İleri Ölçme Teknolojisi Konferansı 24-26 Ekim 2023 tarihleri arasında İTÜ SDKM’de alanın ilgililerini buluşturdu.
İTÜ MBG Kulübü tarafından düzenlenen Uluslararası Moleküler Biyoloji ve Genetik Günleri, bu yıl on altıncı kez İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de ziyaretçilerini ağırladı.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Melike Nikbay, “NATO AVT Paneli Mükemmeliyet Ödülü”nü kazandı.
İTÜ İnşaat Fakültesi araştırma görevlimiz Eyyup Ensar Başakın, TÜBİTAK Doktora Sırası Araştırma Bursu ile Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde bilimsel araştırma yapmaya hak kazandı.
İTÜ Makina Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Mert Gür, TÜSEB tarafından verilen 2023 Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülü’nün sahibi oldu.
Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı’na, Ayazağa Yerleşkesinde yapılan açılış töreniyle başladı. Rektörümüz, İTÜ’nün 250 yıllık mirasının önümüzdeki yolu aydınlatmaya devam edeceğini dile getirdi.
İTÜ 1983 Makina Fakültesi mezunumuz Nail Olpak’a 23 Ekim’de İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle fahri doktora unvanı verildi.
İTÜ’nün kuruluşunun 250. Yıldönümü dolayısıyla hazırladığı “Arıların 250 Yıllık Hikâyesi” belgeseli, 21 Ekim günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen gala gecesinde seyirciyle buluştu.
Öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Özgür Özdemir ve Doç. Dr. Ceren Çıracı Muğan, “Kanser, Astım ve Alerji gibi Kronik Hastalıklarda Farklı Terapötik Ajanların Eozinofillere In vitro Etkilerinin Fotoakustik ve Moleküler Analizleri” başlıklı projeleriyle TÜSEB desteğine hak kazandı.
İTÜ, yeni akademik yıla toplam 26 adet ABET EAC akreditasyonlu mühendislik lisans programı ile başlarken, eğitim kalitesiyle dünya liderleri arasında yer almaya devam ediyor.
İTÜ akademisyenleri ve mezunlarının yapay zekâ girişimleri İş Bankası’nın “Yapay Zekâ Fabrikası” programı 1. Jüri Değerlendirme Günleri kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde 17-19 Ekim günleri arasında düzenlenen 7. MEMTEK Uluslararası Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu alanında uzman birçok bilim insanını bir araya getirdi.
İTÜ TMDK öğretim üyemiz Doç. Oğuzhan Balcı, 25. Yapı Kredi Afife Ödülleri’nde, “Fosforlu Cevriye” adlı müzikal için bestelediği eserlerle “En Başarılı Sahne Müziği” ödülünün sahibi oldu.
Dünya Gıda Günü kapsamında düzenlenen “Gıdanın Geleceği Sempozyumu”, 13 Ekim 2023 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Prof. Dr. Remzi Ülker Konferans Salonu’nda konunun uzman isimlerini bir araya getirdi.
İTÜ, bilimsel ve hakemli dergilerine bir yenisini daha ekledi. Yayın hayatına başlayan “ITU Journal of Food and Technology” dergisi, gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında yazılmış nitelikli makaleleri, bilim dünyasıyla buluşturacak.
Geomatik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlimiz Dr. Doğuş Güler, CLGE tarafından düzenlenen Genç Haritacılar Yarışması’nda doktora teziyle üçüncülük ödülüne layık görüldü.
İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencimiz Gül Aydın, TÜBİTAK 2214-A Doktora sırası araştırma bursuyla Avrupa’nın özel bir alanda çalışan sayılı bölümleri arasındaki Friedrich Alexander Üniversitesi Bilim, Teknoloji ve Toplumsal Cinsiyet Kürsüsü’nde misafir araştırmacı olarak çalışmalar gerçekleştirecek.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. M. Şerif Sönmez, “Düşük Sıcaklık Metal-Seramik Entegrasyonuna Yönelik Çekirdek Kabul Nanotoz Esaslı Reaktif Partikül Sistemleri” adlı çalışmasıyla ile TÜBİTAK - IraSME desteğine layık görüldü.
Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde verilen Üstün Başarı Ödülleri’nde İstanbul Teknik Üniversitesi, iki ödüle birden layık görüldü.
İTÜ’nün METEM’in destekleriyle bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Malzeme Teknolojileri ve Metalurji Konferansı, 11-13 Ekim 2023 tarihleri arasında, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlendi.
Öğretim üyemiz Dr. Kübra Onbaşlı’nın yürütücüsü olduğu “Pankreas kanseri tedavisi için hedefli kombine tedavi potansiyeli olan teranostik SPION’ların geliştirilmesi” başlıklı proje TÜSEB B Grubu Ar-Ge projesi programı” çerçevesinde desteğe hak kazandı.
İTÜ Haberler, öğrenciler ve akademiye olduğu kadar kamuoyuna da hitap eden güncel ve ayrıntılı haberleriyle internet kullanıcılarının artan ilgisiyle karşı karşıya.
YÖK Üstün Başarı Ödülleri’nde “Güzel Sanatlar ve Mimarlık” alanında en iyi doktora tezi ödülünün sahibi olan İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Aslı Ulubaş Hamurcu, ödüllü doktora teziyle ilgili sorularımızı cevapladı.
İTÜ’nün duayen akademisyenleri, 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında öğrenci ve mezunlarımızla bir araya gelmeye devam ediyor. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nde 6 Ekim günü gerçekleşen buluşma büyük ilgi gördü.
Stanford Üniversitesi ve Elsevier işbirliğiyle her yıl hazırlanan, dünyanın en etkili bilim insanlarının açıklandığı listede bu yıl İTÜ’lü 60 akademisyen yer aldı. “Kariyer boyu etki” kategorisinde ise İTÜ’den 66 isme yer verildi.
5-6 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenen “1. EELISA Uluslararası Konferansı”na İTÜ’lü akademisyenler de sunumlarıyla katıldılar. Konferans ile eşzamanlı düzenlenen toplantılarda ve törende EELISA’nın ikinci aşaması için imzalar atıldı.
Dorothy Metcalf-Lindenburger, 6 Ekim 2023 günü İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde İTÜ’lülerle bir araya gelerek astronotluk ve uzay görevleri üzerine deneyimlerini paylaştı.
Havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 27 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında İzmir Çiğli Havalimanı’nda ziyaretçilere kapılarını açtı. Festival kapsamında düzenlenen teknoloji ve girişim yarışmalarında İTÜ’lüler elde ettikleri başarılarla ödüle layık görüldü.
İTÜ SAVTEK tarafından 4-6 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenen Savunma Teknolojileri Günleri, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde savunma sanayiinin öncü şirketleriyle mühendis adaylarını buluşturdu.
İTÜ ve PAİS Teknoloji arasında “Prekast Betonarme Sistemlerin Deprem Performansını Artırmaya Yönelik Teknolojilerin Geliştirilmesi”ne yönelik işbirliği yapıldı.
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, 29 Eylül 2023 tarihli sayısında emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Celâl Şengör’e ait bir mektuba yer verdi.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Yeni Simülatör Birimleri açılışı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımıyla ve İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın katkılarıyla gerçekleşti.
İTÜ, UNESCO ve IPRED ile işbirliğiyle düzenlenen “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri” konulu uluslararası konferans, 27 Eylül 2023 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde uzmanları bir araya getirdi.
Nitelikli eğitimi ve küresel vizyonuyla dikkat çeken İTÜ, 2024 THE Dünya Üniversite Sıralaması’ndaki başarısını arttırarak 501-600 aralığına yükseldi.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından 6 Ekim 2023 günü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan seminer ile NASA astronotu Dorothy Metcalf-Lindenburger, astronotluk ve uzay deneyimlerini paylaşacak.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İTÜ ve Uyumsoft, teknolojik zekâya sahip liseli öğrencileri yetiştirme programı için işbirliği yaptı
Elektrik-Elektronik Fakültesi doktora öğrencimiz Ege Engin, Prof. Dr. Hakan Ali Çırpan ve Dr. İbrahim Hökelek ile birlikte yazdığı makaleyle “TSP En İyi Öğrenci Makalesi Ödülü”ne layık görüldü.
İTÜ’nün UNESCO ve IPRED ile birlikte düzenleyeceği “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri” konulu uluslararası konferans, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 27 Eylül 2023 tarihinde gerçekleşecek.
İTÜ, akademik derecelendirme kuruluşu QS tarafından bu yıl ilk kez yapılan Avrupa Üniversite Sıralaması’nda 138. sırada yer aldı.
TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri’nde üç İTÜ mezunu doktora tezleriyle ödüle layık görüldü.
İktisat alanındaki son gelişmeleri konu edinen uluslararası İTÜ Sosyal Seçim ve Adil Paylaşım Çalıştayı, İTÜ Maçka Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
İTÜ ve TOK tarafından düzenlenen 24. Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı, 14-16 Eylül tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkemizdeki SDKM’de gerçekleştirildi.
James Dyson Ödülleri’nin bu yılki ulusal alanda kazananı, “Forestguard 2.0” adlı projesiyle İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimari Tasarımda Bilişim programı yüksek lisans mezunumuz Suat Batuhan Esirger oldu.
İTÜ Mezunları, insan kaynakları alanındaki başarılarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. BMI tarafından hazırlanan “En İyi 50 CHRO” listesindeki isimlerin 7’si İTÜ’lü.
İTÜ, 250. yılında da geçen yıllarda olduğu gibi YKS 2023 sonuçlarıyla üniversite tercihi yapan öğrencilerin yoğun ilgisini gördü. TYT ve YDT Türkiye birincilerinin tercihi İTÜ oldu. İlk 1000’den toplam 102 öğrenci İTÜ’yü tercih etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi, kuruluşunun 250. yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında Türkiye’nin yakın tarihinde iz bırakmış mezunlarını anıyor. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ mezunlarıyla birlikte 8 Eylül günü 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kabrini ziyaret etti.
Ankara’da düzenlenen TEKNOFEST’te İTÜ standı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. İTÜ proje takımları, geliştirdikleri projelerle dikkat çekti.
AB Horizon 2020 Teaming AI proje konsorsiyumu kapsamında İTÜ ve Farplas firması arasında işbirliği gerçekleşti. Farplas enjeksiyon makinelerindeki hataların anlık algılanması ve önlenmesi için İTÜ destekli yapay zekâ kullanılacak.
Bu yıl açılan ve sadece 25 öğrenci alan İTÜ Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü programı, Türkiye’de en yüksek puanla öğrenci alan önlisans programı oldu.
İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen Jump Start Girişimcilik Eğitim Programı’nı tamamlayan öğrenciler, program sonunda Microcredentials diploma eki alıyor.
İTÜ Telekomünikasyon Mühendisliği doktora programı 2022 mezunumuz Dr. Olfa Ben Yahia, teziyle 2023 yılı IEEE Türkiye Doktora Tezi Ödülü’ne layık görüldü.
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden lisans öğrencimiz Uğur Berkay Çalışkan, vücut dokularının dielektrik özellikleri hakkında hazırladığı proje önerisiyle 2023 AP-S Undergraduate Summer Research Scholarship maddi desteğini almaya değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında İTÜ’ye değer katan mezunlarını anıyor. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, 24 Ağustos günü 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın İstanbul’da bulunan kabrini ziyaret etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında İTÜ’ye değer katan mezunlarını anıyor. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, 24 Ağustos günü 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın anıt mezarını ziyaret etti.
Ergene Nehri’nin izlenmesi üzerine İTÜ ve Umeå Üniversitesi (İsveç) işbirliği yaptı. Üretilen araçlar denizlerde ve okyanuslarda da kullanılacak.
İTÜ Autobee Takımımız Norveç'te gerçekleşen ve 6 ülkeden 7 takımın katıldığı Njord 2023 Otonom Gemi Yarışması’nda birinci olarak hem okulumuzu hem de ülkemizi gururlandırdı.
İTÜ proje takımları, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla milyonları bir araya getirecek olan TEKNOFEST Ankara’da projeleriyle yer alacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi emekli öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Celal Şengör Avrupa’nın en köklü bilim akademilerinden olan Accademia dei Lincei üyesi oldu. Prof. Dr. Şengör, Türkiye’den bu akademiye üyelik için değer görülen ikinci isim olmasıyla ülkemizi gururlandırdı.
Öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Tufan Kumbasar ve Doç. Dr. Mustafa Altun 2023 IEEE Türkiye Bilim Ödülleri kapsamında “IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü”nü almaya hak kazandılar.
Uluslararası alanda bir ilk olan BioGate Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Yarışması 19-20 Ağustos tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Öğretim üyemiz Doç. Dr. Mehmet Suha Yazıcı, H2SEA Projesi ile Karadeniz’in derinliklerinde bulunan hidrojen sülfürün, elektrokimyasal yöntemlerle hidrojene dönüştürülmesi üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.
Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin 2023 yılında da gözdesi yine İTÜ oldu. Ayazağa Yerleşkesi’nde 24 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’ne 20 binden fazla öğrenci katılım gösterdi.
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü araştırma görevlimiz Dr. Semih Doğu, elektromanyetik alanında yaptığı çalışmaları ile Leopold B. Felsen Elektromanyetikte Üstün Başarı Ödülü’nü kazandı.
İTÜ, Polimer Bilimi alanıyla University Ranking by Academic Performance 2022-2023 sıralamasında dünyada ilk 100’e giren tek Türk üniversitesi oldu.
İTÜ lisans öğrencilerinden oluşan GALEN Proje Takımı, 19-20 Ağustos tarihlerinde bu yıl ilki gerçekleşecek olan Uluslararası BioGate Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Yarışması’nı düzenleyecek.
11-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da İTÜ Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde Akademi etkinliği düzenlenecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (İTÜ MİAM), Dolby Institute ile imzaladığı protokolle birlikte müzik çalışmalarını bir üst aşamaya çıkardı.
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2023 Yılı I. Dönem sonuçları açıklandı. İTÜ’DEN 6 proje TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.
İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri başladı. 4 Ağustos’a kadar devam edecek tercih döneminde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, adayların kararlarını vermeden önce İTÜ’nün akademik kültürü ve uluslararası görünümünü yakından takip etmelerini öneriyor.
İlklerin üniversitesi İTÜ’de, lisans ve yüksek lisans sürecinin iş dünyasından paydaşlarla bir arada yürütüldüğü ve üniversite-sanayi işbirliğine katkı vermesiyle ülkemizde bir ilk olan “MasterBee” programı İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’nde büyük ilgi görmeye devam ediyor.
ZES GAE 2022’de 22-29 Ekim 2023 tarihlerinde Avustralya’da gerçekleşecek olan Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) yarışması için test sürüşlerine devam ediyor.
Pek çok gencin geleceğini şekillendirecek olan 2023 YKS sonuçları açıklandı. Her yıl olduğu gibi İTÜ, üniversiteye girecek öğrenciler için düzenlediği kapsamlı Tanıtım ve Tercih Günleri’ni 24 Temmuz ile 4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirecek. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, adayların doğru bir tercih için İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’ne katılmalarını öneriyor.
Dünyaca tanınan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in 2024 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre İTÜ, geçtiğimiz yıl yer aldığı 601-650 aralığından bu yıl 404. sıraya yükselerek büyük bir başarıya daha imza attı. İTÜ, son üç yıl içinde benzersiz bir başarı göstererek 800’lü sıralamalardan bu noktaya geldi. İTÜ, Dünya Üniversite Sıralamasında en yakın zamanda ilk 100’e girmeyi hedefliyor.
İTÜ’nün 250. yılında Kulüp ve Proje Takımlarımız uluslararası yarışmalarda üniversitemizi ve ülkemizi başarıyla temsil ederek çok sayıda şampiyonluk ve derece elde etti.
Öğrencilerimizin barınma sorununa öncelikli amaç niyetiyle yaklaşan bir üniversite olarak, hiçbir öğrencimizi mağdur etmemiz düşünülemez. Gümüşsuyu Öğrenci Yurdu’ndaki kız öğrencilerimizin tamamı Ayazağa Yerleşkemizdeki yurtlara yerleştirilmiş, yurtta kalan hiçbir öğrencimiz mağdur edilmemiştir. Bunun yanı sıra şehir kampüslerimizde eğitim alan kız öğrencilerimizden 650 civarı öğrencimiz halihazırda Ayazağa Yerleşkemizde bulunan yurtlarımızda kalmaktadır.
İTÜ Personel Daire Başkanlığı ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen üniversitemizin yeni uygulamasının tanıtımı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. İTÜ personelinin işe başlama ve işten ayrılma süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlayan yeni “Görevci Uygulaması” bir eğitimle tanıtıldı.
EELISA Projesi’nin stratejik ve operasyonel kurulları, projenin ilk aşamasının tamamlanması ve yakında başlayacak ikinci aşamanın başlaması ı̇çı̇n önemli̇ kararlar almak üzere İstanbul’da toplandı
İTÜ, YKS sonuçlarına göre tercih yapan gençlerin büyük ilgisini görüyor. 2022 yerleştirme sonuçlarına göre derece yapan her 10 öğrenciden 1’i İTÜ’yü tercih etti. Bu yıl açıklanan başarı burslarıyla birlikte YKS’de dereceye giren öğrencilerin İTÜ’ye yoğun bir ilgi göstermesi bekleniyor.
İTÜ 250. yaşını kutlarken 1773’ten 2023’e bilimin hikâyesini kendi penceresinden anlattığı kısa film olan “Bir İTÜ Döngüsü” ile paylaştı.
19. Asya Kimya Kongresi 9-14 Temmuz 2023’te İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kongreye yurtiçi ve yurtdışından yoğun bir katılım oldu.
İTÜ, 250. yılında Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği’nin (EELISA) Yönetim Kurulu, Yürütme Kurulu ve Öğrenci Konseyi toplantılarıyla II. InnoCORE Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak. 11-13 Temmuz tarihlerine yapılacak toplantılarda, EELISA’nın ikinci fazına geçişi kutlanırken birçok önemli karar alınacak.
Türkiye’nin en büyük istihdam platformlarından Kariyer.net, İşveren İlgi Endeksi’nin son sayısını yayımladı. Sonuçlara göre İTÜ, Türkiye’de mezunları en kolay iş bulan üniversitelerden biri oldu.
Bilimsel ve teknolojik alanlardaki çalışmaları desteklemek ve özendirmek amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen “İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri” için başvurular açıldı. Ödüller için son başvuru tarihi 8 Eylül 2022...
Mezunumuz ve öğretim üyemiz, yayımladıkları bildiri ile ABD’nin önde gelen elektronik mühendisliği sempozyumlarından birinde En İyi Bildiri Ödülü kazandı.
Mezunumuz Selen İnal, Enerji Dönüşümü için Mühendisler Konseyi’ne (CEET) tarafsız teknik danışmanlık sağlayacak 50 mühendisten biri oldu.
İTÜ, malzeme bilimi ve mühendisliği alanında nitelikli bilimsel araştırmalar yayımlamayı hedefleyen “ITU Journal of Metallurgy and Materials Engineering” makale kabulüne başladı.
İTÜ’nün 250. kuruluş yıldönümünü kutladığı 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında İTÜ’lü lisans ve lisansüstü mezunları, 23 Haziran akşamı Ayazağa Yerleşkesi’nde yapılan mezuniyet töreninin coşkusunu yaşadı.
32. İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Semineri ve Sergisi 22-23 Haziran 2023 tarihlerinde İTÜ Maden Fakültesi’nde gerçekleşti.
İTÜ Denizcilik Fakültesi mezuniyeti Tuzla Yerleşkemizde düzenlenen coşkulu bir törenle gerçekleşti.
İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Görüm’ün yürütücülüğünü yapacağı, toplam bütçesi 565 bin avro olan proje, NATO tarafından kabul edilerek desteklenmeye hak kazandı.
İTÜ 250. Yıl Doktora Mezuniyet Töreni 20 Haziran 2023’te Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Mezunlarımızdan Hakan Altınay, robotik ve yazılım alanındaki başarılı çalışmalarıyla fahri doktora diploması alırken, doktorasını tamamlayan mezunlarımıza belgelerini Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu takdim etti.
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Onur Ergen ve Yeditepe Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Kristen D. Belcastro’nun geliştirdiği batarya ve kablo gerektirmeyen nano dövme sensör pek çok yenilikçi uygulamanın kapısını aralıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. yaşını kutlarken iki buçuk asırlık birikimini, Türk mühendislik tarihinin ilklerini ve bilimin benzersiz hazinelerini gün yüzüne çıkardı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kapsayan THE 2023 Etki Sıralaması’na göre iki alanda dünya çapında ilk ona girmeyi başardı. İTÜ, “Nitelikli Eğitim” ve “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” alanlarında tüm dünya üniversiteleri arasında ilk onda yer alırken, birçok başlıkta da dünya çapında büyük başarı sağladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Azerbaycan Teknik Üniversitesi ve Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi; Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki 21. Yüzyılda İpek Yolu: Modern Ulaşım ve Lojistik Teknolojileri Çalıştayı’nda buluştu.
İTÜ’nün akademik dergiler arasında yerini alarak mobil iletişim ve siber güvenlik alanlarında bilimsel çalışmaların İngilizce ve Türkçe yayımlanacağı “ITU Journal of Wireless Communications and Cybersecurity”, makale kabulüne başladı.
İTÜ, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte düzenlediği çalıştayda sağlık alanında fikirden ürüne dönüşüm sürecini masaya yatırdı. TÜSEB TTO Fikirden Ürüne İşbirliği Çalıştayı’nda yerlileşme ve ticarileşmenin önemi ile kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin gerekliliği güçlü şekilde vurgulandı.
İTÜ öğrenci kulüp ve proje takımlarının temsilcilerine, Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen bir törenle, akademik yıl boyunca yaptıkları başarılı faaliyetler ve etkinlikler dolayısıyla teşekkür belgesi verildi.
İTÜ Sismik Takımımız; UCLA, UC Berkeley, Cornell gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin de yer aldığı uluslararası yarışmada mimari alanda üçüncülük kazandı.
İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü mezunumuz Abdulehad Özdemir, Prof. Dr. İlker Murat Koç danışmanlığında hazırladığı teziyle 6. Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri kapsamında Akademi Ödülü’ne layık görüldü.
Öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Tolga Görüm ve Doç. Dr. Cüneyd Demirel’in Washington Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erkan İstanbulluoğlu’nun yürütücülüğünde uluslararası bir ekiple hazırladıkları proje NASA’dan destek almaya değer görüldü.
250. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Fakültelerarası Voleybol Turnuvası, Merkez Spor Salonu’nda oynanan final karşılaşmalarının ardından sona erdi.
İTÜ Taşkışla’da “06.02.2023 Kahramanmaraş Depremleri: Yapısal ve Geoteknik Gözlemler” başlıklı seminer düzenlendi.
İTÜ tarafından dijital olarak yayımlanan “Porte Akademik Müzik ve Dans Araştırmaları Dergisi”, yeni sayısı için makale kabulüne başladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 1965 Elektik Mühendisliği mezunu Bedrettin Dalan’a 9 Haziran 2023’te Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlediği törenle “fahri doktor” unvanı verdi. Fahri doktora beratı Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından törende hazır bulunan Bedrettin Dalan’a takdim edildi.
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Melike Nikbay ve öğrencileri Enes Çakmak ile Şıhmehmet Yıldız’ın da aralarında bulunduğu uluslararası bir ekibin yazdığı makale, 25 Mayıs 2023 tarihinde Londra’da düzenlenen NATO STO AVT 51. Paneli İş Toplantılarında “En İyi Makale” ödülüne layık görüldü.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Gençler Bilim, Teknoloji, Araştırma ve Geliştirme Şöleni düzenlendi.
İTÜ, görevlerine yeni başlayan öğretim üyelerine kapsamlı bir oryantasyon programı sunuyor. Ayazağa Yerleşkesi’nde 8 Haziran 2023’te başlayan program, Türkiye’de bir ilk olan akademisyen mentörlüğü uygulaması dahil pek çok başlıkta öğretim üyelerini bilgilendirerek üniversitemizin kaynaklarından en iyi düzeyde faydalanmalarını sağlıyor.
TÜSF tarafından düzenlenen, İstanbul Tenis Bölgesel Lig müsabakaları tamamlandı. İTÜ Erkek Tenis Takımımız ikinci olarak Süper Lig’e yükseldi.
İTÜ mezunlarının ve ailelerinin bir araya geldiği geleneksel “İTÜ Günü” etkinliği 4 Haziran 2023’te Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İTÜ’nün iklim ve hidroloji, meteoroloji ve atmosfer bilimleri alanlarındaki bilimsel araştırmaları paylaşmak amacıyla Türkçe yayımlanan “Atmosfer ve İklim Dergisi”, makale kabulüne başladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi 250. Yıl Türk Müziği Korosu’nun, 2 Haziran tarihinde Maçka Yerleşkemizde verdiği “Geçmişten Geleceğe 250 Yıllık Yolculuk Konseri” dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Hava Yolları ve Boeing Türkiye; sürdürülebilir havacılığa geçişi desteklemeye yönelik yeni bir platform için güçlerini birleştirdi.
İş fikirlerine proje ortağı bulmak isteyen öğrenciler, İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen “Find Your Co-Founder” etkinliğinde bir araya geldi.
İTÜ’nün bilgisayar bilimi, yapay zekâ ve robotik konularında, kaliteli akademik çalışmaların yayımlanmasına öncülük etmeyi hedefleyen “ITU Journal of Computer Science, AI and Robotics” adlı dergisi yayınlarını sürdürüyor.
5. İTÜ Güneş Gözlem Etkinliği’nde astronomiye meraklı İTÜ’lüler, Güneş ve Güneş lekelerini incelediler.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Göller Romanya’da Onur Nişanı ile ödüllendirildi.
İTÜ’lü öğrenciler, sürdürülebilirlik temasına vurgu yapmak amacıyla düzenlenen İleri Dönüşüm Tasarım: İnşaat Atıklarından Heykel Tasarımı yarışmasında başarılı çalışmalara imza attılar.
İTÜ’lü öğrencilerinin Taşkışla atmosferinde çektiği orta metraj film Yağmak Üzere, izleyicilerle buluştu.
TUSF tarafından düzenlenen Türkiye Tenis Süper Lig müsabakalarını ikincilikle tamamlayan İTÜ Tenis Kadın Takımımız, başarılı mücadelesi sonucunda üniversitemizi Avrupa’da temsil etmeye hak kazandı.
Geçen yıl ilk kez düzenlenen İTÜ Akademik Performans Ödülleri’nin ikincisi 18 Mayıs’ta gerçekleşti. İki kategoride verilen ödüllerde toplam 232 akademisyenimizin çalışmaları ödüllendirildi.
İTÜ 250. Yıl Fakülteler Futbol Turnuvasında kazanan Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi oldu.
İTÜ’lü akademisyen ve öğrenciler, Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği’nin (EELISA) 17-19 Mayıs tarihlerinde Pisa’da yapılan 2. EELISA Araştırma Tabanlı Öğrenme (RBL) Sempozyumu’a katıldı.
İTÜ’nün tasarımda hesaplamalı modellere dair kuramsal ve bilimsel araştırmaları yayımlamayı hedefleyen “JCoDe Journal of Computational Design” dergisi yeni sayısı için makale kabulüne başladı.
İTÜ Kimya - Metalurji Fakültesi’nde düzenlenen “Malzemeden Sanata” Sergisi, 17-18 Mayıs tarihlerinde mühendisliğin malzemeyle ilişkisini merak edenlerle buluştu.
İTÜ’de tasarımsal düşünce mantığı ve multidisipliner bir bakış açısıyla afet öncesine yönelik yenilikçi çözüm önerileri geliştirmek için bir günlük fikir üretme atölyesi düzenledi.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Teknofest, 27 Nisan – 1 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Havacılık, uzay ve teknoloji alanında birçok gösteri ve yarışın düzenlendiği festivalden üniversitemiz toplam 11 ödülle döndü.
İTÜ’nün katkılarıyla tasarlanan “Gate Rudder” isimli yenilikçi dümen ve sevk sisteminin ilk denemeleri gerçekleştirildi. Ölçüm ve test sonuçları başarılı.
İTÜ Ulaştırma Mühendisliği doktora öğrencimiz Yiğit Can Yavuz, Esri Türkiye Genç Bilginler Yarışması 2023’te rakiplerini geride bırakarak birinciliğe değer görüldü.
İTÜ Kadın Voleybol Takımımız, TUSF tarafından organize edilen Ünilig finallerinde grup aşamasını geçerek çeyrek finale yükseldi.
İstanbul Teknik Üniversitesi 250. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen İTÜ İnşaat Fakültesi Mezunları Buluşması’nda mezunlarımız ve akademisyenlerimiz bir araya geldi.
İTÜ Ayazağa ve Gümüşsuyu Yerleşkelerinde 3-4-5 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılan İTÜ Kariyer Zirvesi (İKZ’23), her yıl olduğu gibi seçkin kurumsal firmalarla genç yetenekleri bir araya getirdi.
İTÜ, klasik madencilikle çıkarılamayan ülke genelindeki 20 milyar ton kömürü “yeraltında” yakarak temiz enerji kaynakları olan doğalgaz ve hidrojene dönüştürecek.
İTÜ tarafından yayımlanan ve mimarlık alanında yapılan araştırmaları konu alan “A|Z ITU Journal of the Faculty of Architecture” makale kabulüne başladı.
İş dünyası ‘İklim Dirençli Sanayi ve Güçlü Türkiye’ için İTÜ ev sahipliğinde bir araya geldi. İklim finansmanı, karbon yönetimi zorlukları, fırsatları ve başarıları konuşuldu. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği 2023 Düşük Karbon Kahramanı ile Küçük Karbon Kahramanı ödülleri sahiplerini buldu.
Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde İTÜ ile Anadolu Isuzu arasında MasterBee protokolü imzalandı.
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı 2022 mezunumuz Dr. Tuğçe Bilen, “Yapay Zeka Tabanlı ve Dijital İkiz Destekli Geçici Havasal Ağ Yönetimi” başlıklı teziyle 2023 TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında birinciliğe değer görüldü.
T.I.M.E. Birliği tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Teknolojilerin Disiplinlerarası İşbirliği (TCST) Uluslararası Yaz Okulu” 28 Ağustos – 8 Eylül 2023 tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
İTÜ, Sabancı Üniversitesi ile çeşitli alanları kapsayan bir protokol gerçekleştirdi. İki üniversitenin işbirliği ileri araç teknolojilerinden ürün geliştirmeye kadar çeşitli başlıkları kapsıyor.
İTÜ Hentbol Takımımız ligi üçüncülükle tamamladı.
İTÜ Kadın Voleybol Takımımız, ligde İstanbul İkincisi olarak üniversitemizi Ünilig Finallerinde temsil etmeye hak kazandı.
İTÜ 15. Robot Olimpiyatları 25-26 Nisan 2023 tarihleri arasında geniş bir katılımla gerçekleşti. İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte robotlar farklı kategorilerde yarışırken uzman isimler öğrencilerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaştılar.
İTÜ MEM ve PMI Türkiye işbirliğinde proje yönetimi bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyenlere yönelik eğitim bahar döneminde de devam ediyor.
İTÜ’lü İnovasyon Elçileri, dünyanın her yerinden gelen 270 elçi ile birlikte Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Institute’da gerçekleşen Silikon Vadisi buluşmasına katıldılar.
İTÜ, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaraları sarmaya devam ediyor. İTÜ’nün başlattığı kampanya ile toplanan e-atıklar sayesinde depremzede çocuklara teknolojik eğitim cihazı desteği sağlanacak.
İTÜ Kimya Bölümü öğrencimiz ve Boğaziçi Üniversitesi Spor Kulübü sporcusu Ali Aksu, Türkiye Büyükler Salon Atletizm Şampiyonası’nda büyük bir başarı elde etti.
İTÜ’lülerin karşılaştığı zorluklara hızlı ve etkili çözümler bulmak amacıyla geliştirilen sosyal medya uygulaması Milu erişime açıldı.
İTÜ, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin hemen ardından 17 Şubat 2023'te yayımladığı "ön tespit raporu"nu tamamladı. Nihai rapor, ön tespit raporunun genişletilmesinin yanında depremin sosyolojik ve psikolojik etkilerine dair tespitler de içeriyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 108. sırada yer alırken, Türkiye’de toplam on farklı alanda birinci sırada yer aldı.
İTÜ, Ar-Ge projeleriyle ürün ve servisler geliştirmek ve ülkemizin teknoloji ihracatını artırmak için yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, İTÜ, yepyeni bir anlayış ve yapılanmayla 1773 İTÜ Teknopark’ın kurulduğunu ve proje başvurularını almaya başladığını duyurdu.
İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi ev sahipliğinde Uluslararası Tekstil ve Moda Kongresi (ITFC2023) Gümüşsuyu Yerleşkemizde 16-17 Mart tarihlerinde düzenlendi. Kongre, on bir farklı ülkeden katılımcıları bir araya getirdi.
İTÜ’de DIGIWATER projesi kapsamında uluslararası bir kamp düzenlendi. Öğrenciler, sanayi ve akademiden paydaşlar, su sektöründe dijital teknolojilerin yeni uygulamalarını paylaşmak ve geliştirmek için İTÜ MEMTEK’te 15-17 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenen kampta bir araya geldiler.
İTÜ’nün paydaşları arasında bulunduğu Water in İstanbul projesi, 14 Mart 2023’te Taşkışla’da yapılan uluslararası bir sempozyumla dünyaya tanıtıldı. Proje; Bizans ve Osmanlı’dan günümüze İstanbul’daki su yönetiminin araştırılmasını, günümüzdeki sorunlara yönelik sürdürülebilir ve çevre dostu teknolojiler geliştirilmesini hedefliyor.
TÜBİTAK-ARDEB 2022 yılı 2. dönem 1001 projelerinin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. İTÜ’den 11 proje daha TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.
İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nin 7 Mart 2023’te düzenlediği “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Afet Yönetimi” paneli toplumsal cinsiyet ve afet yönetimi alanında uzman isimleri bir araya getirdi.
1-3 Mart 2023 tarihleri arasında beşinci kez yapılan Imagine Tomorrow Uluslararası Girişimcilik ve İnovasyon Etkinliği’nde İTÜ’lü ekipler birçok ödül kazandı.
İTÜ Bilişim Enstitüsü Bilgi ve Haberleşme Mühendisliği Programı doktora öğrencimiz Hakan Alakoca’nın Prof. Dr. Lütfiye Durak-Ata danışmanlığındaki tez çalışmasından üretilen makale, IEEE Communications Society tarafından 6G ağları için fiziksel katman güvenliği alanında son 5 yılın (2018-2023) en iyi yayınları (IEEE Best Readings) arasında gösterilmeye değer bulundu.
İTÜ’de 42 yıl boyunca gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla dünyanın en seçkin polimer bilimcilerinden birisi olarak yer edinen öğretim üyemiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı’ya uluslararası bilim dergilerinden anma.
İTÜ mezunları ülkemizde teknolojiye yön veriyor. İTÜ’lü 15 isim, BMI tarafından bu yıl ilk kez hazırlanan Türkiye “En Etkin 50 Teknoloji Lideri” listesinde yer aldı.
İTÜ’nün kurucu üyeleri arasında bulunduğu Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği (EELISA) deprem felaketinden etkilenen İTÜ’lüler ve bütün toplumun kayıplarının yasını tutuyor.
İTÜ, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin yaralarının sarılmasında yardım faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel ve teknik olarak da destek veriyor. İTÜ akademisyenleri afetin hemen ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundular. Öğretim üyelerimizin gözlem sonuçları üzerinden durum tespiti yapan bir ön rapor hazırlandı.
İTÜ Mezunları Eğitim Vakfı, ülkemizin içine düştüğü bu sıkıntılı dönemde zor durumda bulunan İTÜ’lülere maddi destek sağlamak için özel bir burs hayata geçirdi. İTÜ’lülerin acil ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen burs maddi desteklerinizi bekliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), depremden etkilenen afetzedelere yönelik çalışmalara katkı sağlamak üzere personel ve ihtiyaç desteğinde bulundu. İTÜ’den gönderilen 35 kişilik insani destek ekibi, Adıyaman Üniversitesi’ne kurulan yardım merkezinde depremin yaralarını sarmak için çalışmalara başlayacak.
İTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi, polimer biliminin dünya çapında en saygın isimlerinden Prof. Dr. Yusuf Yağcı, 30 Ocak günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bulunan odasında çalışmalarını sürdürürken geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’in Oil4food projesi PRIMA Programı 2022 yılı Bölüm 2 çağrısı kapsamında desteklenmeye değer görüldü.
İTÜ Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Kahveci Karıncaoğlu, ileri dönüştürülmüş gıdalar üzerine yapılan araştırmaları desteklemek için her yıl dünya genelindeki sekiz araştırmacıya verilen “The Kerry Upcycled Food Foundation Fellowship” bursuna değer görüldü.
Çevre mühendisliği alanındaki önemli çalışmalarıyla ülkemize büyük katkıları olan ve yetiştirdiği öğrencilerle akademi dünyasına büyük hizmetleri bulunan Prof. Dr. Nevzat Kor’a “Üstün Hizmet Ödülü” takdim edildi. 26 Ocak 2023 günü saat 14.00’de Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenine çok sayıda siyasetçi ve akademisyenin yanı sıra medya ve iş dünyası temsilcileri de katıldı.
İTÜ, Ayazağa Yerleşkesi Olimpik Yüzme Havuzu’nda 18-20 Ocak tarihlerinde Paletli Yüzme Bireysel Kış Şampiyonası’nda yarışmacıları ağırladı. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından düzenlenen şampiyona, çekişmeli yarışlara sahne oldu.
İTÜ öğretim üyeleri ve takımlarının çalışmaları yeni buluş başarılarıyla taçlanmaya devam ediyor. Malzeme bilimi, tekstil, su arıtımı, biyokimya, mekanik gibi farklı alanlardaki özgün çalışmalarla yeni patent tescilleri alındı.
İTÜ öğretim üyelerinin yer aldığı Bilimsel Danışma Kurulu gözetiminde Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonu gerçekleştiriliyor. Çanakkale Boğazı’nın savunulmasında önemli rol oynayan kale, alanında uzman isimlerin katıldığı restorasyon çalışmalarının sonunda ziyarete açılacak.
İTÜ, öğrencilerine yönelik sosyal olanakları geliştirmek için yerleşkelerinde yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Ayazağa Yerleşkemizde “İTÜ Rektörlük Kütüphanesi” 20 Ocak Cuma günü gerçekleştirilen törenle öğrencilerin kullanımına açıldı.
İTÜ-Japonya Deprem Araştırma Projesi kapsamında üniversitemizin Taşkışla Yerleşkesinde 17 Ocak’ta gerçekleştirilen açılış seminerinde yenilikçi enerji sönümleyici sistemler ele alındı. Seminerde İTÜ ve Kanagawa Üniversitesi’nden konuşmacılar proje kapsamında takımların yaptığı çalışmalar üzerine sunum gerçekleştirdiler.
İTÜ, yenilenebilir enerji alanında önemli bir uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaptı. 23 Ocak’ta Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Merkezi’nde “Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın İlerletilmesine Yönelik Yunan-Türk Güneş Enerjisi Mükemmeliyet Merkezi SolarHub” kurulmasına yönelik başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.
İTÜ’nün 250. yılında ilk kez hayata geçirilen İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri; bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanlarını ödüllendirdi. İTÜ Maçka Yerleşkesi’nde 20 Ocak akşamı düzenlenen ödül töreni, akademi ve yükseköğretim camiasından birçok önemli ismi bir araya getirdi. Sürdürülebilirlik temasıyla dikkat çeken İTÜ Ödülleri, 10 farklı kategoride kazanan 22 bilim insanına takdim edildi.
İTÜ TAM, eklemeli imalat alanında hazırladığı projesiyle Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin (ETİM) kurulması kapsamında düzenlenen EDICtive Tasarım Yarışması’nda üniversiteler kategorisinde ikinciliğe değer görüldü.
İTÜ Dergisi, üniversitemizin kuruluşunun 250. Yıldönümüne özel hazırlanan “250. Yıl Özel” sayısıyla okuyucularla buluştu. Özel sayı, senede iki kez çıkarılması planlanan ve açık erişimli İTÜ Dergisi’nin ilk sayısı oldu.
İTÜ, Ağrı Valiliği ile hayata geçirdiği işbirliği kapsamında İshak Paşa Sarayı’nı gravürlerde görülen özgün haline geri getirmek için çalışma başlattı.
İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Verimliliği Derneği’yle 11 Ocak’ta düzenlediği “Verimli Buluşmalar: Enerji Dönüşümünde Enerji Verimliliğinin Rolü” panelinde enerji alanında uzman isimler bir araya geldi.
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan İnce, başkanlığını yürüttüğü Mikrobiyal Ekoloji Grubu üyeleriyle birlikte petrol kirliliğine karşı önemli bir buluş gerçekleştirdi.
İTÜ Mimarlık Fakültesi lisans öğrencilerimiz, 2022 Mimarhane Öğrenci Projeleri Ödüllü Seçkisi’nde sundukları projelerle başarı elde ettiler. Öğrencilerimizden Salih Gül, projesiyle Seçki Ödülü’ne değer görülürken, seçki kapsamında öğrencilerimizin projeleri sergilenme hakkı kazandı.
İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Muhammed Enes Atik, IEEE GRSS Türkiye 2022 Tez Yarışması’nda uzaktan algılama alanında hazırladığı “Nokta Bulutlarının Derin Öğrenme-tabanlı Semantik Segmentasyonu” başlıklı doktora teziyle ödüle değer görüldü.
İTÜ, 2022 sona ererken yıl boyunca gerçekleştirilen faaliyetleri, kazandığı başarıları ve gelecek yılın hedeflerini 2022 Yıl Sonu Toplantısı’nda irdeledi. Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 29 Aralık günü kalabalık bir katılımla düzenlenen toplantıda üniversitemiz için 2023 “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan edildi.
İTÜ’nün hazırladığı aktif öğrenme projesi, “Connect4Innovation: Birleşik Krallık-Türkiye Yükseköğretim Kurumları İş Birliği” çağrısı kapsamında British Council tarafından desteklenmeye değer görüldü. İki yıl sürecek projeyle öğrenciler, mezunlar, akademisyenler ve endüstriden ortakları kapsayan bir “aktif öğrenme modeli” geliştirilmesi sağlanacak. Strathclyde Üniversitesi deneyimleriyle projeyi destekleyecek.
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Okşan Çetiner Yıldırım'ın havacılık alanında Annual Review of Fluid Mechanics adlı dergide yayımlanan çalışmasıyla İTÜ, prestijli dergide Türkiye'den yer alan ilk üniversite, Prof. Dr. Çetiner ülkemizden adreslenen ilk bilim insanı oldu. Prof. Dr. Çetiner, iki yıl önce aramızdan ayrılan Dr. Öğr. Üyesi Kemal Bülent Yüceil ile birlikte dahil oldukları araştırma görev grubunun paydaşı olarak NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu (STO) tarafından 2021 STO Mükemmeliyet Ödülü’ne değer görülmüştü.
İTÜ Mimarlık bölümü öğrencileri, 21. Mimarlık Öğrenci Ödülleri yarışmasında önemli bir başarıya imza attı. Öğrencilerimizin çalışmaları 53 farklı üniversiteden 433 projenin katıldığı yarışmada rakiplerini geride bırakarak verilen 20 ödülden 12’sini kazandı.
İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi, “Geçmişten Günümüze Tekstil Makineleri Sergisi”ne ev sahipliği yapıyor. İTHİB ve İHKİB’in katkılarıyla düzenlenen sergi, bir üniversitede düzenlenen ilk laboratuvar test cihazları sergisi olma özelliğini taşıyor.
İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ve Cargill firması “Tarlada Sıfır Atık" ve Biyoendüstriyel Ürünler" projeleriyle sürdürülebilir tarım ve biyoendüstriyel ürünlerin geliştirilmesi için işbirliği yapıyor.
İTÜ’nün 250. Yıl Etkinlikleri ve sürdürülebilir bir kampüs hedefi kapsamında 9 Aralık 2022 Cuma günü “Engelsiz Oryantiring Etkinliği” düzenlendi.
Öğretim üyelerimiz, 7-8 Aralık’ta Bursa’da düzenlenen “Erasmus+ Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeler Bilgilendirme Toplantısı”nda diğer üniversitelere EELISA Avrupa Üniversitesi Modeli hakkında bilgi aktardılar.
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2022/1 dönemi çağrısı değerlendirme sonuçları açıklandı. İTÜ’lü öğrencilerin 17 projesi, sundukları program kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
İTÜ, 250. Yılda 250 Bin Fidan kampanyasıyla daha yeşil bir Türkiye hedefliyor. Kampanya, 11 Aralık 2022 Pazar günü Silivri Çantaköy ağaçlandırma sahasında toprakla buluşturulan ilk fidanlarla birlikte başladı. “İTÜ 250. Yıl Hatıra Ormanı” yeni bağışçılarını bekliyor!
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 12-13 Aralık tarihlerinde İTÜ’lüler için girişimcilik alanında yeni fikirlere kapı aralayan İTÜ Girişimcilik Zirvesi’ne sekizinci kez ev sahipliği yaptı.
İTÜ, akademik yerleşkelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği uluslararası UI GreenMetric sıralamasında “Dünyanın en sürdürülebilir 47’nci kampüsü” oldu. Türkiye’den ilk 50’ye giren ilk ve tek üniversite olarak sıralamada yerini alan İTÜ, bu başarısıyla altıncı kez Türkiye birinciliğini elde eden tek üniversite konumunda yer aldı.
İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin düzenlediği Geleneksel Balık Günü; öğretim üyeleri, mezunlar, öğrenciler ve ailelerini bir araya getirdi. İTÜ Tuzla Yerleşkesi’nde 10 Aralık günü düzenlenen 138. Balık Günü’nde ayrıca Filika Can Kurtarma ve Eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı.
İTÜ ve ICA işbirliğiyle geliştirilen İstanbul Boğazı Kuzey Bölgesi İçin Deniz Kirliliği Tespit Projesi, TİSK’in düzenlediği 2022 yılı “Ortak Yarınlar Ödülleri”nde “Yeşil Dönüşüm” kategorisinde birinci oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen “Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası” programında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İTÜ’lü öğrencilerle bir araya geldi.
İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü ve İTÜ GİNOVA tarafından düzenlenen STEM’s (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Zirvesi, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de 6-7 Aralık tarihlerinde yapıldı. “Sürdürülebilir bir gelecek için” mottosuyla düzenlenen zirvede, girişimcilik ve inovasyonu; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikle birleştiren sunumlar ve eğitimler ilgi çekti.
Kimya-Metalurji Fakültemizin bilgisayar laboratuvarı ve çalışma alanı, detaylı bir proje kapsamında tümüyle yenilendi. “Yıldız Eren Bilgisayar Laboratuvarı ve Çalışma Alanı” adıyla öğrencilerimizin hizmetine giren alanın açılış töreni 6 Aralık 2022’de gerçekleşti.
İTÜ’lüler, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen 2022 Uluslararası Kumaş Tasarımı Futuretex İstanbul kapsamındaki Futuretech yarışmasında ilk üç sırada yer alarak büyük başarı kazandılar.
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen Kalite ve Ürün Deneyimi Semineri, 28-29 Kasım tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde gerçekleşti.
İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Göller’e Bükreş Teknik Üniversitesi tarafından 23 Kasım’da fahri doktora verildi. Öğretim üyemiz, malzeme bilimi alanında dünya çapındaki çalışmaları ve kurumlararası işbirliklerine olan katkıları nedeniyle bu unvana layık görüldü.
Times Higher Education (THE) ve Emerging kuruluşlarının hazırladığı sıralamanın 2022 yılı sonuçlarına göre İTÜ, “mezunlarına en iyi istihdam olanağı sunan dünyanın en iyi 250 üniversitesi” arasında yerini aldı.
İTÜ’lü öğrenciler, Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü tarafından küresel çapta yürütülen programı başarıyla tamamlayarak “İnovasyon Elçisi” oldu.
İTÜ ve BIAA, Kamusal Alanlarda Yağmur Suyu Toplama 4. Çalıştayı’nı İstanbul’da gerçekleştirecek. “Water in İstanbul” projesi kapsamında düzenlenecek çalıştay, İstanbul’da su yönetimi üzerine odaklanan birçok kamu kurumunu bir araya getirecek.
14 Kasım günü Paris’te atılan imzayla birlikte İTÜ, Dijital Avrupa Programı’na dahil oldu. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirilen bu program, robotik, IoT, siber güvenlik gibi alanlarda donanımlı insan gücü yetiştirmeyi hedefleniyor.
İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde 15 Kasım’da düzenlenen “Depremini Bekleyen Mega Kent: İstanbul, Yapı Güvenliği, Güçlendirme, Tsunami” paneli alanında uzman isimleri bir araya getirdi.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tanzer Satır’ın projesi, “2514 TÜBİTAK ve MESU İkili İşbirliği Programı” 2021 yılı çağrısı sonuçlarına göre desteklenmeye hak kazandı.
TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” açıklandı. Türkiye Bilimler Akademisi 2022 yılı Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne İTÜ’den iki bilim insanı değer görüldü.
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi yüksek lisans öğrencimiz Özgür Can Milletsever, mezunumuz Dr. Veysel Tutku Büyükdeğirmenci ile birlikte ve Doç. Dr. Murat Yılmaz’ın danışmanlığında hazırladığı bildiriyle IEEE PEMC 2022’de en iyi makale ödülünü kazandı.
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Ayça Sayı Yazgan, Harvard Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Talal Chatila öncülüğünde Türk İmmünoloji Derneği tarafından verilen “Işıl Berat Barlan Kadın Bilim İnsanı” ödülüne değer görüldü.
İTÜ vefatının 84. yıldönümünde vatanımızın kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve gerçekleştirdiği inkılaplarla çağdaşlaşmamızın mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. 10 Kasım Anma Törenimiz, Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
İTÜ Uluslararası İlişkiler Ofisimizde görev yapan Öğr. Gör. Cahit Okan’ın yüksek lisans tezi, UTRADER Akademi Ödülleri tarafından “En İyi Yüksek Lisans Tezi” ödülüne layık bulundu.
İTÜ öğrencileri, Nippon Paint tarafından düzenlenen Asya Genç Tasarımcı yarışması AYDA Türkiye 2022’de önemli dereceler elde ederek büyük bir başarıya imza attılar. 5 Kasım’da açıklanan yarışma sonucuna göre İTÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencimiz Elif Nur Bora, AYDA Türkiye 2022’de birincilik kazanırken, birçok öğrencimiz çeşitli dereceler elde ettiler.
İTÜ’nün mühendislik alanındaki ABET EAC akreditasyonu yenileme döngüsü kapsamındaki toplantı 3 Kasım’da gerçekleşti. Toplantıya ABD’den çevrimiçi katılan ABET-EAC heyetinin düzenlediği oturum sonunda, mühendislik bölümlerimizin ABET-EAC akreditasyon yenileme ve ilk akreditasyonuna yönelik taslak kararlar şekillendi.
Yerbilimleri alanıyla ilgili dünya çapında bilim insanlarını bir araya getiren 10. Türkiye Kuvarterner Sempozyumu 2-4 Kasım tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde yapıldı. Dünyanın bugün içinde bulunduğu son jeolojik dönem olan Kuvarterner dönemine odaklanan sempozyum, iklim değişimi ve doğal afet konularına ışık tuttu.
İTÜ’nün Erasmus + KA2 kapsamında paydaşları arasında olduğu yabancı uyruklu öğrencilere yönelik ücretsiz dil öğrenme uygulaması Google Play ve App Store mağazalarında erişime açıldı. Uygulama, aralarında Türkçenin de bulunduğu 6 farklı dili A1 seviyesinde öğretmeyi amaçlıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ülkemizin en önemli bestekârlarından Erol Sayan’a “fahri doktor” unvanı verdi. Erol Sayan’ın hazır bulunduğu fahri doktora töreninde İTÜ TMDK, Erol Sayan’ın bestelerinden oluşmuş bir repertuar ile izleyicilere sanat müziği ziyafeti verdi.
İTÜ 250. Yaşını kutlamaya hazırlanırken “Geleceği Dönüştür” mottosuyla mühendislik eğitimine yeni bir bakış açısı getiriyor.
İTÜ, dünyanın en prestijli akademik derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education “Dünya Üniversite Sıralaması 2023” (World University Rankings 2023) verilerine göre Bilgisayar Bilimi alanında 201-250 aralığına yükselerek hedefine bir adım daha yaklaştı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, QS Dünya Üniversite Sıralamaları: Sürdürülebilirlik 2023 genel sıralamasında dünyada 201-220 aralığında yer aldı. “Çevresel Etki” kategorisinde ise dünyada 110 sırada yer alırken, Türkiye’de 1. oldu.
İTÜ tarafından 17-20 Ekim tarihleri arasında Aydın Didim’de 9. Jeokimya Sempozyumu düzenlendi. Dünyanın birçok üniversitesinden katılan bilim insanları sempozyuma yoğun ilgi gösterdi.
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ve alanında ülkemizde tek olan 10. Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu 2022 (ATMOS ’22), 18-21 Ekim tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Kampüsümüzdeki TAV Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
L’Oréal Türkiye ve Unesco Türkiye Milli Komisyonu işbirliği kapsamında hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” ödül programı kapsamında, fiziki bilimler alanında öğretim üyemiz Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları, 2022 Genç Bilim Kadını Ödülü’ne layık görüldü.
İTÜ, 11. Uluslararası Nano-Uydu Sempozyumu’na 17-19 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yaptı. Sempozyumun devamında 8. Çoklu Nano-Uydular Misyon Fikir Yarışması için hazırlık atölyesi 19 Ekim’de, 8. UNISEC Global Toplantısı ise 19-21 Ekim’de düzenlendi.
Bartın Amasra’da 41 madencinin yaşamını yitirdiği maden kazasında İTÜ Heyeti olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı.
Elsevier ve Stanford Üniversitesi’nin her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesi açıklandı. İTÜ; “kariyer boyu etki” kategorisinde 59, “yıllık etki” kategorisinde ise 51 akademisyeniyle Türkiye’den listeye giren üniversiteler içinde birinci sırada yer aldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanırken, bu yılki tema “Kimseyi arkada bırakma” oldu. Ülkemizde ve dünyada açlığa son vermek ve gıda güvencesinin sağlanması yolunda farkındalık sağlama faaliyetleri devam ediyor.
İTÜ Yayınevi, 13 Ekim günü Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun da katıldığı açılış töreniyle Mustafa İnan Kütüphanesi’nde yeni yüzüyle hizmete yeniden başladı.
2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde verilen YÖK En İyi Doktora Tez Ödülü akademisyenimize verildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), THE Dünya Üniversite Sıralaması 2023’te eğitim alanında 542’den 447. sıraya yükselerek uluslararası akademik sıralamalardaki yükseliş trendini sürdürdü.
İTÜ Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi (İTÜ MEM) - Project Management Institute (PMI) Türkiye ile birlikte düzenlenen proje yönetimi eğitimleri 19 Ekim 2022’de başlıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 27-29 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek FISU Üniversitelerarası Dünya Kupası 3x3 Basketbol şampiyonası heyecanına ortak oluyor. Dünyanın dört bir yanından gelecek üniversiteler ile ülkemizi temsil edecek takımlar Ayazağa Kampüsünde yarışacak.
İTÜ’lü akademisyenlerimiz önemli buluşlara imza atmaya devam ediyor. Öğretim üyelerimiz ile ekiplerinin yaptıkları buluşlar, dünyanın çeşitli ülkelerinden patent tescili aldı.
İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibimiz Belçika’da katıldığı iLumen European Solar Challenge 2022’de ilk üçe girmeyi başararak, ülkemize büyük gurur yaşattı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin proje takımları ve öğrenci kulüplerinin okula dönüş temasıyla tanıtıldığı “Back to School Festivali”, 250. Yıl coşkusuyla 5-6-7 Ekim’de gerçekleşti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Ericsson arasında, İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol ile iki kurum, yazılım güvenliğine yönelik projeler gerçekleştirecek.
İTÜ, 5-7 Ekim tarihlerinde Uluslararası Bor Sempozyumu’na (BORON 2022) ev sahipliği yaptı. Kamu ve özel sektör temsilcilerinden bilim insanlarına kadar çok sayıda katılımcının yer aldığı uluslararası ölçekteki sempozyum 5-7 Ekim tarihleri arasında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü doktora öğrencimiz Kübra Duran ve Telekomünikasyon Mühendisliği bölümü doktora öğrencimiz Kürşat Tekbıyık, IEEE Communications Society Türkiye şubesinin düzenlediği yüksek lisans tez yarışmasında birincilik ödüllerini kazandılar.
İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, dünyada her yıl sadece on araştırmacıya verilen Georg Forster Araştırma Ödülü’ne değer bulundu.
Bilimsel ve teknolojik alanlardaki çalışmaları desteklemek ve özendirmek amacıyla düzenlenen ve toplamda 500 bin TL desteğin verileceği “İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri” için başvuru süresi 17 Ekim’e kadar uzatıldı.
Singapur’da düzenlenen Otonom Sualtı Aracı Yarışması’na katılan İTÜ AUV takımımız, elde ettiği dünya birinciliği ile gururlandırdı. Ülkemizin bayrağını ve üniversitemizin flamasını Singapur’da dalgalandıran takımımızın sevinci kayda değerdi.
Üniversitemizle Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi arasında eğitim-öğretimin tüm alanlarında karşılıklı işbirliğini ve ortak çalışma anlayışını teşvik edecek, geliştirecek ve destekleyecek Akademik İşbirliği Protokolü imzalandı. Akademik işbirliğiyle birlikte İTÜ’nün 250 yıllık akademik bilgi birikimi ve tecrübesi AİÇÜ’ye aktarılacak.
İTÜ Rover Takımımız, Türkiye’nin uzay hedefi yolunda çok önemli bir başarıya imza attı ve European Rover Challenge 2022’de sunum göreviyle birincilik elde etti.
İTÜ Ayazağa Yerleşkemizde yeme-içme ve dinlenme alanlarına yenileri eklendi. Yeni açılan sosyal mekânlar kısa zamanda öğrencilerimizin uğrak yerleri haline geldi.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilimler Akademisi işbirliğinde 23 ve 24 Eylül’de İklim Değişikliği ve Su Kaynakları Çalıştayı, İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde yapıldı. Çalıştay’da iklim değişiminin etkileri, sürdürülebilirliğin önemi ve ülkemizdeki su kaynaklarının korunması temaları ele alındı ve çözümler sunuldu.
İTÜ’lü akademisyenlerimiz önemli buluşlara imza attılar. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. Levent Trabzon ve Prof. Dr. Güneş Zeynep Karabulut Kurt ile ekiplerinin yaptıkları buluşlar, Uluslararası Amerika Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı.
İTÜ, 7. Avrupa Fotopolimer Bilimi Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. 19 Eylül günü Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun açılış konuşmasıyla başlayan sempozyum dört gün sürecek.
İTÜ’nün kıymetli öğretim üyesi ve Cumhuriyet mimarlık tarihimizin efsane isimlerinden Prof. Doğan Kuban’ın anısına Toplumsal Tarih dergisi özel bir dosya hazırladı.
Üniversitemizin 2022-2023 Akademik Yılı, Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. İTÜ’nün 250. Akademik Yılına vurgu yapan Rektörümüz, 2023’ün “Geleceği Dönüştürme” yılı olacağını dile getirdi.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yeni eğitim-öğretim yılına Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun verdiği “Sürdürülebilirlik” konulu açılış dersiyle başladı.
Bu yıl beşincisi yapılan TEKNOFEST’te, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin projeleri ön plana çıktı. 30 Ağustos – 4 Eylül tarihlerinde Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilen festivalden üniversitemiz toplam 16 ödülle döndü.
2022 yılı birinci döneminde, bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılmasına imkân sağlanan TÜBİTAK – 1001 projelerinin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Buna göre, TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 4 proje daha destek almaya hak kazandı.
Bu yıl beşincisi düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 30 Ağustos’da Samsun’da başladı. Birçok farklı alandan toplam 36 projesiyle festivale katılan İTÜ’nün standı büyük ilgi gördü.
TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri açıklandı. Üç ayrı kategoride verilen ödüllerde, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında mezunlarımız Dr. Demet Çilden Güler birincilik, Dr. Müge Özçevik ise üçüncülük ödülünün sahibi oldular.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında “250. Yılda 250 Bin Fidan” kampanyasını başlatıyor!
İTÜ’lü akademisyenlerce geliştirilen 4 yapay zeka projesi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve BTS Grup tarafından “Yapay Zeka Destekli Yeni Nesil Haberleşme ve Yazılım Sistemleri” başlığıyla açılan hibe desteği kapsamında desteklenecek.
Bilimsel ve teknolojik alanlardaki çalışmaları desteklemek ve özendirmek amacıyla düzenlenen “İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri” için başvurular başladı. Türkiye çapında tüm akademisyenlerin katılabileceği ödülün son başvuru tarihi 30 Eylül 2022...
İstanbul Teknik Üniversitesi, 2022 YKS sonuçlarına göre dereceye giren öğrencilerin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Sayısal puan türünde Türkiye birincisi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İTÜ'yü tercih etti.
ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı dahilinde yapılan Tohum Proje Destekleri’nde Birinci Başvuru Dönemi sonuçları açıklandı. Program kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 4 proje destek almaya hak kazandı.
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi iki önemli buluşa imza attı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ve İTÜ Ailesine hoş geldin.
Üniversite adaylarına üniversitemizin tanıtıldığı “İTÜ’lü Ol” canlı yayın dizisi 25 Temmuz - 3 Ağustos 2022 tarihleri arasında altı farklı sosyal platformdan çevrimiçi gerçekleştirildi. Adaylardan büyük ilgi gören yayınlar 200 bine yakın kişiye ulaştı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı’nca açıklanan sıralamada Türk üniversiteleri arasında toplam 18 alanda Türkiye’de birinci sırada yer aldı.
İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibimiz “ARIBA ZES X” ile 1.300 kilometrelik Türkiye turuna çıkacak, ardından 18-19 Eylül tarihlerinde Belçika’da düzenlenecek European Solar Challenge organizasyonunda Türkiye’yi temsil edecek.
Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Özgür Atalay’ın ReTex adlı projesi ile Doç. Dr. Alper Gürarslan’ın SmartWaste adlı projeleri AB’nin Ufuk Avrupa Programı MSCA SE-2021 çağrısı kapsamında; Kimya Metalurji Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Ahmet Alper Aydın’ın ECHO adlı projesi ise AB’nin Ufuk Avrupa Programı CL5-2022-D3-01 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
“TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2022 yılı birinci dönem çağrı sonuçları açıklandı. Program kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 14 proje destek almaya hak kazandı.
2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı lisans ve lisansüstü mezunlarımız, 28 Temmuz akşamı Ayazağa Yerleşkemizde yapılan coşkulu bir törenle kep attılar.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Academic Ranking of World Universities (ARWU) Sıralamasında Türkiye’de beş farklı alanda birinci sırada yer aldı.
Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin bu yıl da gözdesi İTÜ oldu. Ayazağa Yerleşkemizde başlatılan tanıtım etkinliği, yüksek katılımla sürüyor. Hafta boyu sürecek tanıtım etkinliklerinde, aday öğrenciler İTÜ’ye dair sorularına yanıt buluyor.
İTÜ’nün üyeleri arasında yer aldığı İleri Mühendislik Eğitim ve Araştırmaları için Avrupa Okulları Konferansı (CESAER) Birliği Genel Sekreteri David Bohmert tarafından üniversitemize nezaket ziyareti gerçekleştirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi 2022 Mezuniyet Töreni, 1 Temmuz Cuma günü Tuzla Yerleşkesi’nde geniş bir katılımla gerçekleşti.
İTÜ İşletme Fakültesi öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Elif Karaosmanoğlu, European Marketing Academy’nin (EMAC) bir sonraki başkanı seçildi. Üç yıl görev yapacak olan Prof. Dr. Karaosmanoğlu EMAC’a başkan seçilen ilk Türk akademisyen oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile IC Holding arasında sürdürülebilirlik, iş geliştirme ve insan kaynakları projelerini kapsayan bir iş birliği anlaşması imzalandı. İTÜ’nün 250. yılı kapsamında gerçekleşecek etkinliklere ve çalışmalara da Gümüş Sponsor olan IC Holding, ulaşımda sürdürülebilirlik, genç mühendislerin yetiştirilmesi ve iş alanı kazandırılması gibi önemli başlıklarda İTÜ’nün 250 yıllık akademik birikiminden destek alacak.
TÜBİTAK “KUTUP 1001” 2022 Yılı çağrısına sunulan projelerin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Fatma Elif Günceli Güner’in “KUTUP 1001” kapsamında sunduğu proje desteklenmeye değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı “Doktor” unvanı almış mezunlarımız için düzenlenen “Doktora Mezuniyet Töreni” yoğun bir katılımla Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İTÜ mezunlarını ve ailelerini üniversitemizde bir araya getiren Geleneksel “İTÜ Günü” etkinlikleri, iki yıl aradan sonra 26 Haziran 2022 Pazar günü gerçekleşti.
Doktora öğrencilerimizin ve danışman öğretim üyelerimizin üstün emekleri karşılığında verilen En Başarılı Tez Ödüllerini almaya hak kazananlar, İTÜ Lisansüstü En Başarılı Tez Ödülleri Yönergesi doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla belirlendi. Ayrıca bu yıl ilk kez verilen Doktora Özel Ödülleri de sahiplerini buldu.
İTÜ mezunlarını ve ailelerini üniversitemizde bir araya getiren geleneksel “İTÜ Günü” etkinlikleri, iki yıl aradan sonra 26 Haziran 2022 Pazar günü kaldığı yerden devam ediyor.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, LCW Satın Alma Direktörü Burak Coşkun ve Orta Anadolu Pazarlama ve Yıkama Müdürü Zennure Danışman ile İTÜ’deki öğrencilik yılları ve başarıları üzerine konuştuk.
“Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” adlı panel, 20 Haziran 2022’de İstanbul Teknik Üniversitesi ve KADEM ortaklığıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Ford Otosan ile eğitim protokolü imzalandı. “Elektrikli Araçlar Eğitim Programı” adlı protokol kapsamında, İTÜ akademisyenleri firma çalışanlarına eğitim verecek.
QS 2023 Dünya Üniversiteleri Derecelendirmesinde bu sene ikinci defa verilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Çevresel Etki başlığında İstanbul Teknik Üniversitesi geçen yıl olduğu gibi “Gümüş Madalya”nın sahibi oldu.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL) öğrencileri tarafından düzenlenen 3. Gençler Bilim, Teknoloji, Araştırma ve Geliştirme (GEBİTAG) Sempozyumu Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İTÜ Mezunlarından oluşan Türk Müziği Topluluğumuz Uşak’ta konser verdi. Mezunlarımızın ilgi gösterdiği konser seyircilerden büyük alkış aldı.
Yabancı Diller Yüksekokulumuz bünyesindeki Drama Kulübü öğrencileri tarafından Mustafa Kemal Amfisi’nde sahnelenen “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı oyun izleyenlerin beğenisini kazandı.
İTÜ ve DeepMind işbirliğinde 2020’de başlayan burs programı 2022 yılı için yenilendi. Bu kapsamda, Güz 2022-2023 döneminde başlayacak lisansüstü öğrenciler ve bilgisayar mühendisliği dışındaki alanlardan da başvuru kabul edilecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS tarafından “Veri Etkileşimi Ödülü”ne layık görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 2023 QS Dünya Üniversite Sıralamasında 100 sıra yükseldi.
Uluslararası Lisansüstü Araştırma Sempozyumu (IGRS 2022), İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün katkılarıyla 1-3 Haziran 2022’de üniversitemizde gerçekleşti.
5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle düzenlenen etkinliklerden “81 İlde 81 Milyar Adım” yürüyüşüne İTÜ Ailesi de katılım gösterdi.
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Mustafa Berke Yelten, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na bağlı Elektrik, Elektronik ve Enformatik Araştırma Destek Grubu (EEEAG) Danışma Kurulu’na üye olarak seçildi.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, Delta Star Enerji ve Madencilik İcra Kurulu Üyesi Suat Güven ve T&G Group Kurucu Ortağı Tuğçe Erön ile İTÜ’deki öğrencilik yılları ve başarıları üzerine konuştuk.
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği Bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerimiz ve araştırmacılarımızdan 3 önemli buluş.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2022 THE Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda ilk 150’de yer aldı.
Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu’nun (MOBBİG) 52. Toplantısı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin ev sahipliğinde 27-28 Mayıs 2022’de gerçekleşti.
İTÜ 250. Yıl Spor Etkinlikleri’nde dereceye giren sporcular ödül töreninde bir araya geldiler.
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri’ne konuk olan Matematik Mühendisliği 2002 yılı mezunumuz ve Bites Savunma Genel Müdürü Uğur Coşkun, teknoloji girişimcisi olarak sektör tecrübelerini İTÜ’lülerle paylaştı.
İTÜ Eklemeli İmalat Takımı’nın 24-25 Mayıs 2022 tarihinde düzenlediği “Eklemeli Düşünmek Konferansı”, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
“İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2022 Akademik Performans Ödülleri” Süleyman Demirel Kültür Merkez’inde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
20 Mayıs Dünya Arı Günü ve 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik günü İTÜ’de yapılan çok sayıda etkinlikle kutlandı. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun katılımıyla biyoçeşitlilik kaybına olan farkındalığı arttırmak amacıyla öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz İTÜ Ayazağa Kampüsü Gölet çevresinde bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdiler.
“Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” başlıklı uluslararası sempozyum İTÜ’de düzenlendi. Alanında uzman konuşmacıların katıldığı sempozyumda, Türkiye’nin modern anlamda mühendislik ve mimarlıkta kat ettiği mesafenin iki buçuk asırlık dönemi ele alındı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Round University Ranking (RUR) tarafından açıklanan Dünya Üniversite Sıralamasında, geçen yıla göre 72 sıra birden yükselerek 384’üncü, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise dört sıra yükselerek üçüncü sırada yer aldı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın katkılarıyla yenilenen İTÜ Denizcilik Fakültesi Uygulamalı Eğitim Havuzu’nun açılışı 16 Mayıs Pazartesi günü Tuzla Yerleşkesi’nde yapıldı. Açılış töreninde ayrıca, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile üniversitemiz arasında, İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerinde faydalanabilmesi amacıyla Seyit Onbaşı gemisinin kullanımına ilişkin bir protokol töreni gerçekleştirildi.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü 2002 yılı mezunumuz Selçuk Bayraktar’a “Fahri Doktor” unvanı verildi. Milli Teknoloji Hamlesi Söyleşisi’nde öğrencilerle buluşan Selçuk Bayraktar, Fahri Doktor beratını Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun elinden aldı.
Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği (EELISA) kapsamında 17-18 Mayıs’ta İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde Araştırma Odaklı Öğrenme Sempozyumu düzenlenecek
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri’ne konuk olan İTÜ Uzay Mühendisliği 2001 mezunumuz ve Mercek Tech’in Kurucusu Ahmet Usta, ilham veren başarı hikâyesini İTÜ’lülerle paylaştı.
22 Nisan Dünya Günü’nde İTÜ’de düzenlenen “Sürdürülebilir Bir Dünya” etkinliği kapsamında “sürdürülebilirlik” konusu çeşitli açılardan ele alındı. Farkındalığı arttırmak amacıyla yapılan biyoçeşitlilik turu ve atık toplama faaliyeti katılımcıların ilgisiyle karşılandı.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ar-Ge Merkezi gemicilik eğitimlerinde kullanılan simülatörleri sanal dünyaya taşıdı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Times Higher Education (THE) 2022 Etki Sıralamasında “Nitelikli Eğitim” başlığında dünyada 18. sırada yer alırken, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlığında ise 20. sıradan listeye girdi. Genel sıralamada ise Türkiye’de 1. oldu.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında bu hafta, TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı Dr. Uğur Zengin ve Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ile İTÜ’deki öğrencilik yılları, kariyerleri ve projeleri üzerine konuştuk.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve beraberindeki İTÜ heyeti, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus İsayev’in davetiyle Nahçıvan ziyaretinde bulundular.
Müzik insanı ve yayıncı Çağlan Tekil’in çok çeşitli müzik türleri, nadir baskılar ve özel kopyalardan oluşan plak arşivi, İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ MİAM) araştırmacıların kullanımına açıldı.
Başarılarıyla İlham Verenlerin Üniversitesi İTÜ, her yıl düzenli olarak yaptığı yıl sonu değerlendirme toplantısını 12 Nisan Salı günü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirdi.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Berk Canberk’in yürütücüleri arasında yer aldığı hava kirliliğini yapay zekayla anlık olarak takip etme projesi, UK Royal Society tarafından destek almaya hak kazandı.
İTÜ 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen, öğrencilerimizin fakülteleri adına yarıştığı Voleybol Turnuvası 5 Nisan 2022 Salı günü Merkez Spor Salonu’nda başladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 142. sırada yer alırken, Türkiye’de toplam sekiz farklı alanda birinci sırada yer aldı.
İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Lale Tükenmez Ergene’nin yürüttüğü I-BEE-VR adlı Avrupa Birliği projesi başarı ile sonuçlandı.
Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni'nde girişimcilik, iş dünyası, profesyonel, akademi, enerjide örnek şirket, jüri özel ve ilham veren kadın kategorilerinin kazananlarına ödülleri takdim edildi.
Öğrenci Kulüplerinin Geleceği Çalıştayı, İTÜ’deki kulüp faaliyetlerinin daha verimli ve kapsayıcı şekilde sürdürülmesi adına ortaya bir model koymayı hedefliyor.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Oryantiring Şampiyonası’nda İTÜ Oryantiring Takımı Türkiye şampiyonu oldu.
8-9-10 Mart tarihlerinde gerçekleşen İTÜ Kariyer Zirvesi ile kurumsal firmalar İTÜ’lü genç yeteneklerle bir araya geldi…
Siemens Home Appliances Design Award 2022’de öğrencimizin “Pantrum” adlı projesi ödüle değer görüldü.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina ve İnovasyon Topluluğu (METU MECH), TAI, ANSYS ve Autodesk ortaklığında düzenlenen “Productive Design Challenge”da İTÜ’lü öğrencilerimizin dahil olduğu ekip birincilik ödülüne değer görüldü.
22 Mart Dünya Su Günü’nde düzenlenen “Suyun Geleceği” konulu program, alandaki önemli çalışmalarıyla bilinen hocalarımızdan Prof. Dr. Zekai Şen’in katılımıyla gerçekleşti.
İTÜ GİNOVA’nın dahil olduğu kadın girişimciliğini geliştirmeye yönelik AB projesinin bölgesel raporları yayımlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri’ne konuk olan ShiftDelete.Net’in kurucusu Hakkı Alkan, ilham veren girişimcilik hikâyesini İTÜ’lülerle paylaştı.
TÜBİTAK 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Proje Değerlendirmeleri 14-17 Mart 2022 tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 8 Mart Salı günü “Denizcilik Sektöründe Kadın” konulu çalıştay düzenlendi.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, Domer Trade ve Domer Marine Kurucu Ortağı Kaptan Seda Turan ve Ata Yachting CEO’su Kaptan Ali Burçin Eke ile İTÜ’deki öğrencilik yılları ve denizcilik alanındaki girişimleri üzerine konuştuk.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Çiğdem Onur, 5-11 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenen 2022 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nda üçüncü oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Çiğdem Özkan Aygün’ün eşyürütücüsü olduğu ve saha çalışmalarını yönettiği “Water in Istanbul: Rising to the Challenge” projesinin II. çalıştayı 17 Mart’ta gerçekleştirilecek.
Polymer Chemistry dergisi mart sayısında, İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı için özel bir sayı ayırdı ve polimer kimya alanına yaptığı katkılarından dolayı 70. yaş gününü kutladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Cinsiyet Eşitliği Planı yayınladı. Tüm İTÜ birimlerinin ve paydaşlarının katılımı ile hazırlanan raporda, cinsiyet eşitliği farkındalığını arttırmaya vurgu yapıldı.
Her yıl, kurumsal firmalarla İTÜ’lü genç yetenekleri bir araya getiren İTÜ Kariyer Zirvesi 8-9-10 Mart 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecek. Gelenekselleşen zirvenin bu yılki teması “Girişimcilik ve İnovasyon” olacak.
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunlarımızdan Mehmet Sinan Toktay’ın kurucuları arasında yer aldığı Insider Şirketi 121 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaştı ve “unicorn” statüsüne yükseldi.
Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi, öncülük ettiği hesaplamalı moleküler ve sistem biyolojisi çalışmalarıyla hayat kurtarıcı farmakolojik ürünlerin geliştirilmesine zemin hazırlayan mezunumuz Prof. Dr. İvet Bahar oldu.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, Philips Küçük Ev Aletleri ve Kişisel Sağlık Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Direktörlüğü Sibel Yıldız ve HARIBO Gelişmekte Olan Ülkeler Pazarlama ve Ürün Portföyü Lideri Tamer Karabay ile İTÜ’deki öğrencilik yılları ve başarıları üzerine konuştuk.
İTÜ Denizcilik Fakültesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği (DEFAMED) tarafından oluşturulan “Mentorluk ve Etüt Merkezi” düzenlenen törenle açıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bilim insanlarınca Salda Gölü'nün mikrobiyal ekolojisinin belirlenmesine yönelik yürütülen proje, Mars’taki yaşamın izini sürecek.
AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi; Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” adlı projesini desteğe layık gördü.
2021 yılı ikinci döneminde, bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılmasına imkân sağlanan “TÜBİTAK – 1001 Geliştirilebilir Projelerinin Bilimsel Değerlendirme” sonuçları açıklandı. Buna göre, “TÜBİTAK ARDEB 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 4 proje daha destek almaya hak kazandı.
İTÜ Makina Fakültesi 1975 yılı mezunumuz Prof. Dr. Yusuf Altıntaş, çalışmalarıyla mühendislik alanındaki katkılarından dolayı ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’ne (NAE) üye seçildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Webometrics Dünya Üniversite Sıralaması’nda 567. sırada listelenerek geçen yıla göre 23 basamak birden yükseldi.
İTÜ Tanıtım Günleri, bu yıl 14-18 Şubat 2022 tarihlerinde “İTÜ ile Farkını Ortaya Koy” temasıyla gerçekleştiriliyor.
Eğitim sektöründe 20 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından olan Doğa Koleji, en köklü ve yenilikçi vakıf üniversitelerinden İstanbul Bilgi Üniversitesi’ni bünyesinde barındıran Can Eğitim Grubu’na katıldı.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, Ottawa Üniversitesi öğretim üyesi ve 2001 İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı ile İTÜ’deki yılları ve akademik kariyeri üzerine konuştuk.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Türkçe Kursları 14 Şubat 2022’de başlıyor.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı’nın açılış töreni TUSAŞ Genel Müdürü ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü 1983 yılı mezunumuz Prof. Dr. Temel Kotil’in katılımıyla gerçekleşti.
İTÜ, işbirliği protokollerine bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda, Başakşehir Belediyesi’nde düzenlenecek etkinliklerin koordinasyonuna İTÜ adına Türk Musikisi Devlet Konservatuarı akademik ve bilimsel destek sağlayacak.
İTÜ’lü sporcularımız, İstanbul’da düzenlenen 1. Türkiye Ulusal Yoga Olimpiyat Oyunları 2021’de gümüş madalya kazandılar.
24-28 Ocak 2022 tarihleri arasında iptal edilen tüm sınavlar, 31 Ocak - 4 Şubat 2022 tarihlerinde daha önce ilan edilen gün ve saatlerde yapılabilecektir.
24 Ocak Pazartesi ve 25 Ocak Salı günleri gerçekleştirilmesi planlanan final sınavları olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmiştir.
Yerel girişimcilik ekosisteminin güçlenmesini hedefleyen Startup Huddle İstanbul, online etkinlikleriyle İTÜ’lü girişimcileri desteklemeye devam ediyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri programının bu haftaki konuğu SabancıDx Genel Müdürü ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 1995 yılı mezunumuz Doğuş Kuran oldu.
TÜBA Konseyi’nce düzenlenen Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülleri’nde mezunumuz Doç. Dr. Özgür Şafak Şeker “Tanı Alanında Birincilik Ödülü”ne değer görüldü.
İTÜ Kütüphanesi, bilimsel araştırmaların daha şeffaf ve işbirlikçi bir ortamda yürütülebilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Açık bilim çalışmaları kapsamında bilimsel araştırmalardan üretilen yayınların, verilerin ve araştırma sürecine ilişkin tüm detayların kolayca erişilebilir hale getirilerek bilimin özgür bırakılması hedefleniyor.
İTÜNOVA TTO, 6. ISIF’21 Uluslararası Buluş Fuarı’nda çeşitli alanlarda desteklediği patentli buluşlarla toplam 6 ödül kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve STFA Yatırım Holding AŞ işbirliğiyle “yangınla etkin mücadele” amacıyla geliştirilen ve yürütülen iki BAP projesine destek sağlandı.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyemiz Dr. Onur Ergen’in “QUEEN” adlı projesi, AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi tarafından desteğe layık görüldü.
TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan 2021 yılı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde İstanbul Teknik Üniversitesi ilk üçte yer aldı.
İTÜ PDR Merkezi Koordinatörü Psikolojik Danışman Cem Demirbaş tarafından verilen eğitim serisi İTÜ YouTube kanalımızda yayında.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde düzenlenen “2021 Türkiye Verimlilik Proje Ödülleri” sahiplerini buldu. Öğretim üyemiz Prof. Dr. Hasan Ergin’in de yer aldığı “Seramik Endüstrisi için Yeni Öğütme Teknolojilerinin Geliştirilmesi - Verimli Öğütme Teknolojisi” başlıklı proje ödül kazandı.
5. Doktorclub Awards Türkiye’nin Sağlık Ödülleri töreninde, öğretim üyemiz Prof. Dr. Hatice Camgöz Akdağ “Yılın Yenilikçi Sağlık Profesyoneli” kategorisinde ödül kazandı.
İTÜ Çekirdek’in her yıl desteklediği ve girişimlerin en iyilerinin belirlendiği Big Bang Start-up Challenge etkinliğinde İTÜ ekibinin “Kozalak” adlı projesi ilk üçe giren girişimler arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılan TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Beştepe’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. İTÜ’den 6 bilim insanımız “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü alırken; iki öğretim üyemiz TÜBİTAK Bilim Ödülleri’ne, iki öğretim üyemiz de TÜBİTAK Teşvik Ödülleri’ne değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrencilerin bir araya geldiği “İTÜ International Day” 27 Aralık 2021 Pazartesi günü Rektörümüz Prof. Dr. Sayın İsmail Koyuncu’nun katılımıyla gerçekleşti.
“Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2021 yılı ikinci döneminde önerilen araştırma projelerinden bilimsel olarak desteklenmesine karar verilenler arasında İTÜ’den 9 adet proje yer aldı.
ÇEVKO Vakfı tarafından düzenlenen Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri’nde üniversitemiz ekibi “Ambalajda Önleme Uygulamaları” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul'un ekonomik ve sosyal kalkınmasına yön veren İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı değerlendirme sonuçları açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musiki Devlet Konservatuarı’nın (İTÜ TMDK) program kapsamında sunduğu “Türk Müziği Kültür Mirasının Dijitalleştirilmesi projesi” destek almaya değer görüldü.
Uluslararası sıralama kuruluşu Alper-Doger (AD) Bilimsel İndeksi’ne göre, 2022 yılı “Türkiye’nin En İyi 10.000 Bilim İnsanı” listesinde İTÜ en fazla akademisyeniyle yer alan üniversitelerden biri oldu.
Konservatuarımızın kurucularından, üniversitemizin duayen hocalarından, Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekâr Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca 95 yaşında hayatını kaybetti.
İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, Vakko Yatırım Kiralama ve Satış Grubu Başkanı Emrah İnel ve Getir Kurucu Ortağı Serkan Borançılı ile İTÜ’deki öğrencilik yılları ve başarıları üzerine konuştuk.
Türkiye’nin ilk “Büyük Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi” (KATMANSİS) İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde yapılan törenle ve Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımıyla açıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla düzenlenen Design Week Türkiye 2021 Ödül Töreni’nde üniversitemiz ekibi “İyi Tasarım Ödülü”ne layık görüldü.
Akademi, bilim, sanat, iş dünyası ve siyaset camiasından çok sayıda ismin katıldığı 2021 İlim Yayma Ödülleri’nde emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Zekai Şen “Büyük Ödül”e değer görüldü.
Mimarlık Eğitimi Derneği (MimED) tarafından verilen Mimarlık Öğrencileri Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl yirmincisi düzenlenen MimED 2021 Öğrenci Proje Yarışması’nda İTÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri, yarışmadaki 20 ödülün 10’una sahip oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS tarafından açıklanan “2022 Gelişen Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Üniversiteler Sıralaması”nda ilk 20’ye giren üniversiteler arasında yer aldı.
YÖK tarafından Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı kapsamında belirlenen araştırma üniversiteleri açıklandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), akademik yerleşkelerin yeşil alan oranı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği uluslararası UI GreenMetric sıralamasında “Dünyanın en yeşil 57’nci kampüsü” oldu. Türkiye’den ilk 100’e giren üç üniversite arasında ise birinciliğini korudu. İTÜ bu başarısıyla, sıralamada beşinci kez Türkiye birinciliğini elde eden tek üniversite.
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin kuruluş yıldönümünü simgeleyen Balık Günü’nün 137’ncisi mezunlarımızın katılımıyla gerçekleşti
İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi tarafından yapılan 2021 Yılı İTÜ Mezun Anketi sonuçlarına göre, İTÜ mezunlarının tam zamanlı bir işe yerleşme oranı mezuniyetten sonraki ilk yılda yüzde 84 olarak gerçekleşti.
Türkiye Bilişim Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde kurulan Yapay Zeka Türkiye Platformu’nun (AITR) düzenlediği “Değişimin Habercisi: Yapay Zeka” etkinliği sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleşti.
Akdeniz ülkelerinin bilim insanlarını bir araya getiren yer bilimleri topluluğu Mediterranean Geoscience Union’ın (MedGU) ilk toplantısı 25-28 Kasım tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Öğretim üyemiz Prof. Dr. Zeynep Petek Çakar’ın ve öğrencilerinin mikrobiyoloji eğitiminin pandemi sırasındaki önemi hakkında İTÜ’de yaptığı çalışma, Avrupa Mikrobiyoloji Cemiyetleri Federasyonu’nun (FEMS) çıkardığı FEMS Microbiology Letters dergisinin “Educating in a Pandemic and Beyond” adlı tematik özel sayısında yayımlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Amerika Birleşik Devletleri, National Architectural Accrediting Board’dan (NAAB) International Certification aldı.
İTÜ MEM-TEK tarafından düzenlenen “Nadir Toprak Elementleri ve Atıklardan Geri Kazanımı Çalıştayı” İTÜ, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Munzur Üniversitesi ve özel sektörden katılan konuşmacılar ile disiplinler arası bir ortamın oluşmasına ve yapılan çalışmaların paylaşılarak NTE hakkında farkındalık oluşmasına imkan sağladı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” açıklandı. Türkiye Bilimler Akademisi 2021 yılı Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne İTÜ’den 6 bilim insanı değer görüldü.
Deltav Uzay Genel Müdürü ve 1991 yılı Uçak Mühendisliği mezunu Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu “Uzay sektörü Türkiye gibi iddialı bir ülke için bir lüks değil stratejik bir gereksinimdir.”
Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı 2019 yılı mezunumuz “Traffic and Mobility Aware Delay Modeling for Software-Defined Networks (SDN)” adlı teziyle 2021 yılı IEEE Türkiye Doktora Tezi Ödülü’ne değer görüldü.
2021 Yılı TÜBİTAK Ödülleri açıklandı. Her yıl verilen “Bilim, Özel Hizmet ve Teşvik Ödülleri” kapsamında iki teşvik, iki de bilim ödülü alan İTÜ, en çok ödül alan üniversite oldu.
Times Higher Education (THE), yüksek öğrenim İK danışmanlığı Emerging, dünyanın en iyi istihdam sağlayan 250 üniversitesinin sıralandığı listeyi açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 206. sırada listede yer aldı. İTÜ geçtiğimiz yıl 207. sıradan girdiği listede başarı çıtasını yükselten üniversite oldu.
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü (İTÜ AYBE) ile Japonya’daki Chiba Teknoloji Enstitüsü arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre; aralarında Göbeklitepe, Çatalhöyük, Kaman-Kalehöyük gibi önemli arkeolojik yerleşmelerin de bulunduğu ören yerlerinden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle alınacak olan jeoarkeolojik örneklerin incelenmesi amaçlanıyor.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Melike Nikbay, NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu (STO, Science and Technology Organization) Uygulamalı Araç Teknolojileri (AVT, Applied Vehicle Technology) Paneli Destek Komitesi’ne başkan olarak seçildi. Prof. Dr. Melike Nikbay’ın bu görevi 2023 yılı sonuna kadar iki yıl boyunca sürecek.
İTÜ Personel Daire Başkanlığı, İTÜ Kurumsal Akademi tarafından üniversitemizin Öğrenci İşleri bürolarında görev yapan personele yönelik 20 Ekim-18 Kasım 2021 tarihlerinde hizmetiçi eğitim programları düzenlendi. Üniversitemizin tarihi ve kurumsal kimlik aktarımı ile başlayan eğitimler, kurum aidiyeti, motivasyon, diksiyon, hitabet, çatışma, öfke ve stres yönetimi, sosyal medya ve iletişim başlıklarında gerçekleştirildi.
İTÜ İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Derya Karakaş, Doç. Dr. Nihan Yıldırım ile 2019 yılı mezunlarımızdan Abdullah Mert Akman ve Cansu Hürses’in araştırmalarından türetilen “TEXT MINING FOR CLUSTERING THE NATIONAL DIGITAL TRANSFORMATION POLICIES: POSITIONING TURKEY’S DIGITAL ROADMAP” başlıklı bildiri, 30. International Conference on Management of Technology Konferansı’nda en iyi bildiri ödülünü aldı.
İTÜ İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan ekibimiz ABD merkezli düzenlenen “2021 ASEM Konferansı Öğrenci Vaka Analizi Yarışması”nda birincilik elde etti. Geçtiğimiz yıl da aynı yarışmada birinci olan takımımız, ABD dışından birinciliği üst üste elde eden ilk üniversite takımı oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kamuoyundaki algısı üzerine yapılan medya ve sosyal medya çalışmaları İnterpress Medya Takip Merkezi tarafından sağlanan veriler ışığında değerlendirildi. 2020 ve 2021 yıllarına yönelik hazırlanan medya analiz raporunda İTÜ geçtiğimiz yıla göre gazete, internet ve TV haber sayılarındaki artışla dikkat çekti. İTÜ, 2021 yılında sosyal medyadaki yükselişini geleneksel medya kanallarında da sürdüren üniversite oldu.
Avrupa merkezli “Euroijada 2021” spor yarışmasında İTÜ Futbol Takımımız, birinciliği elde etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bilgiyi sanayi ile buluşturma ve ticarileştirme hedefiyle 2014 yılında kurulan İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi’nin genel müdürlüğüne Dr. Ercan Çitil atandı.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Börte Köse’nin, Environmental Engineering Research (EER) dergisinde yayımladıkları makalelerine Kore Çevre Mühendisleri Derneği (KSEE) tarafından “Üstün Makale” ödülüne layık görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mustafa İnan’ın anısına hazırlanan “Bir Ekol Yaratmak: Mustafa İnan” adlı belgeselin ilk gösterimi 11 Kasım 2021 Perşembe günü saat 19.00’da Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Havacılık Enstitüsü ve Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜARC) tarafından Güz Dönemi Seminer Dizisi kapsamında düzenlenen söyleşiye Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü mezunu Serdar Hüseyin Yıldırım konuk oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Kaptan Altay Altuğ Laboratuvar ve Yemekhane Binası açılışı 8 Kasım 2021 Pazartesi günü Tuzla Yerleşkemizde düzenlenen törenle yapıldı. UZMAR Denizcilik’in katkılarıyla inşa edilen yapı, sosyal merkezi, kafeteryası ve laboratuvarıyla yerleşkenin önemli bir merkezi haline gelecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri kapsamında düzenlenen seminere Trexo Innovasyon Genel Müdürü Serdar Kılıçbay konuk oldu ve ilham veren girişimcilik hikâyesini İTÜ’lülerle paylaştı.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının 83. yılında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.
2021-2022 İTÜ Mezunları Derneği Mentorluk Programı başladı. Program kapsamında her yıl yüzlerce öğrenci hem profesyonel hayatta hem de kişisel gelişim anlamında yol gösteren mezunlar sayesinde kendini geliştirme fırsatı buluyor.
Türkiye’de 2008 yılından bu yana her yıl Kasım ayında dünyayla aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası (GGH), bu yıl 8-14 Kasım tarihleri arasında “tam zamanı” sloganıyla düzenleniyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, eski rektör ve efsane hoca Prof. Dr. Mustafa İnan’ı 11 Kasım 2021 Perşembe günü saat 19.00’da SDKM’de ilk gösterimi yapılacak olan “Bir Ekol Yaratmak: Mustafa İnan” adlı belgesel ile anmaya hazırlanıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Çevre Vakfı ile MSMB tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Teknolojiler” temalı zirve, 6 Kasım Cumartesi günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Antakya Köprübaşı Kent Meydanı ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması”nda, Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerimizin yer aldığı proje birinciliği elde etti.
Akdeniz ülkelerinin bilim insanlarını bir araya getiren yerbilimleri topluluğu Mediterranean Geoscience Union’ın (MedGU) ilk toplantısı 25-27 Kasım 2021’de İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. yılı, 28 Ekim Perşembe günü, İTÜ Rektörlük Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin proje takımları ve öğrenci kulüplerinin tanıtıldığı “Back to School Festivali” 249. okula dönüş temasıyla 26-27 Ekim’de Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listede Türkiye’den 1.150 bilim insanı yer alırken, İTÜ’den 50 isim girdi. İTÜ Türkiye’den listeye giren üniversiteler içinde birinci sırada yer aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, EELISA ortak kurumları BME ve UPM akademisyenlerinin katkılarıyla yapılacak çalıştay, 26 Ekim 2021 Salı günü “Kentler ve Topluluklar” temasıyla çevrimiçi gerçekleştirilecek. EELISA Projesi kapsamında mühendislik disiplininin sınırlarının genişletilmesi amacıyla düzenlenecek çalıştay ilk olma özelliği taşıyor.
İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Elektrik Mühendisliği yüksek lisans programı öğrencisi Tolga Odabaşı ve doktora öğrencisi Arş. Gör. Alper Tap’ın, öğretim üyemiz Prof. Dr. Lale Tükenmez Ergene ile beraber hazırladıkları bildiri uluslararası konferanstan ödül aldı.
İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü, 30 Ekim 2020 Samos (Sisam) Mw 7.0 Depreminin yıldönümünde tamamı davetli konuşmacılardan oluşan uluslararası çevrimiçi bir sempozyum düzenleyecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan “2022 Gelişen Ekonomilerdeki Üniversiteler Sıralaması”nda Türkiye’de ilk 100’e giren üniversiteler arasında yer aldı.
Nippon Paint tarafından 13’üncüsü düzenlenen ve bu yıl Türkiye’nin de dahil olduğu Asia Young Designer Awards’un (Asya Genç Tasarımcı Ödülleri – AYDA) Türkiye 2021 kazananları açıklandı. Mimarlık Fakültesi öğrencilerimiz sundukları başarılı projeleriyle yarışmadaki ödülleri topladılar.
QS 2022 Dünya Üniversiteleri Derecelendirmesinde bu sene ilk defa verilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Çevresel Etki başlığında İstanbul Teknik Üniversitesi “Gümüş Madalya” alarak, Türkiye’den tek gümüş madalya sahibi olan üniversite oldu.
İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Hatice Köse’nin Türkiye koordinatörlüğünü üstlendiği “TECH-TOYS: Acquire digiTal biomarkErs in InfanCy witH sensorized TOYS for early detection and monitoring of neurodevelopmental disorders” başlıklı projesi desteklenmeye değer görüldü.
Bazı basın ve yayın organlarında İTÜ eski Rektörlerinden Sayın Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in İTÜ Ayazağa Kampüsüne alınmadığı yönünde haberler ve köşe yazıları çıkmıştır. Bu iddia tamamen gerçek dışıdır.
İTÜ İşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Kahraman’ın başkanlığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası INFUS Konferansı (International Conference on Intelligent and Fuzzy Systems) veri bilimi uzmanı Imed Bouchrika ve ekibi tarafından hazırlanan Research.com sitesinde birçok uluslararası konferansı geride bırakarak dünya sıralamasında 949. sırada yer aldı.
İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Uçak ve Uzay Mühendisliği Doktora Programı öğrencilerimizden Mehmet Kahraman’ın makalesi The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) tarafından en iyi bildiri ödülüne değer görüldü.
EELISA (European Engineering Learning Innovation & Science Alliance) Yönetim Kurulu’nun EELISA’nın Avrupa Üniversiteleri İnisiyatifi’ne katılmasından beri yaptığı ilk yüz yüze toplantı Madrid’de gerçekleştirildi. 1 Ekim 2021 tarihinde yapılan toplantıya birliğe üye üniversitelerin rektörlerinin yanı sıra EELISA akademik topluluğundan temsilciler ve dış paydaşları katıldı.
1773’te kurulmuş olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), beş ayrı kampüste eğitim-öğretim faaliyetine devam eden bir devlet üniversitesidir. Halihazırda Ayazağa Kampüsümüzde yer alan ve üniversitemizin de hissedarları (% 31 oranında) arasında yer aldığı ARI Teknokent A.Ş. tarafından 6 Ekim 2021 tarihinde yapılan açıklama nedeniyle aşağıda belirttiğimiz hususları kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu doğmuştur.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Dünyanın en prestijli akademik derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education “Dünya Üniversite Sıralaması 2022” (World University Rankings 2022) verilerine göre Bilgisayar Bilimlerinde 251-300 aralığında yer alarak Türkiye’nin lider üniversitesi oldu.
Üniversitemiz 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni, Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Üniversitemizde 2021-2022 Akademik Yılı eğitim-öğretim faaliyetleri hibrit eğitim sistemi ile işlenecek.
İTÜ GİNOVA’nın ortakları arasında yer aldığı Boundary Spanners Development Programme adlı AB Erasmus+ Projesi’nin 3. uluslararası toplantısı yapıldı. 29 Eylül 2021 tarihinde online yapılan toplantıda, projedeki güncel gelişmeler ve yaklaşan etkinlikler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
İngiltere’nin başkenti Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, 2022 yılı Mezun İstihdam Derecelendirmesi (Graduate Employability Rankings) listesini açıkladı. QS’in açıkladığı Mezun İstihdam Sıralaması 2022’ye göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) dünyada 301-500 sıra bandında yer alarak lider üniversiteler arasında yerini aldı.
İTÜ Otonom Tekne Takımımız (ITUASTeam) 2022 Robotx Otonom Denizcilik Yarışması’na Türkiye’den katılmaya hak kazanan ilk ve tek üniversite takımı oldu. Takımımız, 11-17 Kasım 2022 tarihlerinde Sidney Uluslararası Tekne Yarış Merkezi’nde düzenlenecek olan yarışlarda ülkemizi temsil edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni 28 Eylül 2021’de gerçekleştirdi. E-Zirve kapsamında, sera gazı emisyonlarını azaltıp karbon ayak izini düşürmeye yönelik sosyal ve teknik uygulamalar yürüten firmalar ödüllendirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından düzenlenen Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3) yarışmasının 3. döneminde organizatörler arasında yer alacak. İTÜ, programın 3. döneminde “Pekiştirmeli Öğrenme Tabanlı Sürü Stratejisi Geliştirme” adlı yarışmanın düzenlenmesi ve yarışma ortamı için gerekli yazılımların ve algoritmaların geliştirilmesinden sorumlu olacak.
Bu yıl 18.’si düzenlenen Çuhadaroğlu Öğrenci Proje Yarışması’nın kazananları belli oldu. Temanın “Yeni Yaşam Arayüzleri” olarak belirlendiği yarışmada, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı projeler ödüllendirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, bu yıl 4. kez gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde başarılı projeleri ve dinamik standı ile göz doldurdu. TEKNOFEST yarışlarında en iyi dereceye giren ekiplerimiz, ödüllerini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alırken İTÜ stantları katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan “Kurumsal Akreditasyon Programı” kapsamında 5 yıl süreyle “tam akreditasyon” almaya hak kazandı.
Üniversitemizin kıymetli öğretim üyelerinden ve Cumhuriyet mimarlık tarihimizin efsane hocalarından Prof. Doğan Kuban’ı kaybettik.
Üniversitemiz Kimya ve Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizin çalışması “7th World Congress on Mechanical, Chemical, and Material Engineering” (MCM ‘21) sempozyumunda en iyi bildiri ödülünü aldı.
Gezegen keşif robotları üzerine çalışmalarını sürdüren İTÜ Rover Takımı, 5. nesil roverları ile katıldıkları European Rover Challenge yarışmasında genel klasmanda gümüş madalyanın yanında “En İyi Robot Kol” ödülünü almaya hak kazanarak tüm Türk rover takımları tarafından alınmış en yüksek uluslararası sıralamayı elde etti.
İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. M. Reza Nofar’ın TÜBİTAK – 2507 Araştırma Projeleri, Almanya Araştırmalar Konseyi (DFG) ile ikili işbirliği programı kapsamında sunduğu araştırma projesi desteklenmeye değer görüldü.
İTÜ Bilişim Enstitüsü mezunumuz Dr. Kamil Karaçuha Leopold B. Felsen Vakfı tarafından verilen “Leopold B. Felsen Elektromanyetikte Üstün Başarı Ödülü”ne değer görüldü.
Üniversitemiz öğretim üyelerinden birinin çevrimiçi ortamda sarf ettiği sözlerle ilgili kamuoyu duyurusu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması’na ev sahipliği yapıyor. Üç gün sürecek yarışlarda lise, önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin tasarladığı insansız sualtı sistemler kıyasıya mücadele edecek.
TÜBİTAK “KUTUP 1001” 2021 Yılı çağrısına sunulan projelerin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Uğur Algancı’nın “KUTUP 1001” kapsamında sunduğu proje desteklenmeye değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı ve 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı lisans ve lisansüstü öğrencilerini 8-9-10 Eylül tarihlerinde İTÜ Stadyumu’nda üç gün boyunca düzenlenen görkemli törenlerle mezun etti.
İTÜ Yurtlarının Asıl Sahibi İTÜ Öğrencileridir
Türkiye’nin ilk teknik üniversitesi İTÜ, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre dereceye giren öğrencilerin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Sayısal puan türünde Türkiye birincisi ve üçüncüsü; İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü tercih etti. İlk 100’den 5, ilk 1000’den 48, ilk 2000’den 139 ve ilk 3000’den 231 öğrenci İTÜ’lü oldu. 2021 YKS sonuçlarına göre ilk tercihi İTÜ olan 604, ilk iki tercihi İTÜ olan 1129 ve ilk üç tercihi İTÜ olan 1666 öğrenci bulunuyor.
2021 yılı birinci döneminde, bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılmasına imkân sağlanan TÜBİTAK – 1001 projelerinin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Buna göre, TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 4 proje daha destek almaya hak kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), THE Dünya Üniversite Sıralaması 2022’de 601-800 aralığına çıkarak geçen yıla göre 200 sıra birden yükseldi. Araştırma alanında 293. ve eğitim alanında da 542. sırada yer alarak uluslararası akademik sıralamalardaki yükseliş trendini sürdürdü.
İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından 31 Ağustos 2021 tarih ve 780 sayılı toplantısında alınan karara göre; 2021-2022 akademik yılı güz yarıyılında uygulanacak eğitim-öğretim yöntemi esasları aşağıdaki gibidir:
T.C. İçişleri Bakanlığı’nın 20.08.2021 tarihli genelgesine göre, 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecektir. Bu çerçevede kurumlar tarafından HES kodu üzerinden kişilerin aşılı / geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır.
Değerli Öğrenci Arkadaşım, Ailemize, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne hoş geldin.
Kamuoyu duyurusuna erişim için tıklayınız.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasındaki işbirliği kapsamında hayata geçirilen “Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi”ndeki çalışmalar İTÜ laboratuvarlarında hız kesmeden devam ediyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı’nda (USTTL) yapılan çalışmaları birlikte inceledi.
İTÜ’lü bilim insanları, “Güneş enerjisi yatırımlarının küresel bulanık kümeler kullanılarak mühendislik ekonomisi analizleri” başlıklı çalışmasıyla 14. Uluslararası FLINS/ISKE Konferansı 2020’de en iyi bildiri ödülüne değer görüldü.
Üniversite, kamu kurumları ve farklı endüstrilerin ihtiyaçlarına inovatif çözümler sunmayı, kurum içi ve kurum dışı Ar-Ge kültürünü kalıcı kılmayı hedefleyen İTÜ Araştırma Dekanlığı (ARDEK), Türkiye’nin ilk ve tek araştırma dekanlığı olarak öne çıkıyor.
Doktora öğrencilerimizin ve danışman öğretim üyelerimizin üstün emekleri karşılığında verilen En Başarılı Tez Ödüllerini almaya hak kazananlar, İTÜ Lisansüstü En Başarılı Tez Ödülleri Yönergesi doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla belirlendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel afetine ilişkin değerlendirme raporunu açıkladı. İTÜ Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi (UHUZAM) görüntüleriyle desteklenen raporda çarpıcı tespitler yer alıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı ve 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı lisans ve lisansüstü mezunlarını İTÜ Stadyumu’nda gerçekleştirilecek görkemli törenlerle uğurlayacak.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı’nca açıklanan sıralamada İTÜ, Türk üniversiteleri arasında toplam 15 dalda sıralamaya girerek lider oldu.
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından TÜBİTAK 1001 – “Müsilaj Araştırmaları Çağrısı” kapsamında sunulan projelerin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenleri tarafından hazırlanan 4 farklı proje, yapılan bilimsel değerlendirme sonucu destek almaya hak kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Proje Takımları bünyesinde insansız sualtı çalışmaları sürdüren İTÜ ROV Takımı, Türkiye birincisi olarak katıldığı MATE ROV Competition’da “Telepresence” kategorisinde dünya üçüncüsü oldu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Covid-19 salgını dolayısıyla oluşabilecek riskleri de dikkate alarak üniversite adaylarının tercih edeceği programların yükseköğretim kurumları tarafından dijital ortamda tanıtılması amacıyla sanal fuar düzenledi. Fuarda İstanbul Teknik Üniversitesi en çok ziyaret edilen ilk 10 üniversite arasında yer aldı.
İTÜ, 2021-2022 eğitim öğretim döneminde başarılı öğrencileri ödüllendirecek ve üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlayacak olan ‘MasterBee’ programıyla yepyeni bir oluşuma imza atıyor. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, lisans ve yüksek lisans sürecinin bir arada yürütüldüğü MasterBee programının detaylarını paylaştı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Doğal Afet Komisyonu ile İstanbul’da kentsel dönüşüm ve deprem konusundaki eylem ve stratejilerin belirlenmesine yönelik bir toplantı yapıldı.
İTÜ Çevrimiçi Tanıtım ve Tercih Günleri başladı. 20 Ağustos’a kadar devam edecek tercih döneminde İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, adayların kararlarını vermeden önce İTÜ’nün akademik kültürünü ve uluslararası görünümünü yakından takip etmelerini öneriyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 2023 yılında gireceği 250. yaşını birçok etkinlikle kutlamaya hazırlanıyor. 250. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı Uluslararası Sempozyumu” düzenlenecek. 19-21 Mayıs 2022 tarihlerinde yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanan sempozyumda mühendislik ve mimarlık eğitiminin tarihsel süreci konusunda uzman davetli konuşmacılar yer alacak.
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde yürütülen çalışmalarla “otonom gemi” teknolojisine yönelik önemli kazanımlar elde edildi. İTÜ Gölet’te yürütülen çalışmalar kapsamında 4,5 metre uzunluğundaki test gemisiyle daha önce gerçekleştirilen sayısal simülasyon sonuçları doğrulandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü 1992 yılı mezunu Prof. Dr. Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanı oldu.
Üniversitemizin İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı’nın 27. ERF Konferansı’nda sunduğu makale “En İyi Makale Ödülü”nü kazandı.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Ali Örnek, uluslararası alanda peyzaj mimarlığının saygın topluluklarından biri olarak görülen Peyzaj Mimarlığı Eğitimciler Konseyi’nin (CELA) 8. Bölge yöneticiliğine seçildi.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı.
EELISAconnect çalıştay serisinin üçüncüsü İstanbul Teknik Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde yapıldı. EELISA birliğinin akademisyenleri ve araştırmacılarının çevrimiçi katılım gösterdiği toplantıda “Şehirler ve Topluluklar” alanında karşılaşılan zorlukların çözümlerine dair geliştirilen stratejiler için EELISA faaliyetleri portföyü oluşturma kararı alındı.
2021 Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçları için geri sayım başladı. Heyecanla beklenen ve pek çok gencin geleceğine yön verecek 2021 YKS sonuçları açıklandıktan sonra tercihler ise 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, adayların kararlarını vermeden önce İTÜ Çevrimiçi Tanıtım ve Tercih günlerini beklemelerini öneriyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) öğrencilerin tercihlerinde ilk sıralarda yer aldı. İTÜ MTAL Bilişim Teknolojileri alanında 0,71’lik dilimden öğrenci alarak büyük bir başarıya imza attı.
TUBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nın “Deprem Araştırmaları Çağrısı” kapsamında değerlendirilen İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 7 proje destek almaya hak kazandı.
2023 yılında gireceği 250. yaşını birçok etkinlikle kutlamayı planlayan İstanbul Teknik Üniversitesi; sanayi, ticaret, ekonomi, siyaset ve eğitim konularında alanında uzman önemli isimlerle ve İTÜ mezunlarıyla bir istişare toplantısı düzenlendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Mezun Söyleşileri kapsamında, İTÜ Güneş arabası ekibinde farklı dönemlerde görev almış mezunlarımızla başarıları ve anıları üzerine konuştuk.
İstanbul Teknik Üniversitesi, akademik bilgi ve birikimini ülkemizin köklü ve başarılı liseleri ile paylaşmaya devam ediyor. İTÜ, Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Güzel Sanatlar Liseleri ile yapılan işbirliği protokollerine bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda ülkemizin başarılı liselerinden biri olan E.C.A Elginkan Anadolu Lisesi’yle sosyal ve bilimsel işbirliği protokolü imzaladı.
İTÜNOVA’nın patent ve ticarileştirme süreçlerine katkısı meyvelerini veriyor. Öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Oğuzhan Külekçi’nin triadik patentinin ticarileştirme başarısı üzerine kısa bir söyleşi yaptık.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), University Ranking by Academic Performance (URAP) araştırma laboratuvarınca açıklanan sıralamada toplam yedi alanda Türkiye’de birinci sırada yer aldı.
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 12 proje destek almaya hak kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konuğu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve İTÜ Elektrik Mühendisliği 1983 yılı mezunu İsmail Gülle oldu. “Global Girişimcilik” temasıyla yapılan ve İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıda, İsmail Gülle tecrübelerinden yola çıkarak İTÜ’lü öğrenci ve yeni mezunlara tavsiyelerde bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi 2020-2021 güz ve bahar dönemini birçok üniversite gibi uzaktan eğitimle geçirdi. Uzaktan eğitim modeline ve dijital dönüşüme yapısal olarak hızlıca uyum sağlayan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, bu dönemde gerçekleştirdiği dijital yayınlar paydaşlarının sesi oldu.
İTÜ Kreş ve Anaokulu’nun 6 yaş grubu yıl sonu mezuniyet töreni, Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde 29-30 Haziran tarihlerinde İTÜ Anaokulu bahçesinde düzenlendi. Bu yıl 32 öğrenci, ilkokul öğrenimine başlamak üzere hayatlarında yeni bir sayfa açtı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, EELISA Başkanı Dale A. Martin ve EELISA Yönetici Müdürü Sofia Costa d’Aguiar’ı ağırladı. İTÜ Ayazağa ve Taşkışla yerleşkelerini gezen EELISA yetkilileri İTÜ’de yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldılar.
İstanbul Planlama Ajansı, İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı ve Adalar Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” sonuçlandı. 25 ekibin başvurduğu yarışmada Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerimizin yer aldığı proje ekipleri birincilik ve mansiyon ödüllerine değer görüldü.
İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı birimlerinin ortaklaşa çalışması ile geliştirilen Yeni Nesil Öğrenci Bilgi Sistemi’nin beta versiyonu kullanıma hazır.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve İTÜ Basket Spor Kulübü Derneği, Türk basketboluna hizmet etmek amacıyla işbirliğine gitti. İTÜ Basket Spor Kulübü Derneği, İTÜ Rektörlüğü ile imzaladığı protokol ile Türkiye Milli Basketbol Takımı’na sporcu yetiştirmeyi ve İTÜ Basket Takımını Süper Lig’e taşımayı hedefliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mezun Söyleşileri kapsamında 1988 yılı İşletme Mühendisliği mezunumuz Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ece Börü ile İTÜ Endüstri Mühendisliği Öğr. Gör. Dr. Bülent Cerit keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Lale Ergene, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığına bağlı Elektrik, Elektronik ve Enformatik Araştırma Destek Grubu (EEEAG) Danışma Kurulu’na Üye olarak seçildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) arasında TÜBA Mühendislik Bilimleri Sözlüğü’nün güncellenmesine dair protokol imzalandı.
İTÜ İşletme Fakültesi öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Elif Karaosmanoğlu, European Marketing Academy (EMAC) Konferanslardan Sorumlu Başkan Yardımcısı seçildi. Üç yıl görev yapacak olan Doç. Dr. Elif Karaosmanoğlu komiteye seçilen ilk Türk akademisyen oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) bir grup bilim insanı, Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin tespitleri ve olası çözümleri içeren teknik bir değerlendirme raporu açıkladı.
İTÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen ve İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin araştırmacı olarak yer aldığı, Dr. Öğretim Üyesi Özge Çelikoğlu’nun yürütücüsü olduğu “Endüstriyel Ürün Fikri Geliştirmede Metafor Kullanımı: Kampüste Yaşam Çeşitliliği Üzerine Bir Araştırma” başlıklı, Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (LÖKAP) “Kampüste Yaşam Çeşitliliği” başlıklı katalogda toplandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, akademik bilgi ve birikimini ülkemizin köklü ve başarılı liseleri ile paylaşmaya devam ediyor. İTÜ, Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Güzel Sanatlar Liseleri ile yapılan işbirliği protokollerine bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda ülkemizin köklü liselerinden biri olan Çapa Fen Lisesi’yle sosyal ve bilimsel işbirliği protokolü imzaladı.
İzmir’de, 30 Ekim 2020 tarihinde, Sisam Adası ile Kuşadası Körfezi arasındaki bölgede meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bu bölgedeki deprem tehlikesini ortaya koymak ve fay hatlarını incelemek üzere TÜBİTAK koordinasyonunda oluşturulan Türkiye Deprem Platformu’nun “Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi Projesi” kapsamında 31 Mayıs 2021 tarihinde sefere çıkan TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi, ilk seferini 13 Haziran 2021 Pazar günü tamamlayarak İzmir Alsancak Limanı’na döndü.
İstanbul Boğazı’nın Karadeniz bölümünde denizi kirleten gemiler uzaktan takip sistemiyle tespit edilecek. IC İçtaş İnşaat’ın başlattığı ve İTÜ’nün destek sunduğu “İstanbul Boğazı Kuzey Bölgesi İçin Deniz Kirliliği Tespit Projesi” kapsamında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kameralı radar sistemi kuruldu. İstanbul Boğazı’nı kirleten gemiler kamera ve radar sistemiyle takip edilecek. Sistem deniz ve kıyı şeridinin gemi atıklarıyla kirletilmesini engellemeyi amaçlıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, akademik bilgi ve birikimini ülkemizin köklü ve başarılı liseleriyle paylaşmaya devam ediyor. İTÜ, Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Güzel Sanatlar Liseleri ile yapılan işbirliği protokollerine bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda ülkemizin köklü liselerinden biri olan Bahçelievler Anadolu Lisesi’yle işbirliği protokolü imzaladı.
“İTÜ’yle Farkını Ortaya Koy” sloganıyla lisansüstü eğitim programlarının tanıtım günleri başlıyor. İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı yüksek lisans ve doktora programlarının tanıtımları 15-16 Haziran 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi, YÖK Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen “Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Programı Sektör Eşleşmesi Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile araştırma ve aday araştırma üniversitesi rektörleri katıldı.
Türkiye’de yer alan fabrikasında çağın mobilite ihtiyaçlarına uygun ulaştırma çözümleri sunan Karsan, Amerika ve Avrupa’nın ilk Seviye 4 sürücüsüz otobüsü Otonom Atak Electric için Romanya’nın ardından şimdi yeni bir projeye imza atıyor.
2020-2021 akademik yılında 14 alanda başarılı mezunlar veren İTÜ Çift Diploma Programları, 2021-2022 akademik yılında 16 alanda İTÜ’nün uluslararasılaşmadaki önemli enstrümanlarından biri olmaya devam edecek
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Gültekin Topuz ve Doç. Dr. Oğuz Hakan Göğüş ile Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Russell Pysklywec ve doktora çalışmalarını sürdüren Erkan Gün, milyonlarca yıldır süregelen, okyanusların ve kıtaların tektonik hareketleri ve deformasyon süreçleri hakkında yeni bir hipotez ortaya koydular. Araştırma sonuçları yerbilimlerinin en prestijli dergilerinden Nature Geoscience’ta mayıs ayında yayımlandı.
İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konuğu E-BERK Tünel ve Zemin Teknolojileri Kurucusu Metalürji ve Malzeme Mühendisliği 1995 yılı mezunumuz Özgür Savaş Özüdoğru oldu. Mezunumuz Özüdoğru “İş Hayatında Girişimcilik” konulu söyleşide mezuniyeti sonrası girişimcilik deneyimlerini paylaştı.
İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nde Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer bor madeninin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “Gelecek Borda, Bor Eti Maden’de” başlıklı söyleşide ülkemizdeki ve dünyadaki bor rezervlerinin çıkarılmasından işlenmesine, lojistiğinden pazarlanmasına kadar pek çok konuya değinildi.
Startup Huddle İstanbul online etkinlikleriyle İTÜ’de girişimcileri desteklemeye devam ediyor.
İTÜ Bilim ve Teknoloji Söyleşileri’nin geçtiğimiz günlerde konuğu olan Prof. Dr. Mehmet Toner, İTÜ serüvenini ve mühendislikten tıp bilimine yolculuğunu anlattığı söyleşide kanser teşhisi ve tedavilerine yönelik çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Academic Ranking of World Universities (ARWU) Sıralaması’nda “Mühendislik ve Doğa Bilimleri” alanında dünyada ilk 400’de, Türkiye’de ise beş farklı alanda birinci sırada yer aldı.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki lisans ve lisansüstü işletme eğitimi kapsamındaki yayınlarıyla ses getiren haber sitesi Poets & Quants, 2021’in En İyi 40 Yaş Altı bilim insanlarını sıraladı. İTÜ Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği bölümlerinde (çift anadal, yüksek onur) belgesi sahibi olan mezunumuz Naim Buğra Özel ile İşletme Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans yapan mezunumuz Oğuz A. Acar 2021’in En İyi 40 Yaş Altı bilim insanları arasında yer aldı.
İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerimiz Dilara Ece Günesen, Sena Öztürk, Ezgi Kahraman, Tuğçe Güler, Elif Dilay Altıner, Çağla Çöl’ün 2020-2021 güz dönemi, EUT419E Endüstriyel Tasarım Stüdyosu V dersi kapsamında geliştirmiş oldukları Aura, Mates, Plank, CommoHome, ElderlyCare, Karma adlı projeleri, Haziran 2021’de Londra Tasarım Bienali sırasında Somerset House’da fiziksel olarak sergilenmek üzere seçildi. Ayrıca aynı projede yer alan öğrencimiz Elif Karataş’ın Bio-Ke projesi de bienal de dijital olarak sergilenmek üzere seçilmiştir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi 1983 yılı mezunu Prof. Dr. Mehmet Toner’e dünyada ve ülkemizde bilim ve teknolojinin ilerlemesine yaptığı büyük katkıları ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış olması nedeniyle İTÜ Senatosu tarafından “fahri doktor” unvanı verildi.
Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin rektörleri, yayımladıkları bildiriyle, İsrail saldırısı altındaki Filistinliler için adalet ve insan hakları çağrısı yaptı. Türkiye’deki 189 üniversitenin rektörünün imzasının bulunduğu bildiri, OSTİM Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna ilan edildi.
Engelsiz bir kampüs oluşturmak adına yaptığı başarılı çalışmalarına son dönemde hız veren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde iki turuncu bayrak ödülüne değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Doğan Kuban, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 2021 Altın Madalya ve Ödülleri kapsamında verilen Jean Tschumi Mimari Yazın Ödülü’nün sahibi oldu.
İTÜ İnşaat Mühendisliği 1982 mezunumuz, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz ve Genel Sekreterimiz Prof. Dr. İbrahim Demir'i Kovid-19 nedeniyle kaybettik.
2021-2022 Güz yarıyılı için öğrenci alacak olan programların kabul koşulu, kontenjan ve diğer başvuru bilgilerine erişmek için "Devam"a tıklayınız.
İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Levent Trabzon’un yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli “Sıvı Gıdalarda Aflatoksin Tespiti Yapabilen Taşınabilir Mikroakışkan Tabanlı Kit Geliştirilmesi” isimli proje, International Innovation Competition 2021 (IAM2021) yarışmasında Türkiye’den katılan ilk ve tek üniversite olarak uluslararası kategoride 1. oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Bakanlık olarak İTÜ ile yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz.”
Avrupa’nın önde gelen dokuz üniversitesinin oluşturduğu, İTÜ’nün paydaşları arasında yer aldığı “Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği” (EELISA) teknik mükemmeliyet ile toplumsal etkiyi birleştiren Avrupa eğitim ve araştırma alanına yönelik vizyonunu ve taahhütlerini açıkladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bu sıralamada, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlığında dünyada 24. sırada yer alırken, ülkemizde de 1. oldu. “Nitelikli Eğitim” başlığında ise dünya genelinde 48. sırada yer alırken Türkiye’de 2. sırada yer aldı.
İTÜ ROV Takımı MATE ROV Turkey 2021’de birinci oldu. Uluslararası yarışmanın Türkiye elemelerinde iki kez birincilik elde eden takımımız, bu yıl da ABD’de düzenlenecek finallerde ülkemizi ve üniversitemizi temsil edecek.
Yapay zekâ araştırmaları ve uygulamaları konusunda dünya lideri olan DeepMind, İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Programı’nda yüksek lisans ve doktoraya başlayacak kadın öğrenciler için kurulan burs programını yeniliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi ile Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. (MATİL) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Mezun Söyleşileri kapsamında, Kimya Mühendisliği 1984 mezunu Ali Raif İlaç Sanayi Genel Müdürü Nihal Arslan ve Kimya Mühendisliği 1983 mezunu Uncuoğlu Kimya Genel Müdürü Nuray Uncuoğlu’nu konuk etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi ile Gaziosmanpaşa Belediyesi Sanat Akademisi arasında yürütülen akademik işbirliği, imzalanan yeni protokol ile daha iyi seviyelere taşınıyor.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Gülşen Eryiğit’in yüksek lisans öğrencisi Berke Oral ile yaptığı “Information Extraction from Text Intensive and Visually Rich Banking Documents” isimli çalışma Elsevier’in prestijli dergilerinden “Information Processing & Management” tarafından 2020 yılı yüksek lisans derecesinde en iyi makale ödülüne değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kariyer Zirvesi 2021, 6-7 Nisan tarihlerinde, Siemens ana sponsorluğunda çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Bu yıl, “Yeteneğe Dokun” temasıyla düzenlenen İTÜ Kariyer Zirvesi’nde farklı sektörlerden alanında lider 69 katılımcı firma, öğrencilerle ve yeni mezunlarla buluştu.
Ortadoğu’da düzenlenen Architecture Leaders Awards 2021 ödüllerinde, genç tasarımcı ödülünü bu sene, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu Dilara Ajun kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) eğitim, araştırma ve danışmanlık konularında kapsamlı bir işbirliği protokolüne imza attı.
İstanbul Teknik Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) arasında ikili işbirliği protokolü imzalandı.
Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı’nın (BAGEP) 2021 sonuçları açıklandı. İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyemiz Doç. Dr. Mehmet Özkan ödüle layık görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi, akademik bilgi ve birikimini ülkemizin köklü ve başarılı liseleri ile paylaşmaya devam ediyor. İTÜ, Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Güzel Sanatlar Liseleri ile yapılan işbirliği protokollerine bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda ülkemizin köklü liselerinden biri olan Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi’yle işbirliği protokolü imzaladı.
TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İstanbul Asya-Avrupa Bölge Finali sonuçları açıklandı. Yarışmanın Bölge Değerlendirmesi’nde, İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kayra Koray Yılmaz İstanbul Avrupa bölge birincisi oldu.
İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Hatice Köse ve Doç. Dr. Gülşen Eryiğit'inde buluşçuları arasında yer aldığı “Türkçeden Türk İşaret Diline Çeviri ve Animasyon ile Gösterim Sistemi ve Yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından İncelemeli Patent Belgesi aldı.
İKZ ’21 ile kurumsal firmalar İTÜ’lü genç yeteneklerle bir arada…
İTÜ’lü bilim insanları, “Güvenli Olmayan Ortamlardaki Tasarsız Havasal Ağ Haberleşmesi İçin Dayanıklı Kontrol Katmanı Tasarımı” başlıklı çalışmasıyla EAI 7. Uluslararası Endüstriyel Ağlar ve Akıllı Sistemler Konferansı 2021’de (EAI INISCOM 2021) en iyi bildiri ödülüne değer görüldü.
Üniversiteler bazında savunma sanayiine yönelik düzenlenen ilk ve en büyük etkinlik olan Savunma Teknolojileri Günleri (STG), 24-26 Mart 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlendi ve İTÜ SAVTEK’in YouTube hesabından canlı yayınlandı. Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen etkinlik, öğrencilere savunma sanayiinin kapılarını aralamayı hedefliyor.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL) öğrencileri su tasarrufuna dikkat çekmek için kısa film hazırladı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Sezer, “Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler” kategorisinde “Jüri birincisi” ödülüne değer görüldü.
Yönetmeliği 22 Mart 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İTÜ Demi̇ryolu Ulaşımı Emni̇yeti̇ ve Güvenli̇ği̇ Uygulama ve Araştırma Merkezi̇, demiryolu emniyeti ve güvenliği konusunda projeler geliştirmeyi amaçlıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü ve Bursa Nilüfer Belediyesi arasında deprem öncesi ve deprem sonrası alınması gereken önlemler ve risklerin en aza indirilmesi amacıyla “Afet Gözlem ve Yönetim Sistemleri İşbirliği Protokolü” imzalandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle ve İTÜ MİAM doktora öğrencisi Ruşen Can Acet ile birlikte geliştirdiği Lego Mikrotonal Gitar, Georgia Tech Üniversitesi 2021 Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda seyirci oylamasında birinciliği elde etti.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Uluslararası Mehmet Akif Bilim ve Sanat Ödülleri” sahiplerini buldu. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı “Sanatta Başarı Ödülü”ne layık görüldü. Konservatuar Müdürümüz Prof. Dr. Ali Tüfekçi’ye ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında Türkiye’nin “Milli Uzay Programı” hedeflerine katkı sağlayacak işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle; İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı bünyesinde, İnovaTİM koordinasyonuyla yürütülecek “Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi” hayata geçecek. Projeyle; dünyada oldukça yaygınlaşan ve maliyeti çok düşük olan Nano ile Mikro Uydular için çok fonksiyonlu, yerli güneş panelleri geliştirilecek.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (İTÜ MTAL) düzenlediği ve Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) desteklediği Ulusal Sanal Gerçeklik Proje Yarışması’na başvurular 1 Nisan’da başlıyor. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek yarışmaya her okuldan sınırsız sayıda öğrenci ve takım katılabilecek. Yarışmaya son başvuru tarihi 30 Nisan 2021
İTÜ İş Dünyası Söyleşilerinin geçtiğimiz haftaki konuğu Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı oldu. “İş Hayatında İnovasyon” konulu söyleşide iş dünyasındaki yeniliklerden gündelik hayata ve kahve kültürüne kadar pek çok konuya değinildi.
İTÜ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi (İTÜ GİNOVA) tarafından bu sene altıncısı düzenlenen Çetin Ceviz Girişim Kampı, girişimci ve yenilikçi fikirlerini ticari bir ürüne dönüştürerek kendi başarı hikâyelerini yazmak isteyen öğrencileri ve yeni mezunları bekliyor.
“Topyekûn Bir Zihniyet Değişikliğine İhtiyacımız Var”
İstanbul Teknik Üniversitesi Nadir Eserler Birimi’nden Dr. Duygu Aysal Cin’in paylaştığı eski bir gazete röportajı, bizleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Cumhuriyetimizin ilk yıllarında toplumumuzdaki kadının rolü üzerine bir yolculuğa çıkarıyor. İTÜ Haber olarak, 31 Mart 1933 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Peyami Safa’nın Yüksek Mühendis Mektebi’nden yeni mezun olmuş Melek Erbul’la yapılan röportajı beğeninize sunuyoruz. İlk kadın mühendislerimizden Melek Hanım’ın kadınların sosyal hayattaki rolüne yönelik kayda değer mesajlarını keyifle okumanız ümidiyle…
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 202. sırada yer alırken, Türkiye’de toplam on farklı alanda birinci sırada yer aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK); eğitim, staj, Ar-Ge, uluslararası organizasyonlar ile eğitim ve araştırma konularında kapsamlı bir işbirliği protokolüne imza attı.
İTÜ-KKTC, 2021-2022 Akademik Yılında 5 yeni lisans bölümünde daha öğrenci kabul edecek. YÖK tarafından onay verilen programlar, son yılların en çok ilgi gören bölümlerinden oluşuyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu üç elektrik mühendisinin kurduğu bir girişim olan Arken Jeneratör yüzde 100 biyodizel ile çalışan jeneratörün prototipini Türkiye’de üretmeyi başardı.
Türk Atletizm Milli Takımı atleti İTÜ Kimya Bölümü öğrencimiz ve Boğaziçi Üniversitesi Spor Kulübü sporcusu Ali Aksu’nun da yer aldığı Milli Takımımız, Büyükler Balkan Salon Atletizm Şampiyonası 4x400 m bayrak yarışında “Balkan Şampiyonu” oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından üniversite adayları için düzenlenen İTÜ Tanıtım Günleri, 15-19 Şubat 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. İTÜ, yaşanan pandemi koşulları nedeniyle 2021 yılı “Tanıtım Günleri”ni çevrimiçi platformlara taşıdı. Toplam 20 bin aday öğrenciye ulaşan tanıtım etkinlikleri yoğun ilgi gördü.
TÜBİTAK–Belarus BRFFR Ortak Proje Çağrısı sonuçları açıklandı. Türkiye’den üç öğretim üyesinin projesi desteklenmeye değer görüldü. Kimya Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın yürütücülüğünü üstlendiği proje İTÜ’den destek alan tek proje oldu.
87 farklı ülkeden 747 kişinin katılımıyla düzenlenen 74. IAESTE Genel Konferansı, salgın sebebiyle tamamen çevrimiçi platforma taşındı. IAESTE’nin en önemli etkinliği olarak görülen konferansta, kontenjan ve programın genel gidişatının uygulamalarına dair önemli kararlar alındı.
İTÜ Tanıtım Günleri, bu yıl 15-19 Şubat 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor
İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Hüseyin Kızıl ve İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Meltem Yanılmaz yeni nesil lityum iyon pillere yönelik malzeme geliştirecek.
İTÜ’nün de içinde bulunduğu Avrupa’nın önde gelen dokuz üniversitesinin oluşturduğu “Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği” (EELISA) çalışmalarına başladı.
İTÜ Bilim ve Teknoloji Söyleşilerinin bu haftaki konuğu İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy oldu. “Kutuplardaki Bilim Serüvenimiz” temasıyla İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen söyleşide Özsoy, Antarktika’daki bilimsel çalışmalar ve iklim değişikliğine dair önemli mesajlar verdi.
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Yusuf Yağcı ve Doç. Dr. Barış Kışkan’ın çalışmaları, İngiltere’de Royal Society’nin Polymer Chemistry dergisinde, 2020 yılının en popüler makaleleri listesinde yer aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Bölümü yüksek lisans öğrencimiz Beltus Nkwawir Wiysobunri’nin “Görme Engelliler için Derin Öğrenme Otomatik Dokunsal Kaplama Algılama Sistemi” başlıklı makalesi, COMSTECH-ICYF Yapay Zeka Üzerine Makale Yarışması'nın profesyonel kategorisinde en iyi üç makaleden biri olarak seçildi.
İTÜ İş Dünyası Söyleşilerinin bu haftaki konuğu İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İTÜ Makine Mühendisliği 1982 yılı mezunu Şekib Avdagiç oldu. “Girişimcilikte Zamanı Yakalamak” temasıyla yapılan ve İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıda, Şekib Avdagiç tecrübelerinden yola çıkarak İTÜ’lü öğrenci ve yeni mezunlara tavsiyelerde bulundu. Girişimcilik ve zaman yönetimi üzerine önemli mesajlar verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve ASELSAN işbirliğiyle geliştirilen küp uydu ASELSAT 3U, uzaya gönderildi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin 2005’ten bu yana geliştirdiği 6 küp uydu yörüngedeki yerini aldı.
Bilim dünyasında özel ve saygın bir konuma sahip olan TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP ve TESEP ödülleri, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen törenle bu yıl da sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’nde Cumhurbaşkanımız; öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin, Doç. Dr. Burcu Özsoy ve Prof. Dr. Cengiz Yıldırım’a ödüllerini takdim etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Görüm ve doktora öğrencisi Öğr. Gör. Seçkin Fidan tarafından Türkiye’deki ölümcül heyelan olaylarının tespit edilmesi için yapılan araştırmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’de son doksan yılda gerçekleşen 389 ölümlü heyelanda, toplam 1.343 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ETİMADEN) arasında, İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol ile iki kurum, ülke kaynaklarının ve ihtiyaçlarının ortaya konulması ve değerlendirilmesine yönelik projeler gerçekleştirecek.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı ve yüksek lisans öğrencisi Mehmet Bilgehan Bilgiç dünyanın ilk antiviral ahşap boyasını geliştirdi
İTÜ Mezun Söyleşilerinin konukları Eti Makine Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Fevzi Tuvay ve Ford Otosan Eskişehir Fabrikası Motor Alan Müdürü Fırat Elhüseyni oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliği alanında uluslararası ortak lisans programı başlatılıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Katar Üniversitesi (KÜ) bilim ve eğitim alanlarında işbirliğini artırmak için her iki kurumdan uzmanlar ve akademisyenler tarafından ortaklaşa yürütülecek bir mutabakat anlaşması imzaladı. Video konferans yoluyla imzalanan anlaşma iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi kapsamında yükseköğretim alanında atılan adımların bir parçası olacak.
BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı 2020 yılı başvuru sonuçları açıklandı. Program kapsamında 4 öğretim üyemizin projesi desteklenmeye değer görüldü.
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 3 proje destek almaya hak kazandı.
İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Kıyı Anabilim Dalında Prof. Dr. Abdüsselam Altunkaynak danışmanlığında doktorasını tamamlayan mezunumuz Dr. Anıl Çelik, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği tarafından “2020 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”ne değer görüldü.
TÜBİTAK tarafından lisans öğrencilerinin Ar-Ge kültürü kazanmaları, araştırma ekosistemine ilk adımı atmaları ve araştırma yapmaya teşvik edilmeleri amacıyla başlatılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nın (STAR) sonuçları belli oldu. Geleceğin STAR’larında 108 İTÜ’lünün projesi desteklenmeye değer görüldü.
Türkiye dahil toplam 11 Avrupa Birliği üye ve asosiye ülkeleriyle Rusya arasında bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarında geniş tabanlı ve etkin işbirliğini hedefleyen ERA.Net RUS PLUS Programı’nın 3. Çağrısının sonuçları açıklandı. Nanoteknoloji alanında programa kabul alan İTÜ Projesi desteklenmeye değer görüldü. 5 ülkeden 7 üniversitenin bir araya geldiği projenin yürütücülüğünü İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyesi İTÜ MEMS Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Trabzon üstlenecek.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile üniversitenin Mühendislik Fakültesi tarafından verilen Çevre Hizmet Ödülleri’nin 2019 yılındaki sahibi, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Hale Özgün oldu.
İTÜ-İTÜNOVA TTO ve ASELSAN ortaklığı ile gerçekleştirilen projenin çıktısı olarak hazırlanan “LDPC Coded OFDM-IM Performance Evaluation Under Jamming Attack” isimli bildiri uluslararası ICTC 2020 konferansında “Excellent Paper Award” ödülüne değer görüldü.
Mezunumuz Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı, Kanada’nın Toronto şehrinde bulunan Vector Enstitüsü’ne yeni seçilen öğretim üyeleri arasında yer aldı. IEEE Technical Committee on Green Communications and Computing’den (TCGCC) 2020 yılında “Distinguished Service Award” ödülü alan mezunumuz dünyanın önde gelen araştırmacılarıyla birlikte çalışacak.
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL) “Eğitimde Ahilik Takım Çalışmaları” projesini hayata geçiriyor. Proje kapsamında; bilişim teknolojileri, denizcilik ve elektrik-elektronik teknolojilerinden oluşan 3 farklı alanda ve 30 konu başlığında yapılacak uygulamalar ile İTÜ MTAL öğrencileri farklı kaynaklardan beslenerek takım halinde proje hazırlamayı öğrenecek.
ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın 2020 yılı ödülleri sahiplerini buldu. Akademik çalışmalarıyla bilimsel gelişmelere katkıda bulunan 4 öğretim üyemiz ödüle değer görüldü.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu: “2021 İTÜ için hamle yılı olacak”
İstanbul Teknik Üniversitesi, Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi, “İTÜ Mezun Söyleşileri: İş Dünyasının Geleceğini İnşa Edenler” programı kapsamında kariyer yolculuklarındaki başarıları ile göz dolduran CEO’ları bir araya getirdi. Mezunlarımız iş yaşamındaki deneyimlerini ve geleceğe yönelik öngörülerini paylaştı.
İTÜ Makina Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Onur Nurtan, bitirme projesi çalışmasıyla 7. Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması’nda 498 proje arasından üniversite kategorisinde birinci oldu.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) Müzik Teknolojisi Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Cevdet Erek’in eseri, Hürriyet Kitap Sanat Eki’nin sene sonu oylamasında 2020 yılının en iyi 3. sergisi seçildi.
İTÜ Konuşmaları geçtiğimiz hafta, “Yarının Suyu ve Kuraklık” başlığıyla, üniversitemizin iki önemli bilim insanını ağırladı. İTÜ’nün sosyal medya kanallarında canlı yayınlanan programda, öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile Prof. Dr. Lütfi Akça Türkiye’nin su kıtlığı, su israfı, barajların doluluk oranı ve Türkiye’yi bekleyen kuraklık sorunu konuları üzerine değerlendirmelerde bulundular.
Üniversitemiz 2020 yılını, yeni projelerin konuşulduğu, birlik ve beraberlik ruhunun pekiştirildiği Yıl Sonu Toplantısı ile değerlendirdi. İTÜ Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, üniversitemizin 250. yıla doğru emin adımlarla ilerlerken, İTÜ için “Hamle Yılı” ilan ettiği 2021’de hayata geçirilecek projeleri İTÜ Ailesi ile paylaştı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı ve mezunumuz Prof. Dr. İsmail Demir, “Geleceğin Türkiyesi ve Mühendislik” başlıklı konuşması ile Yıl Sonu Toplantımızın onur konuğuydu.
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlilerimizden İbrahim Yıldırım’ın çalışması, IEEE Latin-American Conference on Communications 2020 konferansında “En İyi Yayın” ödülüne değer görüldü.
Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) 2020 yılı son genel kurulunda Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu TÜBA Asli Üyesi seçildi.
Üniversitemizin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde lisans ve yüksek lisans programlarını başarıyla tamamlayan doktora öğrencimiz Emre Demirtaş, “Ekstrüzyon Prosesinde Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren Köpük Malzemesinin Geliştirilmesi” başlıklı yüksek lisans teziyle 2020 TTGV Ödülleri - Dr. Akın Çakmakcı Tez Ödülü’ne değer görüldü.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” açıklandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Bölümü yüksek lisans öğrencimiz Beltus Nkwawir, Wiysobunri 2020 Uluslararası Öğrenci Akademisi Ödülü’ne değer görüldü.
Amerikan Mühendislik Yönetimi Topluluğu (The American Society for Engineering Management – ASEM) tarafından online olarak düzenlenen 2020 ASEM Konferansı Öğrenci Vaka Analizi Yarışması’nda İTÜ İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümünden üç öğrencimizin yarıştığı İstanbul Teknik Üniversitesi Takımı birinci oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), akademik yerleşkelerin yeşil alan oranı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında “Dünyanın en yeşil 71’inci kampüsü” oldu. İTÜ, Türkiye’den, dünya sıralamasında İlk 100’de bulunan tek üniversite unvanını da elinde bulunduruyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, “İTÜ TMDK Müzik Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Temalı” işbirliği protokolü imzalandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Tolga Görüm, Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan “Introducing Talents of Discipline to Universities” (ITDU–111) programı çerçevesinde ödüllendirildi. Doç. Dr. Tolga Görüm’ün Chengdu Teknoloji Üniversitesi ile yürüteceği çalışmalar beş yıl süreyle desteklenecek.
Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan makalesinde, 2019 yılı özelinde yapılan çalışmaların değerlendirilmesine göre, dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı bir listeye yer verildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 45 bilim insanıyla dahil olduğu bu sıralamada, Türkiye’den en fazla akademisyenle listede yer bulan üniversite oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi, akademik bilgi ve birikimini, Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Güzel Sanatlar Liseleri ile paylaşmaya devam ediyor. İTÜ öğrencileri ve mezunları liselere yönelik hazırladığı farklı proje ve etkinliklerde öğrencilerin geleceğe dair hayallerini, ilgi alanlarını ve beklentilerini dinleyerek onlara mentorluk hizmeti sunuyor.
“Kadın mühendisler donanımları ile fark yaratıyor”
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) TÜBİTAK tarafından yayımlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” çalışmasında çevre bilimleri, arıtma teknolojileri, inşaat, mimarlık, enerji, uçak ve uzay teknolojileri, deniz araçları imalatı ve teknolojileri, malzeme bilimleri ve doğa bilimleri alanında ön sıralarda yer aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile İMEAK Deniz Ticaret Odası, denizcilik alanında önemli bir işbirliğine imza attı. İşbirliği protokolü, İTÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde bulunan uygulamalı eğitim havuzunun yenilenmesi, bakım, onarım ve tadilatı işlemlerinin yapılmasını kapsıyor.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle ve İTÜ MİAM doktora öğrencisi Ruşen Can Acet ile birlikte geliştirdiği Lego Mikrotonal Gitar, Georgia Tech Üniversitesi 2021 Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda finale kaldı.
Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlıklı makalesine göre dünyada ilk % 2’lik dilimde 39 İTÜ’lü akademisyen yer aldı. Dünyanın en iyi bilim insanlarının sıralandığı listeye, İTÜ 39 bilim insanı ile Türkiye’den en fazla akademisyeniyle dahil olan üniversite oldu.
Dünyanın en büyük küresel yarışmalarından biri olan NASA International Space Apps Challenge’ın Türkiye etabında FEZA Takımımız, DeepArtemis projesiyle bulunduğu lokasyonda 1. olarak globalde projelerini NASA’ya sunma ve ülkemizi temsil etme hakkı elde etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) arasında eğitim, danışmanlık ve araştırma konularında işbirliği protokolü imzalandı.
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında İTÜ’den 8 proje destek almaya hak kazandı.
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Orkan Özcan ve birlikte çalıştığı bilim insanlarının, Büyük Menderes Nehri’nin taşmalarda değişen topografik yapısına dair yaptıkları araştırmanın bulgularını içeren bilimsel makale PloS One dergisinde yayımlandı.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen STAR Burslarına, İstanbul Teknik Üniversitesi de toplam 57 projesiyle dahil oldu.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK), üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2020 sonuçları belli oldu. Açıklanan sonuçlara göre, İstanbul Teknik Üniversitesi ile İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 74,9 puanla ikinciliği paylaştı.
“Yeni YÖK” tarafından yükseköğretim sistemine kazandırılan “İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında belirlenen “Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri” 26 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmiştir.
Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin 2020 yılı “TÜBİTAK Teşvik Ödülü”ne layık görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL), Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen “4. Kuşak ve Yol: Gençlik Kampı ve Öğretmen Çalıştayı”nda, “En İyi Sunum” ödülüne layık görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde okuyan dört öğrencimiz Stanford University Hasso Platner Institute (d.school) tarafından 2012 yılından beri düzenlenen University Innovation Fellows Programı’ndaki 6 haftalık yoğun eğitimi başarıyla tamamlayarak üniversite inovasyon elçisi seçildi.
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, Alexander von Humboldt (AvH) Vakfı tarafından verilen Almanya’nın saygın bilim ödüllerinden Humboldt Araştırma Ödülü’ne değer görüldü.
İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı ve Dr. Antonino Puglisi’nin “Çocukluk Çağı Alzheimer”ı olarak bilinen Niemann-Pick Tip C (NP-C) hastalığı ile ilgili Avrupa Birliği (AB) Horizon 2020 Marie Sklodowska-Curie Programı kapsamında yaptığı araştırma projesi NANOMOP, Avrupa komisyonunca Mükemmel İnovasyon (Excellent Innovation) seçildi.