13 Oca 2021

İTÜ – KOBİ – RWTH Aachen İşbirliği

TÜBİTAK - Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında (CORNET / 29. Çağrı, www.cornet.online) KOBİ’lerin Ar-Ge ve İnovasyon’a yönelik faaliyetlerini desteklemek üzere İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’ne proje desteği.

Proje Adı:

Sustainable Recovery of Rare Earth Elements (Nd, Dy,Pr) from spent NdFeB magnets (REC-MAG).

Proje Konsorsiyumu:

Akademi Ortakları:

IME Process Metallurgy and Metal Recycling (www.ime-aachen.de), RWTH Aachen University.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü (www.mme.itu.edu.tr), İstanbul Teknik Üniversitesi.

Koordinatör (Şemsiye) Kuruluşlar:

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) / Türkiye ve

Stifterverband Metalle e.V. Berlin (WV Metalle) / Almanya.

KOBİ Proje Ortakları:

Türkiye:

Arçelik, WAT Motor, Exitcom, GG Malzeme Teknolojileri, Magiçe Magnetik Teknolojiler, EAG, Mıknatıs Ar-Ge.

Almanya:

Aurubis, EMH Technik GmbH, Magnequench GmbH, Meab Chemie Technik, GMB Deutsche Magnetwerke GmbH, Konzept GmbH.

Proje Süresi: 24 Ay (01.01.2021-31.12.2022)

Proje Yürütücüleri:

Prof. Dr.-Ing. Bernd Friedrich, RWTH, IME Process Metallurgy and Metal Recycling.

Prof. Dr. Sebahattin GÜRMEN, İTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü.

Proje Kapsamı:

CORNET Programı ile KOBİ’lerin rekabet öncesi kapasitelerini arttıracak ihtiyaçlarına yönelik projelerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Söz konusu proje çıktılarının bir KOBİ kullanıcı grubunun faydasına olması ve proje çıktılarının yaygınlaştırılması beklenmektedir.

Önerilen uluslararası akademi, şemsiye kuruluş ve KOBİ destekli projede; kritik ve anahtar teknolojiler alanında  “Atık®Hammadde Dönüşümü” kapsamında NdFeB atık mıknatıslardan  kritik nadir toprak metallerinin (yüksek ekonomik önem ve tedarik zorluğu bulunan Nd,Dy,Pr) geri kazanımı ve sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenmektedir.

Proje iş paketlerinin İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ile RWTH / IME Process Metallurgy and Metal Recycling’de dönüşümlü olarak gerçekleştirilmesi, hem sürdürülebilir hem de ekonomik olarak uygun yenilikçi ve çevresel riskleri minimize eden bir geri dönüşüm ve kullanım sürecinin geliştirilmesi ve sonuçlarının KOBİ kullanıcı grubuna aktarılması planlanmaktadır.