İTÜ Hakkında

1773’ten beri İTÜ; bilgide derinleşme, keşfederek yeniliklere ilham verme ve insanlığı ileri taşıma başarısını temsil ediyor.

 
1773

Kuruluş tarihi

İstanbul / Türkiye

Lokasyon

38.287

Aktif Öğrenci Sayısı*

250.000+

Mezun Sayısı

* 31 Aralık 2023 verisi

Tarihçe ve Misyon

Tarihçe

250. yılına doğru geri sayıma geçen, dünyanın en eski teknik üniversitelerinden, İstanbul Teknik Üniversitesi, 1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla III.Mustafa Dönemi’nde kurulmuştur. Ülkemizin ilk teknik üniversitesi olan İTÜ’nün adı, mühendislik ve mimarlık öğretimi ile özdeşleşmiştir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Vizyon

Bilim, teknoloji ve sanatta, uzmanlığı ve yaratıcılığı ile uluslararası, lider bir üniversite olmak.

Misyon

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin varlık nedeni bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişletmek ve uygulamaları ile toplumun ihtiyaçlarına cevap vermektir.

Geçmişten Geleceğe İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi, 250 yıla yaklaşan tarihiyle, bilimle, teknolojiyle, sanatla ve sporla markalaşmış bir yapıdır. Geçmişi günümüze bağlayan, gelecek için projeler üreten bir bilim merkezi olan İTÜ’nün dününü, bugününü ve yarınını öğrenmek için tıklayın.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Rektör - Prof. Dr. Hasan Mandal Fotoğrafı
Rektör
Prof. Dr. Hasan Mandal
hmandal@itu.edu.tr
 

Lisans: ODTÜ - Metalurji Mühendisi; 1987
Doktora: Newcastle Üniversitesi; 1992


Prof. Dr. Hasan Mandal, 1965 yılında Eskişehir’de doğdu, lise öğrenimini aynı şehirde tamamlamıştır. ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden 1987 yılında mezun olduktan sonra akademik eğitimine yurtdışında devam etmiş ve 1992’de İngiltere Newcastle Üniversitesi’nden doktorasını almıştır. Doktora sonrası araştırmalar için 1992-1994 yıllarında yine aynı üniversitede, 1997-1998 yıllarında da Alexander Humboldt Bursu ile Almanya Karlsruhe Üniversitesi’nde bulunmuştur. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi’nde, Seramik Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak göreve başladıktan sonra, 1996’da doçent, 2001’de de profesör unvanını almıştır.

Prof. Dr. Hasan Mandal’ın, 70’i SCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış olmak üzere 140’ın üzerinde yayını 1200’ün üzerinde atıf almıştır. Prof. Dr. Mandal’ın ayrıca 6 adet uluslararası patenti bulunmaktadır. Prof. Dr. Hasan Mandal, arasında TÜBİTAK Bilim Ödülü de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün sahibidir. Kendisi Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Dünya Seramik Akademisi (WAC) ve Avrupa Akademisi üyesidir. 2023 yılında Stanford Üniversitesi ve Elsevier işbirliğiyle hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde ilk %2’lik dilimde yer almıştır.

Geçmişte sürdürdüğü yönetsel görevlerinin arasında; Küresel Mühendislik Dekanları Konsey Başkanlığı, Uluslararası Mühendislik Eğitimi Dernekleri Federasyonu 1. Başkan Yardımcılığı, Avrupa Seramik Derneği Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Türkiye Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreterliği, ATAP ve GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Üyelikleri, İnovent AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, BOREN Yönetim Kurulu Üyeliği, TÜBİTAK, Teknoloji Transferi Mekanizmaları Destekleme Grubu (TEMEG), Mühendislik Araştırma Grubu (MAG) Yürütme Kurulu Üyelikleri yer almaktadır.

2011-2015 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde, Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğü görevinde bulunan Prof. Dr. Mandal, Ocak 2012’den itibaren aynı üniversitede Rektör Yardımcılığı görevini de yürütmüştür. 25 Mart 2015 tarihinde YÖK Üyeliğine atanmış, 1 Nisan 2015’te YÖK Yürütme Kurulu Üyesi, 21 Temmuz 2016’da YÖK Başkan Vekilliğine seçilmiş ve bu görevlerini 12 Ocak 2018’e dek sürdürmüştür.

Prof. Dr. Hasan Mandal, 8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyeliğine atanmış ve 1 Kasım 2018 tarihinde Başkan Vekilliği görevine seçilmiş, 27 Nisan 2019 tarihinde ise YÖK Üyeliğine seçilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası (UNTB) Yönetim Konseyi üyeleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca 16 Kasım 2022 tarihinde Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmiştir. Halen bu görevlerine devam etmektedir.

Prof. Dr. Hasan Mandal, 22 Şubat 2018 ile 16 Ağustos 2024 tarihleri arasında TÜBİTAK Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 16 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla birlikte İTÜ Rektörlüğü görevine atanmıştır.

Rektör Yardımcısı - Prof. Dr.  Lütfiye Durak Ata Fotoğrafı
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata
durakata@itu.edu.tr
 

Lisans: Bilkent Üniversitesi - Elektrik Elektronik Mühendisliği; 1996
Yüksek lisans: Bilkent Üniversitesi - Elektrik Elektronik Mühendisliği; 1999
Doktora: Bilkent Üniversitesi - Elektrik Elektronik Mühendisliği; 2004

Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini 1996, 1999 ve 2004 yıllarında Bilkent Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarına 2004-2005 yılları arasında Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)’te İstatistiksel İşaret İşleme Laboratuvarında devam etti. 2005-2015 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008 yılında davetli araştırmacı olarak bulunduğu University of Pittsburgh, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde çalışmalar yaptı. Üniversitemizde 2015’ten itibaren göreve başladığı Bilişim Enstitüsünde, Erasmus koordinatörlüğü ve araştırma projeleri koordinatörlüğünün ardından 2016-2018 yılları arasında Enstitü Müdür Yardımcılığı, 2018’den itibaren de Enstitü Müdürlüğü görevini yürüttü.
Haberleşme ve sayısal işaret işleme alanlarında çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, telekomünikasyon ve savunma sanayi uygulamalarına yönelik olarak, aralarında TÜBİTAK ve Savunma Sanayi Başkanlığı’nın da bulunduğu çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarınca fonlanan çok sayıda araştırma ve geliştirme projelerinde yürütücülük görevi üstlendi.
Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata üniversitemizde araştırma ve planlamadan sorumlu Rektör Yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
EELISA Avrupa Üniversitesi
Araştırma Dekanlığı
- Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Projeler Ofisi
- Büyük Veri Koordinatörlüğü
- Ödül Koordinatörlüğü
- İTÜ Yayınevi Koordinatörlüğü
- Derecelendirme Koordinatörlüğü Sürdürülebilirlik Ofisi

 

vice-rektor
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. İpek Akın Karadayı
akinipe@itu.edu.tr
 

Lisans: Anadolu Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği; 2003
Yüksek Lisans: İstanbul Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; 2005
Doktora: İstanbul Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; 2010

1979 yılında Eskişehir’de doğan Prof. Dr. İpek Akın Karadayı, lisans eğitimini 2003 yılında Anadolu Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini ise İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı’nda sırasıyla 2005 ve 2010 yıllarında tamamlamıştır. Doktora çalışmalarının bir bölümünü Tohoku Üniversitesi, Malzeme Araştırma Enstitüsü’nde ziyaretçi doktora öğrencisi olarak sürdürmüştür. Doktora sonrası araştırmalarını Sheffield Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde gerçekleştirmiştir. 2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’ne yardımcı doçent olarak atanmıştır. 2017 yılında doçent, 2024 yılında profesör unvanlarını almıştır. Üniversitemizde koordinatörlük ve çeşitli komisyonlarda üye olarak görev yapan Prof. Dr. İpek Akın Karadayı’nın temel araştırma faaliyetleri, havacılık ve uzay uygulamalarında kullanım potansiyeli olan borür ve karbür esaslı ultra yüksek sıcaklık seramikleri ve biyoseramikler üzerine yoğunlaşmıştır. TÜBİTAK ve TENMAK BOREN’in de aralarında yer aldığı ulusal kuruluşlarca desteklenen araştırma projelerinde yürütücülük yapmıştır.

vice-rektor
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Şenol Ataoğlu
ataoglu@itu.edu.tr
 

Lisans: İTÜ Uçak Mühendisliği; 1989
Yüksek lisans: İTÜ Uçak Mühendisliği; 1993
Doktora: İTÜ İnşaat Mühendisliği; 1999

Prof. Dr. Şenol ATAOĞLU, lisans ve lisansüstü öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesinde tamamlamıştır. 1999-2001 yılları arasında Florida Atlantik Üniversitesi, Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümünde doktora sonrası çalışmalarda bulunmuştur.

1993 yılında Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladığı İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde, 2005 yılında Dr. Öğr. Üyesi, 2011 yılında Doçent, 2017 yılında ise Profesör ünvanlarını almıştır. Halen İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde Profesör olarak görev yapmaktadır.

İTÜ İnşaat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, Yapı Mühendisliği Program Koordinatörlüğü, Cibuti Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Program Koordinatörlüğü, İTÜ KKTC Yapı ve Teknik İşler Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Gedik, Işık, İstanbul Ticaret ve Cibuti Üniversitelerinde dersler vermiştir.

Deneysel Mekanik, Mekanik Testler, Elastodinamik, Fototermoelastisite, Viskoelastisite, Boru–Zemin Etkileşimi, Plastik Borular, Sınır Eleman Yöntemi, Mikromekanik konularında çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Şenol ATAOĞLU, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜBİTAK, İSKİ ve muhtelif özel sektör araştırma/geliştirme projelerinde araştırmacı veya yürütücü olarak bulunmuştur.

Çeşitli ulusal ve uluslararası bilimsel ve sosyal toplantının Bilim Kurulu, Düzenleme ve Yürütme Kurulu ile Danışma Kurullarında yer almıştır. 1 adet patenti, ulusal ve uluslararası 41 adet makalesi, 47 adet bildirisi ve 9 adet lisansüstü tez danışmanlığı bulunmaktadır.

Genel Sekreter - Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karadoğan Fotoğrafı
Genel Sekreter
Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karadoğan
karadoganum@itu.edu.tr
 

Lisans: YTÜ İnşaat Mühendisliği; 2012
Bütünleşik Doktora:İTÜ İnşaat Mühendisliği; 2021

Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karadoğan, lisans eğitimini 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde bölüm birincisi olarak, bütünleşik doktorasını ise, İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı’nda 2021 yılında tamamlamıştır.
2014 yılından 2021 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi ve Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır. 2021 yılından itibaren İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Zemin Mekaniği, Temel İnşaat, Deprem Mühendisliği, Çevre Geotekniği, Dip Tarama Malzemeleri ve Maden Atıklarının Susuzlaştırılması, Deniz Dibi Taramam Malzemelerinin Geoteknik Mühendisliği Alanında Kullanımı konularında çalışmalarını yürüten Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karadoğan’ın ulusal ve uluslararası 6 adet makalesi ve 6 adet bildirisi bulunmaktadır.
Rektör Danışmanlığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı gibi idari görevlerde bulunan Karadoğan, halen Yurt Burs Koordinatörü ve Genel Sekreter olarak idari görevine devam etmektedir.

Kurumsal Kimlik

İTÜ Logo Görseli 

Tarihi ve kültürel mirası ile tutarlı marka değerini geliştirerek koruyan üniversitemizin dünya standartlarındaki güncel kurumsal kimlik çalışmalarına aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

İTÜ Dijital Uygulamaları

Akademik Yükseltme ve Atama Ölçütleri

Kütüphane

5 Yerleşke 8 Kütüphane

Bizce bir üniversitenin başarısı, öğrencilerine sunduğu ilham verici çalışma ortamıyla bağlantılıdır. Kütüphanelerimizin atmosferi, olanakları ve sistemi İTÜ’lülerin motivasyonunu zirveye çıkarmak için oluşturuldu.

102.311

Erişilen Basılı ve Elektronik Bilimsel Dergi Sayısı

129

Abone Olunan Tam Metin ve İndex Veritabanı Sayısı